DOMA Festivaly - Vernisáže - Koncerty

2008-11-05 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prehľad niektorých kultúrnych podujatí a spoločenských akcií na dnes a najbližšie dni.



 

 

 

 

 

 

  • Bratislava - Britská rocková kapela Jethro Tull sa dnes, v rámci turné pri príležitosti 40. výročia vydania debutového albumu This Was, zastaví v Bratislave. Koncert sa uskutoční v bratislavskej Športovej hale Pasienky.
  • Bratislava - Prvú samostatnú výstavu mladej výtvarníčky Kataríny Poliačikovej s názvom After Felix Gonzales-Torres sprístupnia verejnosti o 18.00 hodine v priestoroch Galérie 13m3 v Bratislave. Napriek tomu, že ide o veľmi mladú autorku, jej doterajšia tvorba naznačuje, že ide o výraznú autorskú osobnosť, ktorá prichádza s koncepčne premyslenými výtvarnými projektmi, prostredníctvom ktorých prináša do kontextu domáceho umenia málo reflektované, často veľmi intímne témy súvisiace s problémom identity. Výstava potrvá do 26.11.
  • Bratislava - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Kanadský slovenský inštitút a Matica slovenská pozývajú na prezentáciu knihy Ondreja Miháľa Zanikajúca krása slovenských domov vo Vojvodine. Prezentácia knihy sa uskutoční o 17.00 hodine v priestoroch City Hotela Bratislava na Seberíniho ulici 9 v Bratislave.
  • Bratislava - Niccolo Ammaniti, jeden z najväčších súčasných talentov talianskej literatúry, víťaz literárnej ceny Premio Strega 2007, autor románu Io non ho paura v slovenskom preklade Ja sa nebojím (Vydavateľstvo Slovart, 2005) bude hlavným protagonistom literárneho večera, ktorý sa uskutoční dnes o 18.00 hodine v Zičiho paláci v Bratislave. Na podujatí sa zúčastní aj Francesca Duranti, autorka románu Dom nad mesačným jazerom a Albert Roll, riaditeľ vydavateľstva Feltrinelli ktorý pôsobí aj ako prekladateľ a literárny kritik. Večerom bude sprevádzať Dado Nagy.
  • Bratislava - Stredoeurópsky dom fotografie a Slovenská výtvarná únia pozývajú milovníkov umenia na slávnostné otvorenie a prehliadku výstavy Jozefa Koudelku Invázia 68. Vernisáž sa uskutoční dnes o 17.00 hodine vo výstavných priestoroch Slovenskej výtvarnej únie.
  • Bratislava - Koncert pri príležitosti sviatku nezávislosti Poľska a Roka Zbigniewa Herberta sa uskutoční o 19.00 hodine vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. V programe zaznejú diela Beethovena, Szymanowskeho, Bergera a báseň Z. Herberta v preklade Mariána Milčáka prednesie Alfréd Swan. 
  • Hlohovec - Výstava Hlohovec očami Hlohovčanov - staré fotografie Hlohovca zo súkromných archívov sa uskutoční oddnes do 25.11. vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci. V rovnakom termíne sa bude konať aj výstava Na drevenú nôtu, ktorá predstaví drevorezby Jána Bielika.
  • Trnava - V Divadle Jána Palárika v Trnave sa uskutoční oddnes do 5.12. výstava Heleny Gasper–Ludikovej Príbeh stromu. Autorka predstaví sériu malieb z našich lužných lesov v povodí južného Váhu a z tropických lesov v južnej Amerike.
  • Trenčín - Druhý ročník špecializovanej výstavy poľnohospodárskej techniky Agro-tech, ktorá sa koná v dvojročnom cykle spolu s brnianskou výstavou Techagro, sa uskutoční v dňoch 5. až 7.11. na Výstavisku Expo Center a.s. v Trenčíne. Na celkovej ploche 3 300 metrov štvorcových sa tento rok predstaví 33 vystavovateľov zo Slovenska a Českej republiky. Slávnostné otvorenie bude o 10.30 hodine v pavilóne číslo 10.
  • Liptovský Mikuláš - Výstavu Speleofotografia sprístupnia verejnosti o 14.30 hodine v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Na tohtoročnej výstave dominuje farebná fotografia. Celkom 80 prác od 14 autorov zo Slovenska a Česka predstavuje rozsahom neveľkú, ale zaujímavú kolekciu podzemného sveta a jeho krehkej krásy. Výstava potrvá do 31.12.
  • Košice - Unikátnu kolekciu sviečok predstaví košická zberateľka Alžbeta Sopková od 5.11. v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Vernisáž sa uskutoční o 16.00 hodine.
  • Prešov - Veľká módna prehliadka kožušinových výrobkov sa uskutoční o 19.00 hodine v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Najvýznamnejší výrobcovia kožušín na Slovensku predstavia svoje módne kolekcie na zimnú sezónu 2008/2009. Na podujatí, ktoré organizuje Asociácia kožušníkov Slovenska pri príležitosti 5. výročia svojho založenia, sa zúčastní aj množstvo známych osobností z kultúrneho, verejného a politického života. Hosťom večera bude speváčka Sisa Sklovská a hudobníci Marián Čekovský a Henry Tóth.
  • Michalovce - Mafiánske MAFtour pokračuje sériou vystúpení na východe Slovenska. Igor Adamec, Martin Vanek a Peter Batthyány sa predstavia v stredu divákom v Michalovciach. Mafiánske historky III – Maftour je séria divadelných predstavení, ktoré vznikli ako adaptácia úspešnej televíznej šou Mafstory. Predstavenie plné ostrého, no neurážajúceho humoru žne medzi návštevníkmi ovácie.
  • Trebišov - Vo Vlastivednom múzeu v Trebišove bude oddnes výstava Čabianske hrnčiarstvo, ktorej autorom je László Hugyecz. Vernisáž sa uskutoční o 14.30 hodine a výstava potrvá do 11.1.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa