Turisti a somálski piráti

2009-01-28 09:45:00 |   |    | 

JEMEN - Výletná loď smerujúca do Adenského zálivu plného pirátov včera zakotvila v Jemene, aby stovky jej pasažierov mohli vystúpiť, nasadnúť na lietadlo. Takto môžu obísť nebezpečné vody a na loď opäť nastúpiť v inom prístave.



Pasažieri strávia tri dni v päťhviezdičkovom hoteli v Dubaji a na svoju loď opäť nastúpia v ománskom prístave Salala. Odtiaľ budú pokračovať v plavbe okolo sveta, ktorá sa začala v Taliansku.

     
Výletná loď M/S Columbus priplávala do západojemenského prístavu Hodejda, kde 420 jej pasažierov s posádkou vystúpili a nasadli na charterový let do Dubaja na druhej strane Arabského polostrova. Loď Columbus bude pokračovať s obmedzeným počtom členov posádky v plavbe cez nebezpečný Adenský záliv, kde somálski piráti unášajú komerčné a výletné lode či jachty.
     
Predstaviteľ Filipín dnes medzitým potvrdil, že somálski piráti v pondelok prepustili zajatú grécku nákladnú loď a jej 19 členov posádky, teda takmer tri mesiace po únose v Adenskom zálive.
     
Od 24. októbra, keď NATO rozmiestnilo v tejto oblasti flotilu štyroch lodí, piráti v snahe získať veľké výkupné zaútočili na 32 plavidiel a 12 z nich uniesli.
     
Misiu NATO však nahradia sily Európskej únie. Nemecký predstaviteľ dnes potvrdil, že vláda jeho krajiny schválila plán poslať do regiónu bojovú loď a 1400 vojakov, ktorí budú súčasťou protipirátskej misie EÚ. Vojaci budú mať právomoc prenasledovať, zatknúť a odovzdať úradom podozrivých pirátov. Vojaci takisto budú môcť zabaviť ukoristený náklad unesených lodí. Tento plán nemeckej vlády musí ešte schváliť parlament.
     
Výletná loď Columbus patrí nemeckej spoločnosti Hapag-Lloyd sídliacej v Hamburgu a tá v utorok vyhlásila, že opatrenia ohľadne pasažierov podnikla preto, že nemecká vláda odmietla jej požiadavku, aby v Adenskom zálive poskytla bezpečnostný sprievod výletnej lodi.
     

Somálski piráti uniesli včera v Adenskom zálive dve jemenské rybárske lode, siedmim rybárom sa však podarilo ujsť na menšom plavidle a ohlásiť útok. Námorníci vyplávali v stredu z jemenského prístavu Aden, keď ich napadli piráti, oznámili v štvrtok námorné úrady. Jemenská internetová stránka, ktorá sa odvoláva na pobrežnú stráž v Adene, uviedla, že piráti z oboch lodí zadržali 22 ľudí. Po tomto únose stúpol počet lodí, ktoré v súčasnosti zadržiavajú na 17. Medzi nimi je aj ukrajinské plavidlo s nákladom zbraní a saudskoarabský supertanker s dvoma miliónmi barelov ropy.

 

Zdroj/autor: ap,tasr,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa