DOMA Oravský hrad vo svetle reflektorov

2008-12-08 09:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Využiť variabilitu osvetlenia Oravského hradu a prilákať ľudí aj na nočnú turistiku za jeho krásami bude jedným z cieľov Oravského múzea P.O. Hviezdoslava v Oravskom Podzámku.



Počas prvej oficiálnej skúšky osvetlenia to povedala riaditeľka múzea Mária Jagnešáková. „Budeme sa snažiť, aby osvetlenie nebolo všedné. Vytypujeme určité dni, keď bude svietiť celý hrad a dni, keď bude svietiť len jeden svetelný okruh. Aby to bolo pre návštevníka zaujímavé a kedykoľvek si to mohol prísť večer pozrieť. Verím, že svetlo priláka veľa návštevníkov a že bude nielen denná turistika, ale aj nočná turistika za osvetlením Oravského hradu,“ skonštatovala Jagnešáková.

     
Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára má hrad tri úrovne osvetlenia. „Spodná úroveň hradieb, stredná úroveň osvetlenia dolného a stredného hradu a vrchná úroveň je osvetlenie horného hradu. Je to zároveň aj odlíšené typom svetla. Používa sa biele, chladnejšie svetlo so žltým, teplejším svetlom. Dáva sa tomu význam aj v tom, že stredný hrad je modernejší, renesančný a horný hrad je starší, preto je v bielom,“ povedal Blanár.
     
Osvetlenie Oravského hradu  oficiálne spustia do prevádzky 8. decembra 2008.

Podľa Jagnešákovej pripraví Oravské múzeum kultúrno-výchovný program. „Pripravíme niečo typické a keďže sme múzeum, budeme sa snažiť vývoj svetla riešiť od začiatku,“ spresnila Jagnešáková. Dodala, že Oravský hrad bol prvýkrát osvetlený v 70-tych a 80-tych rokoch päticou svetiel, ktoré však nespĺňali svoj účel.
  

 

Oravský hrad
Oravský Podzámok 02741
Tel. +421 43 5816114
Fax.+421 43 5816130
marketing@oravamuzeum.sk

 

Zdroj/autor: ompoh,tasr,drom  

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa