NA CESTÁCH Španielska výpredajová horúčka

2009-01-12 12:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Obdobie od začiatku januára do konca februára je v Španielsku očakávaným obdobím zliav, ktoré v tomto roku krízy a ekonomickej stagnácie dosahujú historické hranice...



Až 70 percent španielskych spotrebiteľov čaká na január, aby začali sezónu nákupov. Ide hlavne o oblečenie, obuv a doplnky. Až 50 percent ľudí si ešte v decembri vyhliadlo tovar, o ktorý má záujem, a na prvé dni tohto mesiaca, kedy si porovnajú cenu a rozhodnú sa, či si kúsok zadovážia alebo nie.

     

Po tohtoročnej veľmi slabej vianočnej kampani, kedy sklady väčšiny obchodov ostali plné zimného oblečenia, sa obchodníci rozhodovali pre tú najsprávnejšiu stratégiu na toto - pre nich tak dôležité - obdobie, akým sú januárové a februárové zľavy. Hneď v prvý deň, 7. januára, sa potvrdili tie najodvážnejšie predpovede: obchodníci ponúkajú svoj tovar s 50- až 60-percentnými zľavami.

 

Po minulé roky klesli ceny v prvej polovici januára iba o 20 až 30 percent a až koncom februára sa tovar predával o cca. dve tretiny lacnejšie oproti pôvodným cenám. Tento rok sa ráta s definitívnymi zľavami až o 80 – 90 percent!

     

Odhaduje sa, že každý Španiel minie počas tohto a budúceho mesiaca okolo 103 až 120 eur (3100 - 3600 Sk). Sú to hlavne ženy, ktoré už od jesene šetria, aby mohli míňať v januári a februári. Práve ony sú protagonistami známych "pretekov" po butikoch a obchodoch v prvý deň zliav a v skorú rannú hodinu.

 

Aj tu platí, že kto skôr príde, ten prv melie... Takže ešte pred ranným otvorením nákupných centier si ženy vystoja povinnú radu pred dverami zariadenia. Nápadné plagáty v krikľavo ružových a zelených farbách oznamujú výšku zľavy. A táto stratégia väčšinou funguje. Veď v týchto dňoch je najbežnejším chodcom v uliciach taškami ovešaná žena v strednom veku...

     

To, že v Španielsku sa v tomto období očakáva lavína nákupuchtivých spotrebiteľov, dokazuje aj fakt, že obchody sa vybavili špeciálnou technikou a kontrolnými zariadenia, policajným dozorom a posilnili kolektív predavačov... aspoň do začiatku marca.

 

V každom prípade, je v tejto krajine tradíciou tešiť sa na január, darovať si niečo pekné a hlavne za vynikajúcu cenu. Ako napríklad Sara Navalesová, ktorá zohnala elegantný zimný nohavicový kostým známej značky zlacnený z vyše 100 eur (vyše 3000 Sk) - na 40 eur (vyše 1200 Sk).

 

Alebo María Pellicerová, ktorá si zadovážila dlhé spoločenské šaty na svadbu svojho syna s cenou 49 eur (necelých 1500 Sk). Pôvodne stáli vyše 300 eur (vyše 9000 Sk). Zrejme je už teraz jasné to, čo Španieli tvrdili ešte pred začiatkom tak očakávaných "rebajas": oplatilo sa čakať, ide sa o najlepšie obdobie zliav tovaru všetkých čias.

     

 

 

Zdroj/autor:  E. Rechtoríková,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa