VÝLET Botanický park Lednické Rovne

2009-07-30 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Botanický park sa nachádza v okolí renesančného kaštieľa v Lednických Rovniach.



Vybudovaný bol podľa anglického vzoru s rôznymi umeleckými zrúcaninami bášt a vežičiek, doplnených mnohými sochami.

Upravený park neveľkého štýlu má svoje počiatky už v druhej polovici 17. storočia, keď v týchto priestoroch dal vysadiť František Rákoczi sto líp. V 18. storočí sa začalo s modernizáciou výstavby.

Do dnešných čias sa nachádzajú v parku a jeho okolí nádherné kanadské topole, ktoré priniesol gróf Aspremont z Holandska. Do parku dal postaviť aj starobylý kostol, okolo ktorého sú rôzne náhrobky. Z tejto doby sa v parku nachádzajú aj mnohé starožitnosti, napríklad gotická brána s rotundovou strážnicou.

Parku s rozlohou 20 hektárov dominuje vyhliadková veža, cintorín s peknými náhrobkami, renesančné mauzóleumrybníček. Dochoval sa náhrobok s reliéfom rytiera, socha antického boha Neptúna v jazierku a mnohé ďalšie umelecké doplnky.

Okrem šesťramennej chránenej lipy a aleje gaštanov zaujmú aj porasty borovíc, vzrastlý drieň obyčajný, platany, magnólie, japonské javory, rododendrony, ruža ako aj skalníky, brečtanyzemozelene.

Obec Lednické Rovne je známa aj sklárňami postavenými v roku 1892. Históriu výroby skla prezentujú v miestnom múzeu - Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne.

 

Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne

Schreiberova 365
020 61 Lednické Rovne
Tel: 042/460 12 80, 042/4601 417 – 281

 

Zdroj/autor: lednickerovne, ubytovanienasvk, muzeum, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa