JASKYNE Jaskyňa mŕtvych netopierov

2010-05-04 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jaskyňa mŕtvych netopierov patrí medzi najrozsiahlejšie a najvýznamnejšie vysokohorské jaskyne Slovenska. Nachádza sa v centrálnej časti hrebeňa Nízkych Tatier v Ďumbierskom vysokohorskom krase (1 750 metrov n. m.).



 

 

 

 

Názov: Jaskyňa mŕtvych netopierov
Zadelenie: Národná prírodná pamiatka
Katastrálne územie: Ďumbiersky kras
Okres: Liptovský Mikuláš
Geomorfologická jednotka: Nízke Tatry

 

Je jedinou vysokohorskou jaskyňou Slovenska, ktorá je prístupná pre verejnosť. Svojou dĺžkou 19 kilometrov a prevýšením 320 metrov sa radí na tretie miesto v dĺžke aj v hĺbke medzi Slovenskými jaskyňami. Nezaostáva ani ozrutnými podzemnými priestormi: Bystrický dóm má rozlohu väčšiu ako futbalové ihrisko.

Osobitné zastúpenie v jaskynnom systéme predstavujú organogénne sedimenty s výraznou prevahou kostrových zvyškov netopierov, podľa ktorých jaskyňa bola pomenovaná. Dva najpočetnejšie druhy - netopier Brandtov a netopier veľkouchý - sú typické pre toto staršie obdobie a v súčasnosti zimujú v jaskyniach len ojedinele.

Základná trasa je dlhá 1 kilometer, je osvetlená a zabezpečená oceľovými lanami a premosteniami. Môžu ju absolvovať aj deti od 6 rokov.

Priemerná teplota jaskyne je +3,5 °C, avšak niektoré zaľadňované časti dosahujú celoročný priemer len +1 °C. Prúdenie vzduchu vďaka otvorenosti systému dosahuje 5 metrov za sekundu.

 


 

Jaskyňa mŕtvych netopierov
Nízke Tatry
Tel.: 048/6175428, 0905/135535

 

Zdroj/autor: ssj, jaskynamn, jmn, drom

VIDEO Výlet do Jaskyne mŕtvych netopierov

 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa