Len nad 18 rokov: V Bratislave otvorili výstavu Inverzná romantika

2019-04-05 16:00:00 |   |    | 

V Kunsthalle Bratislava (KHB) je rozsiahla výstava Inverzná romantika. Na jej štvrtkovom otvorení sa zúčastnila ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).




Českí a slovenskí súčasní umelci Josef Bolf, Martin Gerboc, Jiří Petrbok, Ivan Pinkava a Richard Štipl fotografiou, maľbou, sochou a inštaláciou spracúvajú tému inverznosti. Tá je v ich dielach zásadným spôsobom prítomná a plní určitú kritickú úlohu vo vzťahu k súčasnosti.

Dielo Richarda Štipla Block Sabbath

"Všetci autori pracujú s nejakým kritickým vzťahom, s atmosférou v spoločnosti. Sú to napríklad ich reakcie na prehodnocovanie minulosti v rámci umenia alebo na súčasné spoločenské a politické hodnoty. Podľa mňa tu nie je nič škodlivé, ale autori používajú určitý spôsob dramatizácie, nahoty ľudského tela, kritické konfrontácie. Preto je organizátormi z KHB výstava zakázaná návštevníkom do 18 rokov," zdôvodnil pre TASR jej kurátor Petr Vaňous.

Dielo Jozefa Bolfa Z temných síl

Prevažne nahí muži v rôznych polohách sú na Pinkavových fotografiách. Štiplov objekt Block Sabbath obsahuje desať nahých mužov medzi troma šelmami. Nahé ženy sú na veľkoplošnom Bolfovom obraze Z temných síl aj Petrbokovej maľbe Ema na schodoch. Nadržaná ruka, Rhyparography, Cult, Joke, Adam a ďalšie tmavé maľby Gerboca sú konfrontačné aj provokujúce. Podobne ako desiatky ďalších diel.  

Dielo Richarda Štipla Priepasť zíza späť

Expozícia je pokračovaním vlani vydanej Vaňousovej rovnomennej knihy. Podľa neho výraz romantika je spájaný s označením prejavu vyhrotenej fantázie. Pojem inverzná zase označuje prevrátenie nejakého pôvodného prejavu naruby. Spojenie inverzná romantika už v úvode návštevníka upozorňuje na to, že od neho bude vyžadovaná určitá miera empatie a obrazotvornosti. Súvislosť medzi vznikom romantických prejavov a inverzného konania má podľa kurátora väčšinou pôvod v osobnej, spoločenskej či historickej situácii označovanej ako kríza. Reálny stav je však taký, že väčšina spoločnosti tieto diela odmieta, nerozumie im alebo ich pokladá za šokujúce a úplne nesprávne za dekadentné.      

Dielo Richarda Štipla Rot - shield

Na ich lepšie pochopenie KHB organizuje sprievodné a vzdelávacie programy aj s autormi a kurátorom. Bude tiež sprievod výstavou s filozofom a prekladateľom Miroslavom Marcellim, ktorý s Gerbocom zanalyzuje jeho tvorbu. Historička umenia Lucia Fišerová sa bude venovať fotografickej tvorbe Pinkavu.

Výstava potrvá do 16. júna.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Jaroslav Novák
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa