Veľký prehľad adventných trhov: Slovenské mestá vsadili na delikatesy aj bohatý program

2018-11-26 00:00:01 |   |    | 

Stretnutia s priateľmi a dobrá nálada, ku ktorej prispieva aj varené vínko a lahôdky od výmyslu sveta - bez návštevy vianočných trhov si mnohí z nás nevedia adventné obdobie ani len predstaviť. Tento rok slovenské mestá vsadili nielen na krásnu výzdobu a pestrú ponuku v stánkoch, ale aj na bohatý program pre malých a veľkých.



 

BRATISLAVA

Na Hviezdoslavovom námestí vládne vianočná atmosféra vďaka Staromestským vianočným trhom už dlhšie, v piatok k nim v centre pribudli aj mestské vianočné trhy. Potrvajú do 22. decembra a ich súčasťou bude 99 stánkov, z toho 72 na Hlavnom a 27 na Františkánskom námestí. Všetky stánky predávajúce občerstvenie budú otvorené od 10. do 22. h, stánky s vianočnými darčekmi a charitatívne stánky budú otvorené do 20. h. Hlavné námestie zdobí vianočný stromček, 30 rokov starý a 14 metrov vysoký smrek pichľavý, ktorý mestu podaroval obyvateľ z mestskej časti Rača.

Okrem vianočných stánkov s občerstvením sa môžu Bratislavčania tešiť aj na bohatý kultúrny program Vianočná Bratislava, organizovaný Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS). Ten prinesie Mikuláša v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava (6.12.), Vianočný les na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého v Primaciálnom paláci (29.11. – 15.12.), vystúpenie folklórnych súborov na Námestí M. R. Štefánika (17.11 –  21.12.), Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby (6. – 8.12.), jazdu vianočnou električkou v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava (6.– 30.12. s výnimkou 24. a 25.12. v čase od 16. do 20. h) a mnoho iného.

 

KOŠICE

Priestory košickej Hlavnej ulice sa v decembri opäť premenia na vianočné mestečko s centrálnym pódiom pri soche Immaculata. Súčasťou sviatočnej ponuky pre návštevníkov budú desiatky podujatí, chýbať nebude vianočná výzdoba s novými prvkami a tradičné trhy. Novou dominantou námestia sa od pondelka 19.11. stal 17 metrov vysoký vianočný stromček. Tento rok ide o duglasku tisolistú, ktorá je darom od rímskokatolíckej farnosti v Olšovanoch. Na osvetlenie sa použilo okolo 13 000 LED svetiel a chýbať nebude ani 2 000 metrov dlhá svetelná reťaz. Na pódiu pri Dolnej bráne bude drevený vyrezávaný Betlehem. Oproti hlavnému vchodu do Historickej budovy ŠD budú po prvýkrát umiestnené veľké svetelné sane ťahané jelenčekmi.

Košičania i návštevníci mesta sa v priebehu mesiaca môžu zúčastniť na približne 60 hlavných a sprievodných podujatiach, v rámci ktorých vystúpi vyše 1100 účinkujúcich. Slávnostné otvorenie Košických rozprávkových Vianoc bude 5. decembra o sedemnástej za účasti Mikuláša, Snehulienky, Anjela a Čerta. Hlavným hosťom bude speváčka Celeste Buckingham. Vianočné programy budú na Hlavnej ulici každý deň do 23. decembra v čase od 17:00 do 19:00. Vianočný koncert mesta Košice zaznie 16. decembra v historickej radnici, predstavia sa Martin Chodúr, Mirka Partlová či Lady Colors. Záverečný koncert bude 23. decembra, to najlepšie z hudobných 90. rokov zaspievajú skupina Maduar a Ivanna Bagová.

 

PREŠOV

Tradičné vianočné trhy otvárajú v Prešove v pondelok 26. novembra. Ako informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Novotná, prešovskú Hlavnú ulicu bude lemovať takmer 90 stánkov s rôznymi vianočnými ozdobami, oblečením, drevenými výrobkami a nebudú chýbať ani knihy a hračky. Na svoje si prídu aj deti, pre ktoré je pripravený detský kútik, vláčik či svet plyšu. Prešovčania aj návštevníci nášho mesta si opäť budú môcť vyberať aj zo širokej ponuky vianočných drobností.

Súčasťou trhov budú už tradične aj stánky s občerstvením, trdelníkmi a langošmi, medovinou, špecialitami z grilu, vianočnými nápojmi a cukrovinkami. "Okrem tradičnej ponuky budú na tohtoročných vianočných trhoch aj novinky - plnené trdelníky, stánok s vianočnými horúcimi miešanými nápojmi a párance,“ uviedla Novotná. Na trhoch budú už tradične aj charitatívne stánky, v ktorých budú svoje aktivity prezentovať rôzne organizácie a školy so svojimi výrobkami. Stánky budú v pracovné dni otvorené od 10. do 19. hodiny, stánky s občerstvením až do 22. hodiny. Počas víkendov budú stánky otvorené od 12. hodiny. Vianočné trhy potrvajú v Prešove do 21.decembra.

 

ŽILINA

Návštevníci vianočných trhov v Žiline nájdu od piatku do 23. novembra na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku 21 stánkov remeselníkov, 18 stánkov s občerstvením a dva stánky charitatívnych a neziskových organizácií. Novinkou tohtoročných trhov je kompostovateľný riad, pretože predajcovia sa pri podpisoch zmluvy zaviazali predávať jedlá i nápoje v rozložiteľných nádobách.

Vianočnú atmosféru v meste doplní okrem 15-metrového vianočného stromčeka aj výzdoba. Už tretí rok budú zdobiť centrum mesta svetelné vločky a anjeli, malé stromy na Mariánskom námestí sa zase rozžiaria drobnými svetielkami a guľami, Farskú uličku a priľahlé ulice skrášlia svetelné prevesy. K vianočnej výzdobe od minulého roka neodmysliteľne patrí i veľká imitácia vianočnej gule na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku pribudne svietiaca sobia rodinka.

 

BANSKÁ BYSTRICA

Vianočné trhy na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa začínajú 29. novembra a potrvajú do 2. januára budúceho roka. Ako prvé a najdlhšie budú otvorené stánky s občerstvením, denne od 11.00 h, zatvárať sa budú krátko pred polnocou. Od 6. do 21. decembra k nim pribudnú i stánky s vianočným sortimentom, ktoré ponúknu keramiku, výrobky z dreva, kože, kovu, šperky, dekorácie či iné vianočné výrobky. Tie sa budú otvárať denne od 9.00 h a zatvárať o 20.00 h.

Počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc sa mesto rozhodlo minimalizovať odpad a skúšobne zavádza prvé opatrenia, s ktorými plánuje v budúcnosti pokračovať v prísnejšom režime. "Každý prevádzkovateľ stánku s občerstvením je povinný obmedziť, respektíve úplne vylúčiť používanie plastových riadov. Ako náhradu odporúčame kompostovateľný, prípadne riad určený na opakované použitie," zdôraznila hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová.

 

NITRA

V Nitre sa budú Vianoce oslavovať od 1. do 23. decembra. K spríjemneniu predvianočnej atmosféry budú v tomto období v rámci programu vianočného mestečka spievať a hrať rôzne folklórne súbory a spevácke skupiny. Do ríše rozprávok návštevníkov každý utorok a štvrtok zavedie premietanie známych večerníčkových rozprávok. V utorky 4.12., 11.12. a 18.12. a vo štvrtok 6.12. je pripravený vianočný program detí z materských a základných škôl a každú sobotu sa ocitneme v krajine fantázie vďaka detským divadelným predstaveniam. Nitriansky hrad otvorí pre návštevníkov adventné mestečko v Gotickej priekope a hradnom areáli v termíne od 14. do 22.decembra. Súčasťou hradného mestečka budú stánky s jedlom, výstava betlehemov a kultúrny program.

 

TRNAVA

Vysvietené ulice, krásny vianočný stromček či drevené stánky s dobrotami od výmyslu sveta, tak vyzerá advent v Trnave. Kúzelné obdobie odštartuje 30. novembra 2018 koncertom speváka a hudobníka Adama Ďuricu, hudobné vystúpenia sú ale pripravené každý decembrový víkend. Už tradične sa môžete so sprievodcom v historickom kostýme vydať do Mestskej veže a počas víkendu od 14. do 16. decembra sa budú v Malom Ríme konať Stredoveké adventné trhy, kde budete mať jedinečnú možnosť zistiť, čo jedli naši predkovia v stredoveku.

 

TRENČÍN

V stredu 5. decembra 2018 sa príchodom Mikuláša začnú vianočné trhy v Trenčíne, potrvajú takmer 3 týždne a skončia večer pred Štedrým dňom 23. decembra.  V 44 drevených stánkoch sa budú dať nájsť hand made vecičky, keramika, pleteniny, vianočné vence a ozdoby, medovníčky, sklené vitráže, šperky a mnoho ďalších. Keď budú oziabať ruky a mrznúť nosy, poruke bude 12 stánkov s horúcim punčom, vareným vínom a čerstvo pripraveným jedlom.

Počas každého z 19 dní budú pre návštevníkov nachystané koncerty a vystúpenia na pódiu priamo v centre vianočných trhov. Spomedzi vystupujúcich najviac žiaria mená Fragile, Korben Dallas či Peter Bič Projekt, ale títo tvoria len zlomok z celého programu. Spolu sa na pódiu v Trenčíne vystrieda okolo 500 účinkujúcich. Počas pracovných dní sa bude hrať a spievať iba večer, cez víkendy sú pripravené pre návštevníkov celodenné programy.

 

PRIEVIDZA

Od 13. do 22. decembra bude Námestie slobody v Prievidzi patriť i vianočným trhom. V centre bude rozmiestnených celkovo 57 predajných stánkov a návštevníci budú mať možnosť vybrať si z vianočných ozdôb a dekorácií, sviečok, výrobkov z medu, drevených vyrezávaných výrobkov, keramiky, ručne vyrábaných látkových drobností, hračiek a ďalšieho sortimentu, ktorý je pred Vianocami obľúbený.  Chýbať nebude ani občerstvenie v podobe teplých jedál, medovníkov, cukroviniek, vianočného punču a vareného vína. Stánky s občerstvením budú na vianočných trhov k dispozícii záujemcom od 8.00 h do 21.00 h a stánky so spotrebným tovarom budú otvorené od 8.00 h do 19.00 h.

Súbor podujatí Vianoce v meste prinesie do centra na Námestie slobody i kultúrny program, ktorý vyvrcholí novoročnými oslavami. Aj tento rok mesto pripravilo pre obyvateľov tiež mobilnú ľadovú plochu, ktorú spustí 5. decembra. Klzisko bude pre verejnosť otvorené denne v čase od 8.00 h do 21.00 h, aj počas sviatkov. Využiť ho budú môcť záujemcovia bezplatne.

 

PIEŠŤANY

V centre Piešťan otvorilo v piatok 23.11 svoje brány vianočné mestečko. Počas vianočných trhov čaká na návštevníkov kultúrny program, ktorý zaujme všetky vekové kategórie. Séria koncertov a adventných podujatí bude trvať viac než mesiac. Okrem hudby sa návštevníci môžu tešiť na divadelno-hudobné predstavenia, vystúpenia škôl a škôlok z Piešťan a okolia, slovenský folklór, vianočné koledy či prezentácie šikovných remeselníkov.

 

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Vianočná výzdoba zdobí aj ulice mesta Liptovský Mikuláš. Na stĺpoch verejného osvetlenia v pešej zóne pribudli ozdoby s 3D motívmi, zamestnanci tamojších Verejnoprospešných služieb (VPS) postupne postavili aj hlavný vianočný stromček na Námestí osloboditeľov. Ten sa oficiálne rozžiari 7. decembra počas otvorenia jarmoku. Hlavný vianočný strom je smrek, ktorý bude svietiť v príjemnej červeno-modrej kombinácii. V rámci pešej zóny ozdobia okrem hlavného stromčeka aj menšie stromčeky svetelnými reťazami v ľadovej a žltej farbe. Novinkou týchto Vianoc bude inštalácia vstupnej brány do pešej zóny pri miestnom hoteli, ktorá dekoratívne skrášli priestor počas vianočného obdobia.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa