Je to tu: Prvé krajiny už majú rok 2024

2023-12-31 12:55:00 |   |    | 

Na niektorých ostrovoch v Tichom oceáne sa už rok 2024 začal. Ako prví ho privítali o 11.00 h SEČ na atole Kiritimati s približne 7300 obyvateľmi, ktorý je súčasťou ostrovnej republiky Kiribati. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.



Len 15 minút neskôr nasledovali Chathamské ostrovy, ktoré patria k Novému Zélandu. Nachádzajú sa asi 800 kilometrov východne od novozélandského Južného ostrova a majú vlastné časové pásmo. Na dvoch z desiatich ostrovov tohto súostrovia žije okolo 700 ľudí.

Hodinu po Kiritimati začínajú novoročné oslavy na Novom Zélande, ako aj ostrovných štátoch Samoa a Tonga. Na samojskom najväčšom ostrove Savai‘i a v hlavnom meste Apia na ostrove Upolu spustia veľké ohňostroje koordinovane o polnoci novozélandskí pyrotechnici.

Ohňostrojom na Novom Zélande tradične dominuje svetelná šou na 328-metrovej televíznej a vyhliadkovej veži Sky Tower v Aucklande. Na 55., 61. a 64. poschodí pripravili celkovo 500 kilogramov pyrotechniky. Plánovaná je aj laserová šou. Podľa médií všetko potrebné pripravovali šesť mesiacov.

O pozornosť sa o dve hodiny neskôr prihlási austrálske Sydney, kde bude svetoznámy obrovský ohňostroj na moste v prístave sledovať asi milión ľudí.

Ako posledná rok 2024 privíta – 12 hodín po Slovensku – Americká Samoa, ktorá sa nachádza len 220 kilometrov východne od Samoy na druhej strane dátumovej hranice.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa