VÝLET Hrad Čičava

2010-05-19 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Južným smerom od vodnej nádrže Domaša na východnom Slovensku ležia zrúcaniny hradu Čičava z 13. storočia. Hrad poškodilo posledné Rákócziho povstanie v roku 1711 a odvtedy je zrúcaninou.



Len čo v roku 1270 zasadol na uhorský trón Štefan V., odmenil za statočnosť a vernosť krajinského hodnostára Rajnolda, predka rodu Rozgonyiovcov. Daroval mu viaceré zeme, medzi inými aj majetok Čičava v uhorsko-poľskom pohraničnom pásme. Na darovanom území nad vetvením dôležitých obchodných ciest pri brode cez rieku Ondava pravdepodobne Rajnoldovi synovia postavili strážny hrad, ktorý sa stal strediskom utvárajúceho sa feudálneho panstva.

V roku 1316 sa podľa všetkého pokúsil Čičavu dobyť Peter Peteny, hlavný predstaviteľ protikráľovskej vzbury v Zemplíne, ale kastelán Mikuláš Peres napriek stratám na životoch hrad ubránil. Nepochybne významnú úlohu mal hrad aj v druhej polovici 15. storočia počas uhorsko-poľských vojen. Podľa jednej z legiend ho často v tomto období navštevoval aj jeden lúpežný rytier.

Rod Rozgonyiovcov vymrel v roku 1523 Štefanom po meči a Čičavu so súhlasom kráľa získal manžel Štefanovej dcéry Kataríny, satumarský župan a belehradský bán Andrej Báthory. Počas jeho vlastníctva zvádzali o hrad tuhé boje vojská kráľa Jána Zápoľského s oddielmi Jána Katzianera, vrchného veliteľa vojsk kráľa Ferdinanda I. Habsburského. Po ukončení sporu dvoch vladárov museli Báthoryovci Čičavu obnoviť.

K hradu Čičava má vzťah aj Andrejova vnučka, smutne známa Alžbeta Báthoryová. V máji roku 1575 sa v neďalekom Vranove nad Topľou vydala za Františka Nádasdyho a hrad priniesla do manželstva ako veno. Príležitostne sa na Čičave i zdržiavala a údajne tu umučila dve dievčatá. Keď sa potom v roku 1610 vydala Katarína, mladšia dcéra Nádasdyovcov, za Juraja Drugetha z Humenného, čičavské hradné panstvo prešlo do majetku tohto rodu. Vtedy dosiahla Čičava najväčší spoločenský význam. Za Drugethovcov tu bol uložený archív Zemplínskej stolice a na hrade sa viackrát konali aj stoličné zhromaždenia zemplínskej šľachty.

V šesťdesiatych rokoch 17. storočia zdedil Čičavu Jurajov pravnuk Žigmund. Keď vypuklo Thökölyho protihabsburské povstanie, postavil sa proti vzbure. Povstalecké vojsko jeho hrad Čičavu v roku 1684 dobylo, vypálilo a pána Žigmunda zajali. Podľa niektorých údajov ho 19. apríla na košickom popravisku sťali ako posledného mužského potomka rodu Drugethovcov.

Na Čičave bolo horúco ešte aj v roku 1703. V počiatočnom štádiu ďalšieho protihabsburského povstania obsadili hrad kuruci Františka II. Rákócziho. Opravená povstalecká fortifikácia potom strážila dolinu Ondavy po celý čas vzbury. Cisárske vojsko Čičavu obsadilo až v roku 1711 ako jeden z posledných záchytných bodov povstalcov a cisársky generál Laucken dal obsadený hrad zbúrať. Dnes je z neho už len zrúcanina, pod ktorou sú však podľa jednej z povestí ukryté veľké poklady... 

Letná sezóna 2010

Východoslovenská obec Sedliská-Podčičva v okrese Vranov nad Topľou sa rozhodla aj tento rok počas leta zorganizovať niekoľko kultúrnych podujatí. Pre turistov, ktorí okrem letných akcií navštevujú často aj zrúcaninu miestneho starobylého hradu Čičva, pripravila samospráva v rámci tohtoročnej sezóny niekoľko noviniek.

Obec sa podobne ako po minulé roky chystá pred príchodom leta vyčistiť areál hradu a jeho blízke okolie. "V máji sa pustíme do kosenia trávy, likvidácie krovín a náletových burín. Je potrebné, aby sme to následne v priebehu roka aspoň trikrát zopakovali. Zároveň plánujeme vykonať údržbu hradných ruín od opadaného kameňa a poupratovať nahromadený odpad," uviedol na margo príprav na tohtoročnú letnú turistickú sezónu starosta Sedlísk Jozef Dobrocký. V rámci ďalších aktivít plánuje samospráva v miestnej časti Podčičva nainštalovať v júni nový systém informačných tabúľ, ktoré prinesú množstvo údajov o ruinách stredovekej pamiatky, zrealizovaných archeologických prieskumoch, ako aj o rastlinstve či živočíšstve okolitého regiónu. Pri štyroch novovybudovaných paneloch budú zriadené aj oddychové zóny s lavičkami.

"Tradiční remeselníci a folklórne súbory sa predstavia pod hradom Čičva na kultúrno-spoločenskom podujatí s názvom Slávnosti remesiel, alebo Čičvianska lyžica 25. júla," informoval Dobrocký. Podľa jeho slov chce samospráva v areáli hradu o niekoľko mesiacov zorganizovať v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou aj náučne podujatie s názvom Škola histórie Zemplína. Prítomní návštevníci budú prostredníctvom dramatických vystúpení a replík dobových obydlí vtiahnutí do dávneho praveku či obdobia stredoveku.

Miestna samospráva chce v blízkosti hradu zrealizovať aj niekoľko ďalších projektových zámerov. "Pri podčičvianskom kostolíku v smere na hradné bralo chceme v budúcnosti vybudovať krížovú cestu," priblížil Dobrocký. "Ruiny našej stredovekej pamiatky je potrebné v budúcnosti v dôsledku poškodenia stabilizovať a zrevitalizovať. V tejto súvislosti uvažujeme o založení občianskeho združenia, ktoré by pomohlo podporovať aktivity na jej záchranu," uzavrel starosta obce.

Obec Sedliská-Podčičva sa nachádza v údolí Ondavy, na hlavnom cestnom ťahu Vranov nad Topľou - Stropkov. Územie obce je obývané už od praveku, o čom svedčia najstaršie pamiatky z paleolitu (200 000 – 35 000 pred n.l.), získané pri archeologickom výskume. Na úpätí hradného vrchu sa získali stopy po osídlení z mladšej doby kamennej – gávskej kultúry. Samotná obec vznikla asi v 11. storočí a má slovanský povôd. V 16. - 17. storočí boli v tunajšom chotári zemepanské vinice. V roku 1663 zasiahol obec mor, v roku 1778 zemetrasenie. V obci sa pálilo vápno z lomu pod hradom. Korytárske remeslo sa tu traduje už najmenej od 19. storočia. Už v období 1. ČSR bola obec sídlom notárstva, ktorý spravoval viacero okolitých dedín, po 2. svetovej vojne boli sídlom obvodného úradu. Novou tradíciou v obci sa stalo podujatie komerčno-umelecká prezentácia remesiel (od roku 1992).

 

  • Výlety v okolí hradu Čičava:
    Vranov nad Topľou – mesto
    Domaša – vodná nádrž

 

Mestské informačné centrum pri CK Prima
Námestie slobody 969
093 01 Vranov nad Topľou
Tel.: 057/44 646 48
Fax: +421 57/44 64 648
E-mail:
ckprima@ckprima.sk
Web:
www.ckprima.sk

OcÚ Sedliská
Sedliská 85
094 09 Vranov nad Topľou
tel: 00421 57 44 76 247
tel./fax: 00421 57 48 86 440
www.sedliska.sk 

 

Zdroj/autor: Dajama, hrady najkrajšie zrúcaniny, sedliska, vranov, ckprima, drom

VIDEO Hrad Čičava

 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa