EXTRA Z Kráľovského paláca spravili múzeum

2009-02-27 12:00:00 |   |    | 

NEPÁL/ video - Kráľovský palác v nepálskej metropole Káthmandú dnes sprístupnili verejnosti ako múzeum. Stalo sa tak deväť mesiacov po zosadení posledného kráľa a premene himalájskej monarchie na republiku.



"Otvorenie múzea v paláci symbolizuje víťazstvo ľudu v dlhom zápase s feudalizmom," uviedol počas otváracieho ceremoniálu nepálsky premiér a niekdajší vodca maoistických povstalcov Práčanda.
     
Rozsiahly palácový komplex Narajanhiti v centre Káthmandú opustil nepopulárny kráľ Gjánendra krátko po vyhlásení republiky v máji minulého roku.  Súčasťou múzea je aj expozícia, pripomínajúca masaker členov kráľovskej rodiny v roku 2001. Smrtiacu streľbu spustil opitý korunný princ Dipendra, pričom zranil päť a usmrtil deväť príslušníkov vládnuceho rodu vrátane vtedajšieho kráľa Binendru a kráľovnej Aishwarye. Páchateľ nakoniec obrátil zbraň proti sebe.
     
Budovu, v ktorej došlo k masakru, neskôr zbúrali a zostali z nej len zvyšky múrov, v stenách susednej budovy však stále vidno diery po guľkách. Záujem verejnosti pritiahla aj hlavná prijímacia sála paláca či kráľovská jedáleň a spálňa.
     
"Doteraz sem mal prístup len kráľ a významné osobnosti. Teraz si ho môžu prehliadnuť aj obyčajní ľudia," vyznal sa jeden z návštevníkov, 57-ročný zametač Badelal Chyami.
     
K zrušeniu 239-ročnej nepálskej monarchie došlo po ukončení desaťročnej občianskej vojny, ktorá si vyžiadala viac ako 13 tisíc ľudských životov. Bývalí maoistickí povstalci sa stali najsilnejšou politickou silou a pričinili sa o vyhlásenie parlamentnej republiky.
     

 

Zdroj/autor: ap,tasr,drom

VIDEO Koniec nepálskeho kráľa (angl.)

 


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa