Muž z Terminálu: Zomrel Iránec, ktorý prežil 18 rokov na letisku

2022-11-14 15:00:00 |   |    | 

Iránsky politický utečenec, ktorého životný príbeh poslúžil ako námet pre film Terminál s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, zomrel v sobotu na parížskom letisku Charla de Gaulla, kde strávil viac ako 18 rokov života. Podľa informácií televízie BFM 76-ročný muž zomrel prirodzenou smrťou krátko pred poludním v termináli 2F.




Mehran Karimi Nasseri, ktorý sa narodil v roku 1945 v Iráne, sa vrátil na letisko pred niekoľkými týždňami, keď vraj minul väčšinu honoráru, ktorý dostal za film. Televízia BFM uvádza, že u muža, ktorý sa nechával oslovovať "sir Alfred", sa pritom po jeho smrti našlo niekoľko tisíc eur.

 

Nasseri, ktorý študoval v Spojenom kráľovstve, uviazol na letisku Roissy v novembri roku 1988 po tom, čo letel z Iránu do Londýna, Berlína a Amsterdamu v snahe nájsť svoju matku. Zo všetkých krajín, kde pristál, bol vyhostený, pretože nebol schopný predložiť potrebné doklady.

Na letisku Roissy-Charles de Gaulle potom okolo neho vyrástla sieť podporovateľov, ktorí mu poskytovali jedlo i lekársku pomoc. Priniesli mu aj knihy a rádio. Jeho domovom na letisku sa na 18 rokov stala časť parketovej podlahy a plastová lavička.

Po dlhej právnej bitke a za pomoci právnika sa Iráncovi v roku 1999 konečne podarilo získať vo Francúzsku štatút utečenca a následne aj povolenie na pobyt. V reakcii na to však Iránec povedal: "Nie som si celkom istý, čo chcem robiť, zostať v Roissy alebo odísť." "Mám doklady, môžem tu zostať. Myslím, že by som si mal pred rozhodnutím dôkladne preštudovať všetky možnosti," vysvetľoval. AFP vo svojej správe dodala, že vtedy Iránec z letiska neodišiel.

Žil tam až do roku 2006, keď musel byť hospitalizovaný. Keď ho z nemocnice prepustili, postaral sa oňho najprv Červený kríž a potom útulok Emauzy. Na letisko sa opäť vrátil pred niekoľkými týždňami.

Nasseriho zvláštny životný príbeh zaujal hollywoodskeho režiséra Stevena Spielberga, ktorý potom - ním inšpirovaný - nakrútil film Terminál. Americký herec Tom Hanks v ňom hral muža, ktorý uviazne na newyorskom letisku JFK, keď v jeho rodnej krajine vypukne revolúcia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa