Turisti majú smolu: Najnavštevovanejšie atrakcie zatvárajú svoje brány

2020-03-03 12:00:00 |   |    | 

Šíriaca sa epidémia koronavírusu ovplyvňuje čoraz viac oblastí nášho života. Aj výlety či dovolenky – z obavy pred šírením ochorenia už zatvorili množstvo turistických atrakcií. Do týchto miest sa momentálne nedostanete.



 

Európsky cestovný ruch stráca mesačne približne jednu miliardu eur pre výrazný úbytok čínskych turistov v dôsledku epidémie koronavírusu. Obavy z cestovania však majú aj Európania. Boja sa nielen nákazy, ale aj toho, že neuvidia to, čo plánovali. Hoci množstvo európskych krajín funguje v normálnom režime, niektoré najnavštevovanejšie pamiatky uzavreli.

 

Taliansko

V Taliansku je momentálne nakazených 1835 ľudí, na následky koronavírusu už zomrelo 52 ľudí. Jedenásť miest v Lombardii a jedno v oblasti Veneto bolo uzavretých, regionálne vlády najviac zasiahnutých oblastí dočasne zatvárajú verejné budovy vrátane múzeí, škôl či kostolov. Po celej krajine presúvajú alebo úplne rušia masívne podujatia, a to aj v oblastiach, kde nie je nikto nakazený. Predčasne ukončili karneval v Benátkach, ten v Ivrei sa nekonal vôbec.

Miláno predbežne do 8. marca zrušilo všetky predstavenia v opere La Scala a preventívne pre verejnosť uzavreli aj Milánsky týždeň módy. Metropola severného Talianska sa však pomaly dostáva do normálnych koľají, múzeá a výstavy opäť sprístupnili verejnosti. Kostoly však naďalej môžu navštíviť len veriaci (avšak omše sa nekonajú), pre turistov sú stále zatvorené. Výnimkou je slávny milánsky dóm, ktorý je odvčera možné navštíviť s organizovanou skupinou. Milánske bary sú opäť otvorené aj po 18. hodine.

Rím zatiaľ výrazné obmedzenia nehlási a tunajšie médá vyzývajú turistov, aby svoje cesty do hlavného mesta a celého stredného a južného Talianska nerušili, pretože v týchto oblastiach registrujú len zopár prípadov koronavírusu. Francúzske veľvyslanectvo v Ríme však v nedeľu rozhodlo o dočasnom uzavretí Kostola svätého Ľudovíta Francúzov, v ktorom sú umiestnené tri maľby talianskeho barokového maliara Caravaggia. Dôvodom je, že u kňaza, ktorý sa vrátil z Talianska do Paríža, potvrdili nákazu koronavírusom. Ide však o jediný kostol v Ríme, ktorý uzavreli v súvislosti s nákazou. Až do odvolania sa v ňom  nebudú konať bohoslužby a ani návštevy turistov.

 

Francúzsko

Oficiálna francúzska a parížska stránka pre turistov neinformuje o tom, aká je momentálna situácia pri známych atrakciách. Často nenájdete relevantné informácie ani na webových stránkach jednotlivých múzeí či pamiatok, preto sa môže stať, že budete nemilo prekvapení až pri vstupe. Francúzska vláda ale v sobotu zakázala akékoľvek podujatia pre viac ako päťtisíc ľudí.

Louvre napríklad v nedeľu neotvoril, keďže sa zamestnanci obávajú nákazy. Situácia sa zopakovala aj v pondelok, keď návštevníci čakali pod dáždnikmi pri známej sklenenej pyramíde, dovnútra ich však napokon nepustili. Zástupca vedenia múzea Maxence Langlois-Berthelot sa vyjadril, že berie situáciu vážne a je pripravený konať. Obavy zamestnancov označil za "legitímne", no dodal, že v hociktorej miestnosti múzea sa v rovnakom čase nikdy nenachádza päťtisíc návštevníkov, takže nariadenie vlády by sa ich nemalo týkať. Aktualizácia: OD STREDY JE LOUVRE ZNOVA OTVORENÝ.

Iné atrakcie, vrátane Eiffelovej veže či Disneylandu zatiaľ fungujú v normálnom režime. Napriek protestom zamestnancov je stále otvorený aj zámok Versailles.

 

Belgicko

V Belgicku zatiaľ evidujú jediného nakazeného, Európsky parlament (EP) však preventívne na tri týždne preruší prehliadky pre návštevníkov. Ako uviedol v pondelok v Bruseli predseda EP David Sassoli, toto opatrenie sa začína uplatňovať okamžite. Zrušené sú aj iné podujatia v priestoroch EP, na ktorých sa podieľajú ľudia z externého prostredia, ako napríklad semináre, výstavy či iné kultúrne akcie. David Sassoli poukázal na to, že europarlament ročne navštívi asi 700.000 ľudí.

 

Ázia

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 bol identifikovaný v Číne na konci roka 2019. Hoci najviac nakazených je v meste Wuhan, preventívne opatrenia sa týkajú aj Pekingu. Zavretých je množstvo divadiel, múzeí či chrámov, až do odvolania je pre turistov uzavreté Zakázané mesto, časti Veľkého múru, ZOO aj zábavné parky Shanghai Disney Resort a Hong Kong Disneyland.

V súvislosti s koronavírusom dočasne zatvorili aj množstvo atrakcií v Japonsku a predovšetkým jeho hlavnom meste. Až do polovice marca je predbežne plánované uzavretie Japonského olympijského múzea, zábavného parku Disney, galérií teamLab Borderless a teamLab Planets, veže Tokyo Sky Tree, robotickej kaviarne, Národného múzea, opery, akvária, planetária a množstva ďalších múzeí či galérií, ktorých kompletný zoznam nájdete tu. Rušia sa aj čerešňové slávnosti.

Južná Kórea tiež hlási opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Jedna z najpopulárnejších turistických atrakcí – palác Gyeongbokgung v Soule je síce pre verejnosť otvorený, až do odvolania sú však zrušené všetky skupinové prehliadky. Úplne uzavreté je Národné kórejské múzeum aj Národné mpzeum moderného a súčasného umenia.

Thajsko by malo byť oficiálne bezpečnou krajinou, aj tak však trpí poklesom turistov. Najväčší zábavný park Legend Siam oddnes zatvára svoje brány kvôli nedostatku návštevníkov. Prázdnotou zíva aj Kráľovský palác v Bangkoku či obľúbená provincia Krabi.

Pre niektorých cestovateľov je to však dobrá správa...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa