Nové biometrické pasy

2007-09-20 09:28:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slováci budú môcť pravdepodobne od januára cestovať s novými pasmi, ktoré budú obsahovať biometrický údaj. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý včera schválila vláda.



 

Pasy s biometrickými údajmi od Slovenska vyžaduje Európska únia, ich zavedenie je dôležité aj na zrušenie víz pri cestovaní do Spojených štátov. "Táto pomyselná vstupenka do bezvízového styku je hlavným krokom, ktorý sme chceli splniť," povedal novinárom minister vnútra Robert Kaliňák. Zákon počíta s tým, že pasy budú obsahovať dva biometrické údaje - digitálnu mapu tváre a odtlačok prsta. Od nového roka v nich však bude len podoba tváre, pretože EÚ sa stále nedohodla, ako by presne druhý biometrický údaj mal vyzerať.

Nový zákon o cestovných dokladoch, o ktorom definitívne rozhodne parlament, predpokladá aj vysokú pokutu pre tých, čo hneď nenahlásia krádež alebo stratu pasu. Previnilcom by podľa návrhu hrozila sankcia do 10 000 korún. Pasy by naďalej mala vydávať polícia. Základný poplatok za jeho vybavenie by mal zostať 1000 korún. Zníženú sumu budú platiť rodičia za deti od päť do 13 rokov, doteraz to bolo do 15 rokov.

Pasy vydané pred januárom 2008, ktorým neskončila doba platnosti, zostávajú naďalej platné. Kaliňák si od nového pasu sľubuje pohodlnejšie cestovanie najmä do krajín mimo Európy. "Bude braný ten pas za bezpečný, preto cestovanie bude pohodlnejšie, špeciálne samozrejme do Spojených štátov alebo do Kanady," uviedol minister. Ministerstvo vnútra počíta s tým, že nové biometrické pasy štát vyjdú na 1,63 miliardy korún. Očakáva však, že do roku 2010 by rozpočet mal získať na poplatkoch za pasy 1,6 miliardy Sk.

Riziko sfalšovania nových cestovných pasov s biometrickými údajmi je znížené na minimum. Uviedol to dnes Kaliňák. "Počet falšovaných dokladov výrazne klesne," dodal Kaliňák, podľa ktorého môžu byť občania hrdí na Slovenskú republiku aj prostredníctvom týchto pasov. Cestovné doklady sú zabezpečené trojstupňovými bezpečnostnými prvkami. "Podľa vyjadrenia výrobcu cestovných dokladov naše cestovné doklady považujú za špičku na svetovom trhu," uviedol minister vnútra. 

Na strane, kde v pase budú uvedené dáta držiteľa pasu, bude okrem štandardnej fotky aj elektronický čip, na ktorom bude zaznamenaný biometrický údaj - podoba tváre. Druhý biometrický údaj, ktorým sú odtlačky prstov, by sa mal ukladať na čip v pase najneskôr koncom júna 2009. "Oba biometrické údaje nemôžeme vkladať súčasne, lebo v súčasnosti ešte nie sú schválené špecifikácie na kompatibilné čítacie zariadenia druhého biometrického údaja, zamerané na identifikáciu zo strany Európskej únie," uviedol Kaliňák. Touto vecou sa už zaoberá príslušná pracovná skupina v Bruseli. "Technicky sme na to pripravení už teraz, avšak bez harmonizácie s čítacími zariadeniami by to bolo pre občanov neefektívne," informoval minister vnútra.

Ak bude občanovi vydaný pas s jedným biometrickým údajom - podobou tváre, bude si ho môcť vymeniť neskôr za doklad, ktorý bude obsahovať aj druhý biometrický údaj - odtlačok prsta. Zatiaľ ale nie je isté či to bude bezplatné. "Budeme sa snažiť, aby sa dal vymeniť kus za kus, bez poplatku," uviedol minister vnútra. Ako ďalej informoval, správne poplatky a výška sankcií za priestupky spojené s cestovnými dokladmi sa nemenia.

Nové cestovné doklady budú mať 34 strán, ktoré budú označené deväťmiestnym kódom, a budú mať štyri rôzne farby obalov, podľa toho, kto je ich držiteľom. Cestovný, diplomatický a služobný pas majú obal bordový. Cestovný doklad cudzinca, tzv. utečenecký pas, má obal modrej farby. Cudzinci bez štátnej príslušnosti s trvalým pobytom na území SR budú mať pas s obalom tmavomodrej farby a cudzinecký pas bude mať čierny obal.

 

Zdroj/autor: mvsr,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa