10 DÔVODOV prečo cestovať do Turecka

2010-07-31 10:00:00 |   |    | 

TURECKO/ video - Krajina plná kontrastov, vznášajúca sa medzi starými orientálnymi tradíciami a európskym pokrokom, mnohotvárna a jedinečná. Krajina vysokých hôr, bavlny, citrusových plodov, arašidov i banánov.



Krajina ľudí veriacich v Alaha. Krajina, ktorú stojí za to navštíviť a dozvedieť sa o nej viac. Slnkom zaliate pláže s priezračne čistou vodou. Veľké či malé gulety – drevené jachty, ktoré sa vnárajú do neposlušných vĺn na otvorenom mori. Tak ako by obraz nevynikol bez rámu, tak by aj táto krajina stratila mnoho z očarujúceho pôvabu, ak by si nezachovala svoju fascinujúcu a nesmierne bohatú históriu.

Prvé zmienky o osídlení územia dnešného Turecka pochádzajú už z obdobia 7 000 rokov pred naším letopočtom. O päť tisícročí neskôr sa stalo významným centrom svetových kultúr a toto výsadné postavenie si zachovalo až do roku 1500. Aj preto v dnešnom Turecku na každom kroku narážate na typické črty Európy, Ázie a Afriky. Pod holým nebom sa týči množstvo antických pamiatok, ktoré sú v iných častiach sveta starostlivo uschovávané pod sklom. No v prípade Turecka by musela byť „pod sklom“ celá krajina.

 

  • Najvýznamnejšími centrami obchodu, kultúry a vzdelania sú hlavné mesto Ankara s elegantnými modernými štvrťami či Izmir s veľkými bazármi a rímskou agorou a samozrejme, veľkolepý Istanbul. Niekdajší Konštantinopol, bývalé hlavné mesto Osmanskej ríše je majestátnou bránou medzi európskou a ázijskou časťou a ponúka na obdiv mnohé pamiatky ako Veľký bazár, Modrú mešitu, mešity sultána Suleymana, starý aquadukt a honosné paláce na brehu svetoznámeho morského prieplavu Bospor, spájajúceho Čierne a Marmarské more. Ozajstným skvostom je však dodnes stojaci chrám Hagia Sofi a zo 6.storočia.
  • No rovnako lákavé sú aj rozprávkové uličky ponúkajúce najvšakovakejší tovar. Kedysi každá z nich patrila inému remeselnému cechu, napr. výrobcom klobúkov, topánok, náradí i spracovateľom medi, potravín či predajcom korenín. Už v dávnych časoch vyhľadávali toto mesto kupci z celého sveta. Zlato, šperky, kožu a hlavne nedostatkový tovar neskôr bohatí obchodníci prevážali známym vlakom Orient Expres spájajúcim Budapešť, Viedeň a Paríž.
  • História sa však nepodpísala len pod osobitý ráz krajiny. Výrazne ovplyvnila a dodnes ovplyvňuje aj jeho obyvateľov. Napriek nepochybnému pokroku je to krajina s úctou k tradíciám a najväčšími hodnotami sú stále rodinná súdržnosť, patriotizmus, pohostinnosť, čestnosť. Turecké mestá si svoje tradície nielen uchovávajú ale aj užívajú.
  • Turecká krajina je veľmi rozmanitá. Jednoduché horské dedinky na severe a východe s poľnohospodárskou produkciou v údoliach nie sú navštevované takmer vôbec a čas akoby sa tam zastavil pred stáročiami. Bohaté pobrežie a západná časť krajiny sú zase preplnené turistami z celého sveta.
  • Okrem leňošenia na pláži na pobreží Egejského mora nájdete unikátne svedectvá dávnej histórie – viac či menej zachované zvyšky bájnych miest, ako sú Trója, Pergamon, Efesos, Milétos a Afrodisias.
  • Asi 200 km smerom do vnútrozemia leží jedno z najväčších prírodných turistických lákadiel – belostné travertínové kaskády Pamukkale, po tisícročia vyvierajúce pramene a vodopády s terasami a prírodnými jazierkami.
  • Aktívnych dovolenkárov priťahuje výlet do divokých kaňonov Körpülü za obdivuhodnými vodopádmi Horného Düdska neďaleko Antalye alebo do národného parku Olympos, kde sa nachádza aj starodávny Perge či Aspendos so zachovalým divadlom s kapacitou až 12 tisíc divákov.
  • Najznámejším cestovateľským magnetom srdca Anatólie je určite bizarná pieskovcová oblasť Kappadokia – fantastická krajina kamenných veží a palácov. V priebehu stáročí sa zo skamenelého popola vyformovalo skutočné mesto s pyramídami, vežami, chodbami a jaskyňami. Niektoré boli dokonca prestavané na moderné hotely. Na južnom pobreží pri brehoch Stredozemného mora sa pod ochranou pohoria Taurus tiahnu moderné letoviská s kilometrami pláží, prímorské mestá a mestečká – Alanya, Kemer či Fethiye.
  • Po príjemne strávenom dni na pláži sa rozpúta v každom väčšom centre veselý nočný život. Útulné kaviarničky, v ktorých môžu hostia ochutnať sladké šťavnaté zákusky a tradičný jablkový čaj, neodmysliteľne patria k miestnemu koloritu.
  • Špeciality stredomorskej kuchyne s množstvom rýb, zeleniny a chutnej jemnej jahňaciny v kombinácii s lahodným červeným vínom a tureckou rakijou, voňavé fašírky köfte podávané s kúskom citróna a grilovanou zeleninou, cibuľou alebo chlebovou plackou. Aj to je Turecko.

 

Krajina pripomínajúca nádherný stáročný kelimský koberec. Keď ju navštívite, rýchlo pochopíte, že Turecko, ktoré bolo kedysi postrachom celej Európy, je už dávnou minulosťou. A objavíte fascinujúci svet, kam sa budete chcieť ešte vrátiť.

 

 

Zdroj/autor: aeolus,turkeyinfo,drom

VIDEO Chuť Turecka



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa