Zrekonštruovali kaštieľ v Ostraticiach

2007-10-22 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pýchou neveľkej obce Ostratice v okrese Partizánske s približne osemsto obyvateľmi je miestny kaštieľ. Ten dlhé roky chátral, no v minulých dňoch dokončili jeho komplexnú rekonštrukciu.



 

 

 

Kaštieľ zaradený medzi kultúrne pamiatky postavili v 14. storočí pôvodne ako stredoveký vežový obytno-obranný objekt. O dve storočia neskôr ho premenili na opevnený vodný hrad. Neskôr prešiel ešte mnohými stavebnými úpravami s renesančnými i barokovými prvkami a napokon ho zjednotili v empírovom slohu.

Kaštieľ pozostáva z dvoch samostatných, neprepojených objektov – kúrií, postavených tesne vedľa seba. Bol sídlom viacerých zemianskych rodov. Po druhej svetovej vojne prešiel pod správu obce a slúžil na rôzne kultúrne a hospodárske účely. Po reštitúcii obe budovy síce získali späť potomkovia bývalých majiteľov, ale na opravu už značne schátraných budov nemali prostriedky.

Potom ako sa obci podarilo kaštieľ odkúpiť, mohli sa začať kompletné rekonštrukčné práce na majetku aj za pomoci grantu z fondov Európskej únie. V priestoroch obnovenej časti kaštieľa plánujú zriadiť kultúrne centrum s obecnou knižnicou. Na nejaký čas tam presťahujú aj obecný úrad, kým zrekonštruujú budovu, v ktorej v súčasnosti sídli.

Obec Ostratice  

Obecný úrad, Ostratice 200

956 34 Ostratice

Tel: 038 / 768 81 21

Fax: 038 / 768 81 21

Email: ostratice@zoznam.sk 

Zdroj/autor: tasr, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa