KATASTROFY Prasacia chrípka a svet

2009-04-29 08:30:00 |   |    | 

MEXIKO - Počet obetí najnovšej chrípkovej epidémie dosiahol v Mexiku už 159 ľudí, pričom prasacia chrípka bola ako príčina smrti dosiaľ potvrdená v 26 z týchto prípadov. Najnovšie prípady hlásia z Rakúska, Poľska, Izraela, Nového Zélandu, Kostariky a Kanady.



Podľa Córdovu bolo v krajine oznámených 2498 podozrivých prípadov nákazy vírusom prasacej chrípky, pričom 1311 pacientov je stále hospitalizovaných.

Córdova dodal, že úrady zaviedli testovanie s cieľom rýchleho rozlišovania medzi jednotlivými typmi chrípky a promptného poskytovania antivírových liekov pacientom nakazeným vírusom prasacej chrípky. Testy, ktoré definitívne potvrdia alebo vyvrátia nákazu vírusom prasacej chrípky, sú časovo náročné.

Vedenie mexickej metropoly včera v rámci opatrení proti šíreniu prasacej chrípky nariadilo reštauráciám, aby predávali jedine zabalené jedlá, ktoré si ľudia vezmú so sebou. Všetky reštaurácie v meste majú zakázané obsluhovať zákazníkov vnútri vo svojich prevádzkach. Cieľom je zabrániť zhromažďovaniu ľudí.

Starosta Marcelo Ebrard už dal pokyn na zatvorenie telocviční, športových klubov, kúpalísk a plavární. Dočasne zastaviť prevádzku by mali okrem toho kiná, zoologické záhrady a múzeá. Školy sú uzavreté v celej krajine.

 

NOVÝ ZÉLAND - Počet ľudí infikovaných vírusom prasacej chrípky stúpol na štrnásť Všetci pacienti sa z nákazy veľmi dobre zotavujú a nie je dôvod na paniku, dodala Julia Petersová zo zdravotníckeho úradu v Aucklande.

Pri ďalších 31 ľuďoch existuje podozrenie, že sa infikovali vírusom prasacej chrípky. Celkovo 179 ľudí, ktorí boli s nakazenými osobami v kontakte, je momentálne v dobrovoľnej izolácii a bola im ponúknutá preventívna liečba antivirotikom Tamiflu.


KANADA - Predstavitelia kanadských zdravotníckych úradov potvrdili v utorok ďalších sedem prípadov nákazy prasacou chrípkou, čím sa celkový počet ľudí v krajine nakazených týmto vírusom zvýšil na 13.

Dvaja noví pacienti z provincie Alberta sa vírusom infikovali počas svojej nedávnej cesty do Mexika. Všetky štyri nové prípady nákazy v najľudnatejšej kanadskej provincii Ontario majú takisto súvis s cestami infikovaných ľudí do Mexika. Siedmy nový prípad bol nahlásený z provincie Britská Kolumbia. Šiesti pacienti, u ktorých sa už skôr preukázala nákaza, sa z infekcie už medzitým zotavili.

     
KOSTARIKA - Úrady na Kostarike potvrdili v utorok prvý prípad nákazy prasacou chrípkou v krajine. Kostarická ministerka zdravotníctva María Luisa Ávila informovala, že život 21-ročnej pacientky z hlavného mesta San José nie je v ohrození. Mladá žena sa v sobotu vrátila z Mexika. Úrady preto plánujú vyšetriť všetkých pasažierov letu, ktorým sa 21-ročná žena vrátila do vlasti.


ARGENTÍNA - Argentínska vláda pozastavila s účinnosťou od dnes do pondelka všetky priame lety z Mexika v rámci opatrení na zabránenie vypuknutia prasacej chrípky v krajine.
Argentína sa tak pripojila ku Kube, ktorá okrem prichádzajúcich zrušila aj všetky odchádzajúce lety z Mexika na 48 hodín. V Argentíne sa dosiaľ nepotvrdil žiadny prípad nákazy prasacou chrípkou.

     
SPOJENÉ ŠTÁTY -  Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger dnes vyhlásil stav pohotovosti v súvislosti s vypuknutím prasacej chrípky, ktorá si v Mexiku vyžiadala 149 obetí.
 
V štáte Kalifornia doposiaľ úrady potvrdili 13 prípadov nakazenia vírusom prasacej chrípky. V Los Angeles medzitým lekári vyšetrujú dva prípady úmrtia, ktoré by mohli byť spojené s vírusom,. Vyhlásenie kalifornského guvernéra umožňuje štátu nasadiť ďalšie zdroje do úradu verejného zdravia a rýchlejšie a ľahšie získať potrebné príslušenstvo a materiál. USA v pondelok vyhlásili stav ohrozenia verejného zdravia.
     
Prezident USA Barack Obama dnes požiadal senát o dodatočných 1,5 miliárd dolárov (1,13 miliárd eur) na posilnenie reakcie Spojených štátov na vypuknutie prasacej chrípky. Obama dodal, že financie tiež pomôžu medzinárodnému úsiliu kontrolovať vypuknutie choroby. Jeho hovorca Robert Gibbs uviedol, že prasacia chrípka si vyžaduje "rozumné plánovanie", a nie paniku.
     
Americkí vedci medzitým dúfajú, že kľúčová prísada do vakcíny proti prasacej chrípke bude pripravená začiatkom mája. Aj keby však išlo všetko podľa plánu, potrvá niekoľko mesiacov, kým bude po nevyhnutnom bezpečnostnom testovaní na dobrovoľníkoch dostupná.
     

IZRAEL -  Dva prípady nákazy prasacou chrípkou potvrdili dnes v Izraeli. Podľa ministerstva zdravotníctva ide o mužov vo veku 26 a 47 rokov, ktorí sa v uplynulých dňoch vrátili z ciest do Mexika.
     
Mladší z mužov sa nachádza v karanténe v nemocnici v severoizraelskom meste Netanja. Jeho stav je dobrý, aj keď ho naďalej pozorujú, uviedla hovorkyňa ministerstva. Existuje však obava, že nakazená môže byť aj jeho päťročná neter. U staršieho pacienta v nemocnici v meste Kfar Sava tiež dnes testy potvrdili prasaciu chrípku. Muž sa vrátil v nedeľu z Mexika s bolesťami hlavy a nevoľnosťou.
     

RAKÚSKO - Piatich pacientov s podozrením na prasaciu chrípku evidovali k dnešnému dňu v Rakúsku. Minister zdravotníctva Alois Stöger informoval, že pri štyroch dovolenkároch hospitalizovaných vo Viedni sa po návrate z Mexika očakáva pozitívny nález. Definitívne výsledky testov by mali byť známe v stredu.
     
Najvážnejší, aj keď "primerane s chrípkou" dobrý, je stav 28-ročnej ženy, ktorá leží na izolačnom oddelení vo viedenskej nemocnici. Ďalšia 65-ročná žena sa už zotavuje. Len menšie zdravotné problémy hlásili asi 70-roční manželia, ktorí boli v stredoamerickej krajine niekoľko mesiacov. Piaty prípad sa týka 28-ročnej ženy izolovanej v nemocnici v hornorakúskom meste Steyr.
     
V Mexiku sa podľa rakúskych úradov nachádza v súčasnosti ešte približne 170 osôb z Rakúska. Podľa Stögera je krajina dostatočne zásobená liekmi a náklady na opatrenia v rámci prípravy na pandémiu sú pokryté v rozpočte.

    
POĽSKO - Tri podozrenia na nákazu prasacou chrípkou hlásili dnes zdravotné úrady v Poľsku. Pacientov sledujú v nemocniciach vo Varšave a v meste Elblag na severe krajiny, uviedol hovorca Hlavného hygienického inšpektorátu pre tlačovú agentúru PAP. Všetci traja sa nedávno vrátili z Mexika, po hospitalizácii však ich zdravotný stav nie je vážny. Laboratórne testy okrem toho vylúčili podozrenie na prasaciu chrípku u ženy zo Zielonej Góry, ktorá mala po návrate z Mexika príznaky ochorenia.

 

WHO Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) včera uviedla, že terajšie šírenie prasacej chrípky nemusí nevyhnutne prerásť do pandémie. Krajiny by sa však mali pripraviť na najhoršie.
     
"Krajiny by mali využiť príležitosť, aby sa pripravili na pandémiu," povedal novinárom námestník generálnej riaditeľky WHO Keidži Fukuda. Organizácia podľa neho obracia pozornosť najmä na potreby rozvojových krajín, ktoré epidémie obvykle zasiahnu najviac.
     
Fukuda okrem toho informoval, že počet prípadov nákazy vírusom prasacej chrípky, ktoré potvrdili aj laboratórne testy, sa celosvetovo zvýšil na 79. Pri dvoch nových prípadoch v Británii a troch na Novom Zélande ide o pacientov, ktorí sa vrátili z Mexika.
     
Podľa Fukudu je možné, že prípadná celosvetová pandémia by mohla byť mierna. Mierne sa však začala aj pandémia španielskej chrípky v roku 1918, pri ktorej zahynuli milióny ľudí, varoval. "Musíme pamätať na fakt, že šírenie chrípky nemôžeme predpovedať," povedal Fukuda.
     
Predstaviteľ WHO dodal, že je priskoro na presné určenie pôvodu ochorenia, ktoré si v Mexiku vyžiadalo okolo 150 ľudských životov, čo vyvolalo obavy z pandémie. Stále tiež neexistuje jasné vysvetlenie, prečo sú nakazení v Mexiku podľa všetkého vo vážnejšom stave než v iných krajinách.
     

 

Ministerstvo zahraničných vecí SR odporúča slovenským občanom zvážiť cestu do Mexika vzhľadom na vývoj epidémie vírusu prasacej chrípky v krajine. MZV ďalej upozorňuje, že len čo sa prejavia príznaky ochorenia, treba vyhľadať lekára a nepotláčať ich samovoľným užívaním bežných prípravkov proti chrípke a nachladnutiu. V prípade nakazenia prasacou chrípkou na území Mexika žiada MZV SR postihnutého alebo blízku osobu oznámiť uvedenú skutočnosť na slovenskom veľvyslanectve v Mexiku. Pre občanov SR sú k dispozícii nepretržite mobilné telefónne čísla:

 

  • pri volaní z pevného telefónu na území Mexika - 044-55-3999 1020
  • pri volaní z mexického mobilného telefónu - 55-3999 1020
  • pri volaní zo zahraničia - 0052-1-55 3999 1020

Ochorenie prasacej chrípky sa prejavuje:

 

  • vysokými horúčkami (nad 39 stupňov), kašľom, bolesťami hlavy a hrdla, svalov a pohybového aparátu, únavou, slzením očí a podráždením nosných dutín, ktoré môžu prerásť do zápalu pľúc.
    prenáša sa osobným kontaktom, kýchaním a kašlaním.
  • v prípade výskytu vyššie uvedených symptómov sa odporúča okamžite vyhľadať lekára. Pokiaľ tento potvrdí diagnózu influenzy, je potrebné okamžite izolovať pacienta, aby nešíril ďalej ochorenie a nasadiť lekárom odporúčanú liečbu.
  • odporúča sa používanie rúšok na tvár, aby sa zabránilo vdýchnutiu infekčných baktérií, časté umývanie rúk mydlom, nepoužívanie spoločných príborov, tanierov, pohárov, udržiavanie čistých drezových plôch v kuchyniach a kúpeľniach, dezinfekcia kľučiek na dverách, telefónov, hračiek a iných predmetov, ktoré spoločne užívajú viaceré osoby.
         

Zdroj/autor: ap,dpa,apa,reuters,tasr,mzvsr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa