OBRAZOM: Slávne americké mosty sa výrazne menia, bezpečnosť je prvoradá

2024-01-05 10:00:00 |   |    | 

K symbolom Spojených štátov amerických patrí aj niekoľko slávnych mostov. Dva z nich, Golden Gate v San Franciscu a Brooklyn Bridge v New Yorku, prešli veľkými zmenami. Ich cieľom je zabezpečiť, aby na nich už nikto neprišiel o zdravie či dokonca život.



 

Preslávený most Golden Gate v San Franciscu novo zaisťuje oceľová sieť, ktorá má zabrániť samovraždám. Úrady schválili umiestnenie pletiva pred desiatimi rokmi v snahe znížiť počet ľudí, ktorí sa skokom z mosta snažia ukončiť život. Od otvorenia mosta v roku 1937 ich bolo viac než 2000, napísal web stanice BBC.

Oceľové pletivo pokrýva priestor pozdĺž 95 percent mosta, ktorý meria 2,7 kilometra. Na jeho inštaláciu apelovali najmä rodiny ľudí, ktorí skokom z Golden Gate ukončili svoj život. "Som rád, že malá skupina podobne zmýšľajúcich ľudí nikdy nevzdala niečo také dôležité," povedal agentúre AP Kevin Hines, ktorý je jedným zo štyroch desiatok ľudí, ktorí samovražedný skok z mosta prežili.

Dlhoročná kampaň docielila schválenie stavby siete v roku 2014, samotné práce však začali až pred štyrmi rokmi, pretože sa viedli spory o vplyv bariéry na estetickú hodnotu mosta či o finančné náklady. Podľa policajných štatistík sa skokom z mosta zabilo priemerne okolo 30 ľudí ročne. V minulom roku, keď už bola bariéra rozostavaná, bolo samovrážd 14.

 

Zmenami prechádza aj Brooklynský most v New Yorku, ktorý je jedným z najvyhľadávanejších cieľov turistov. Mesto z neho vykázalo stánkarov. Podľa starostu Erica Adamsa sa situácia vymkla kontrole a kvôli veľkému počtu pouličných predajcov a davom návštevníkov bola lávka pre peších na moste takmer nepriechodná, napísala agentúra AP.

"Nejde len o záležitosť hygieny, ale aj o bezpečnosť. Ľudia by tam po sebe šliapali. V tomto meste potrebujeme poriadok. Je to jedna z našich najvýznamnejších pamiatok," uviedol Adams.

Na moste cez rieku East River spájajúcom Manhattan s Brooklynom sa v posledných mesiacoch znásobil počet predajcov ponúkajúcich lacné suveníry alebo napríklad fotografie s využitím panoramatických kamier. Najmä pri vstupoch na most sa preto tvorili zápchy a ľudia často prepadávali aj na priliehajúcu cyklotrasu, čo bolo rizikom pre nich aj pre prechádzajúcich cyklistov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa