Heliskiing a helibording v Tatrách

2007-09-24 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Priaznivcom adrenalínového helibordingu a heliskiingu na Slovensku svitá na lepšie časy. V SR je registrovaná spoločnosť, ktorá plánuje turistov letecky dopravovať do neprístupných oblastí.



 

"V letnom období prebehol geofyzikálny výskum Spiša a v súčasnosti sa začína výber vhodných lokalít vzhľadom na terén a legislatívu," uviedol konateľ spoločnosti. Práve ochrana prírody a legislatívne obmedzenia nedovoľujú adrenalínovým nadšencom využívať slovenské pohoria na jazdu mimo svahov lyžiarskych stredísk.

"Potenciál na helibording Slovensko nepochybne má," vyjadril sa Matej Hulej z portálu freeride.sk, ktorý usporadúva preteky mimo upravených zjazdoviek. Riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko však považuje myšlienky heli bordingu a heli skiingu v chránených oblastiach na Slovensku za neprípustné. Hluk motorov by rušil zver a mohol by dokonca ohrozovať ich životy. V roku 1971 počas silvestrovských osláv na jednej z tatranských chát odpaľovali turisti petardy. O život prišlo vtedy 11 kamzíkov.

Helibording a heliskiing je spôsob snoubordovania a lyžovania, pri ktorom sa jazdci nechajú vrtuľníkom vyviesť na neprístupné vrcholy štítov. Odtiaľ si vychutnávajú nebezpečnú jazdu strmými svahmi.


Zdroj/autor: tanap,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa