VÝLET Kaštieľ Oščadnica

2007-10-20 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Kaštieľ v Oščadnici pochádza z prvej polovice 19. storočia a okrem iného je v ňom umiestnená expozícia prezentujúca výtvarné umenie Kysúc.



 

Lokalitu, kde dnes stojí kaštieľ kúpil začiatkom 20. storočia pruský junker gróf Ballestrem od pôvodného majiteľa Arnolfa Poppera. Na tomto území dal postaviť kaštieľ ako poľovnícke sídlo a zriadil pri ňom lesopark o rozlohe vyše tri hektáre.

V tomto viac ako storočnom prírodnom parku, v ktorom sa nachádza niekoľko desiatok druhov domácich a zahraničných drevín, v súčasnosti završujú rekonštrukčné práce. Chýbajú už len lavičky. Návštevníci Oščadnice však už môžu využívať priestory lesoparku, kde sú chodníky, fontána a osvetlenie a zároveň navštíviť galériu, ktorá je v kaštieli.

Poškodené dreviny v lesoparku v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom v Žiline odstránili a vysadili nové. Kysucká galéria v Čadci, ktorej sa v roku 1976 kaštieľ dostal do majetku, každoročne spoluorganizuje tvorivé dielne. Tento rok napríklad umelci tvorili lavičky z dreva a kameňa, ktoré sa na jar umiestnia do exteriéru lesoparku. Budúci rok budú mať inú tému, takže postupne sa prírodný park bude zapĺňať rôznymi umeleckými dielami.

Kontakt

023 01 Oščadnica
Tel.: 041/433 28 07
E-mail: kysgalery@vuczilina.sk
Web: www.muzeum.sk/default.php?obj=galeria&ix=kgca_kos
Otváracie hodiny: Utorok - Piatok: 8.00 - 15.30, Nedeľa: 12.00 - 16.00

Zdroj/autor: tasr, oscadnica, muzeum, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa