RAKÚSKO Zámok Belvedere

2009-12-06 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Zámok Belvedere je barokový palác z 18. storočia vo Viedni.Skladá sa z dvoch zámkov – Dolného a Horného – Unteres Belvedere a Oberes Belvedere, Oranžérie a rozľahlých záhrad.



V areáli Belvederu prebiehajú celoročne rôzne výstavy. Okrem príležitostných expozícií sa tu nachádzajú aj stále zbierky umenia, ktoré sú rozdelené podľa období na Stredovek, 19. storočie, Prelom storočí a Viedenskú secesiu a posledná časť zbierky je 20. a 21. storočie.

Unteres Belvedere

Táto časť Belvederu bola postavená v rokoch 1714 až 1716 v barokovom štýle podľa návrhu staviteľa Johana Lucasa von Hildebrandta. Pôvodne slúžila ako sídlo princa Eugena Savojského, dnes je tu umiestnená časť zbierky umenia zameraná na baroko. Návštevníci si tu môžu pozrieť zlatú izbu, mramorovú sálu či mramorovú galériu a obdivovať umelecké diela významných rakúskych autorov ako napríklad Paula Trogera, George Raphaela Donnera či Franza Xavera Messerschmidta. Otvorené je tu po celý rok denne od 10.00 do 18.00 a základné vstupné je 7,50 €.

Oberes Belvedere

Horná časť zámku Belvedere bola postavená o pár rokov neskôr a to konkrétne v rokoch 1721 až 1723 taktiež v barokovom štýle a podľa plánu rovnakého architekta ako dolná časť. Na rozdiel od dolného zámku však neslúžila na bývanie, ale bola postavená výhradne na reprezentatívne účely. Dnes tu môžu návštevníci vidieť prevažnú časť zbierky nachádzajúcu sa v komplexe budov Belvedere. Človek si tu môže pozrieť diela takých významných umelcov ako napríklad Gustava Klimta, Egona Schieleho či Oskara Kokoschky a ďalších. Otváracia doba je opäť každý deň po celý rok rovnaká a to od 10.00 do 18.00 a vstupenka do tejto časti zámku stojí 9,50 €.

Oranžéria

Súčasťou komplexu budov a záhrad Belvedera je i Oranžéria. Tá bola pôvodne vyhrievanou zimnou záhradou a pestovali sa tu pomarančovníky. Dnes sa v tejto budove nachádza časť zbierky umenia a to expozícia venovaná stredovekému umeniu. Prístup do Oranžérie je denne po celý rok od 10.00 do 18.00 a je možný v rámci prehliadky Dolného Belvederu.

Záhrady

Terasovité záhrady spájajúce Horný a Dolný Belveder boli vybudované podľa návrhov architekta Dominiqua Girarda. Sú plné sôch, kvetinových záhonov, jazierok a fontán. Miešajú sa tu prvky francúzskeho a talianskeho baroka. V jarných či letných mesiacoch sú ideálnym miestom na príjemnú prechádzku. Záhrady sú otvorené rovnako ako zámok celoročne od 10.00 do 18.00 a vstup do nich je zadarmo.

 

 

Oberes Belvedere

Prinz-Eugen_Strasse 27
1030 Wien
Tel.: +43/1/79 55 71 34
Web: www.belvedere.at

Unteres Belvedere, Orangerie
Rennweg 6
1030 Wien
Tel.: +43/1/79 55 71 34
Web:
www.belvedere.at


Zdroj/autor: mesta, dolnerakusko, belvedere, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa