KATASTROFY Deti zomierajú od hladu

2008-05-19 09:30:00 |   |    | 

MJANMARSKO - Tisícom mjanmarských detí postihnutých ničivým cyklónom hrozí v priebehu dvoch až troch týždňov smrť hladom v prípade, že sa k nim urýchlene nedostane humanitárna pomoc.



Informovala o tom dnes britská organizácia Save the Children. V najviac postihnutej delte rieky Iravádí trpí v súčasnosti akútnou podvýživou približne 30.000 mladších ako päť rokov. Tisícom z nich už teraz hrozí smrť z nedostatku potravy.

     
"Státisíce ľudí stále nedostávajú pomoc a mnohé z detí dlho neprežijú. Niektoré už možno zomierajú" uvádza sa vo vyhlásení organizácie. Viac ako dva týždne po cyklóne Nargis je prísun humanitárnej pomoci do bývalej britskej kolónie Barma stále veľmi nedostatočný. Príčinou tohto stavu sú reštrikcie, ktorými vládnuca vojenská junta obmedzuje prácu zahraničných organizácií a expertov, ako aj intenzívne dažde v postihnutých oblastiach.
Režim tvrdí, že pomoc obyvateľstvu distribuuje rýchlo a efektívne. Podľa Svetového potravinového programu OSN (WFP) sa zatiaľ potravinové zásielky dostali len k menej ako tretine z odhadovaných 750.000 najviac ohrozených Mjanmarcov.

Podľa neoficiálnych odhadov citovaných britskou vládou následkom cyklónu zahynulo, alebo je nezvestných približne 217 tiséc ľudí. Junta oficiálne priznáva vyše 133 tisíc mŕtvych alebo nezvestných.


 

Zdroj/autor: reuters,ap,tasr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa