10 DÔVODOV na zastavenie v Kremnici

2010-07-12 14:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Do Kremnice sa najlepšie dostanete autom, keď odbočíte z diaľnice za (pred) Žiarom nad Hronom smerom na Martin... Návšteva mincovne, prehliadka podzemia v štôlni Andrej či oddych na termálnom kúpalisku sú najzaujímavejšie atrakcie starého baníckeho mesta...



Keď do mesta prídete v lete, môžete sa hneď zastaviť na termálnom kúpalisku alebo v kempingu, ktorý je súčasťou areálu. Informujte sa však na teplotu vody, ktoré je niekedy „príliš horúca“ a nedá sa v nej kúpať.

 

 

 

  • Termálne kúpalisko Katarína - sa nachádza priamo v mesta. Termálna voda napúšťaná do bazénov, vyviera 376 m pod zemou, odkiaľ je čerpaná na povrch. Už v dávnych dobách baníci vedeli o jej zdravotných účinkoch. Priamo v podzemí ju používali na pitie i kúpanie. V areáli kúpaliska je umiestnený plavecký a rekreačný bazén o dĺžkach 50 m, detský a sedací bazén. Teplota vody sa pohybuje v rozpätí 26 – 31°C (začiatok sezóny 1.júna)
  • Okrem úžasných, zrekonštruovaných a zachovalých historických pamiatok sa pripravte na prechádzku hore a dole kopcom, prípadne ešte strmšie – po „vysokých“ schodoch na vežu kostola sv.Kataríny, ktorú musíte zdolať, inak ste v Kremnici neboli.
  • Oplatí sa tiež navštíviť mestské Informačné centrum, v ktorom dostanete aktuálne informácie o kultúrnych akciách a jednoduchý plánik mesta zdarma.
  • Pre hladných a smädných, je tu niekoľko slušných reštaurácií a pizzérií. Značky piva spoznáte podľa reklám na plátených dáždnikoch.
  • Vedľa vstupnej brány Mincovne je aj predajňa spojená s malou pamätnou miestnosťou s ukážkami prác majstrov minciarov. V obchodíku si na svoje prídu nielen numizmatici, ale aj obdivovateľky ručne vyrábaných šperkov s polodrahokamami a vzácnymi menerálmi.
  • Mestský hrad vznikal postupne od 13. až do 15. storočia. Obranný systém hradného areálu pochádza zo 14. storočia a spevňovali ho bašty - severná, západná – malá veža a východná – banícka bašta a pravdepodobne i južná. Teraz sú to objekty severnej a južnej vstupnej veže, hodinová veža a banícka bašta. Areál mestského hradu je od roku 1970 národnou kultúrnou pamiatkou. K lístku "vyfasujete" aj príjemny sprievod s prednáškou.
  • Kostol sv. Kataríny – rímsko-katolícky. Pôvodne dvojloďový neskorogotický kostol z polovice 15. storočia. Zachovalé interiéry, úžasná veža a výhľadom (musíte však vyšliapať po 127 schodoch). Súčasťou kostola je aj organ - vynikajúci moderný nástroj, ktorý v spojení s kostolnou akustikou tvoria kombináciu aká sa na Slovensku nevyskytuje.
  • Mincovňa na Štefánikovom námestí. Dnes svetoznáma dobre strážená inštitúcia raziace nielen slovenské eurá. Najstaršia časť terajšej mincovne sa nachádza na severnej línii námestia, je z 15. storočia a vyzerá schátrano aj z nadhľadu. Areál zaznamenal zmeny v renesancii, ale najmä koncom 19. storočia. V roku 1958 bola pristavaná ešte západná časť.
  • V súčasnosti dominantným - výrazným prvkom Štefánikovho námestia je barokový Morový stĺp sv. Trojice. Pôvodne na tomto mieste stál kamenný stĺp z roku 1711, ktorý v roku 1761 rozobrali a v roku 1776 premiestnili do Hornej Vsi. Základný pylón trojuholníkového pôdorysu má hlavnú stranu orientovanú na západ s množstvom sôch svätých (14 veľkých sôch v nadživotnej veľkosti) a anjelov.
  • Baroková fontána – nachádzajúca sa v severnej časti námestia - je pravdepodobne dielom dielne D. Stanettiho z 18. storočia. V horúcich letných dňoch vám výborne poslúži ako osvieženie.
  • V meste nájdete niekoľko unikátnych a zachovalých meštianskych a mestských domov, všetky nájdete na Štefánikovom námestí. Pre technických fajnšmekrov tu zachovali a otvorili množstvo baníckych šácht s rôznymi technickými pamiatkami.
  • Kremnické gagy - najstarší kultúrny festival humoru na Slovensku (august-september);

 

 

Kremnica a letná sezóna 2010

Návšteva mincovne, v ktorej sa pred očami turistov postupne dávajú do pohybu historické stroje i prehliadka podzemia v štôlni Andrej sú podľa Zuzany Tileschovej z Informačného centra mesta Kremnica jeho najzaujímavejšie atrakcie.

"Zachovaný súbor historických raziacich strojov značky Vulkan v priestoroch pôvodnej starej raziarne tvorí technickú historickú pamiatku nadnárodnej kategórie," priblížila Tileschová. Prechádzka podzemím v Banskom múzeu - štôlni Andrej vráti návštevníka takmer o 400 rokov späť a ponúkne mu pohľad na ručne kresané prepojovacie komíny, ohňom dobývané štôlne či nekonečné chodby.

Podľa Tileschovej turistov zaujme aj Múzeum gýča. "Najväčšia zbierka gýčov je európsky unikát s certifikátom Slovenský rekord a obsahuje vyše 444 exponátov." Múzeum vzniklo z recesie v rámci Kremnických gagov. "Ľudia sem nosia gýče napríklad zo svojich domácností, ako skleneného jeleňa a ďalšie," dodala.

Návštevníci Kremnice si môžu prezrieť aj ojedinelú pamiatku stredovekého osídlenia, mestský hrad. V jeho areáli stojí dominantný gotický Kostol sv. Kataríny, do ktorého bol nainštalovaný moderný organ, jeden z najkvalitnejších na Slovensku.

Kremnica pripravila na leto aj bohatý kultúrny program, napríklad festival husľového virtuóza Petra Michalicu, prestížny medzinárodný organový festival Kremnický hradný organ. Návštevníci sa môžu tešiť tiež na 30. ročník Stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Kremnické kultúrne leto ponúkne i množstvo menších koncertov či divadelných predstavení.

 

Informačné centrum mesta Kremnica 
Štefánikovo námestie 35/44
967 01 Kremnica
Tel: 045/678 27 80
Fax: 045/674 28 56
E-mail:
infocentrum@kremnica.sk
Web:
www.kremnica.sk

 

Zdroj/autor: tik-kremnica,tasr,drom

VIDEO Kremnica  



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa