Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú

2019-08-13 08:00:00 |   |    | 

Národná kultúrna pamiatka (NKP) v Novej Sedlici sa dočká opravy. Postará sa o to RTVS, ktorá koncom minulého roku kúpila od obce pozemok, na ktorý „Večerníčkov domček“ premiestni a tiež samotnú nehnuteľnosť. Informuje o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.




Za dlhoročne zanedbaný stav NKP mohli najmä nevyrovnané vlastnícke vzťahy k pozemku. RTVS sa podľa Rusnákovej slov začala o domček známy niekoľkým generáciám Slovákov zaujímať po nástupe súčasného generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka.

_________________________________________________________________________________

Dedko Večerníček by zaplakal: Jeho slávna chalúpka je na spadnutie

_________________________________________________________________________________

Do domčeka zatekalo a obec preto slamenú strechu prekryla nepremokavou celtou, na mnohých miestach je opadaná aj hlinená omietka. Zrub, ktorý je takmer vernou kópiou chalúpky z legendárnej večerníčkovej znelky, na budúci rok prejde kompletnou rekonštrukciou pod dozorom Krajského pamiatkového úradu v Prešove,“ uviedla Rusnáková.

Podľa jej slov na domčeku vymenia strechu, poškodené drevené hranoly, stropný krov, okenice a okná, dvere, drevené podlahy. Vymurujú tiež komín a nanovo zvonku i zvnútra dom omietnu. Na premiestnenie a rekonštrukciu domu žiadala RTVS minulý rok financie z dotačného programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. Ministerstvo koncom júla pridelilo RTVS na tieto účely 74.500 eur.

Vo vynovenom domčeku dedka Večerníčka zriadi RTVS podľa Rusnákovej slov stálu expozíciu depozitára detských programov. „Ľudový dom v Novej Sedlici s rozlohou viac ako 37 štvorcových metrov postavili v prvej polovici 20. storočia. Od roku 1987 je národnou kultúrnou pamiatkou. V rokoch 1994 až 1996 prešiel komplexnou obnovou. Avšak bývalá majiteľka sa odsťahovala do Českej republiky, nehnuteľnosť začala chátrať a obec riešila krízové stavy svojpomocne,“ uzavrela Rusnáková.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikimedia / Jiří Komárek, TASR – Michaela Zdražilová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa