DOMA Otvorili Chatu pod Rysmi

2009-06-18 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Po viac ako ôsmich mesiacoch je pre verejnosť opäť otvorená Chata pod Rysmi vo Vysokých Tatrách.



Zima našťastie nezanechala na chate žiadne stopy. Chata je už tradične otvorená od 16. júna do 31. októbra, kedy v Tatranskom národnom parku neplatí sezónna uzávera turistických chodníkov.

Žiadne výraznejšie novinky návštevníkov na chate tohto roku nečakajú. Chata bude poskytovať služby, ktoré vždy poskytovala turistom.

Na začiatku letnej sezóny navštevujú chatu častejšie turisti zo slovenskej strany. Poliaci sa začínajú objavovať na chate až neskôr, keďže na severnej strane Rysov sa sneh drží dlhšie a výstup na Rysy je oveľa náročnejší. Turisti zo severu musia najskôr vystúpiť na samotný vrchol Rysov (2499 m n. m.) a až potom sa dostanú na slovenskú stranu. Chata pod Rysmi sa nachádza pod sedlom Váha vo výške 2250 m n. m. Na jeseň sneh opäť skôr odreže prístupovú cestu na chatu zo severnej strany.

Slováci a Poliaci tvoria najpočetnejšiu skupinu návštevníkov tejto najvyššie položenej vysokohorskej chaty na Slovensku. Žiadne rozdiely medzi turistami prichádzajúcimi na chatu z južnej i severnej strany Rysov sa doteraz nezistili.

 

Chatu pod Rysmi postavili v roku 1933. Viktor Beránek je chatárom na chate od roku 1979. V súčasnosti poskytuje ubytovanie pre 20 osôb. Chatu niekoľkokrát zasiahli ničivé lavíny. Posledná veľká lavína zasiahla chatu v roku 2000, keď strhla skoro polovicu kamennej chaty. Chatárovi sa však podarilo objekt obnoviť do pôvodnej podoby. Snehové lavíny, hlavne z Ťažkého štítu, zasiahnu chatu takmer každý rok.

 

 

Chata pod Rysmi

Vysoké Tatry
chatár: Viktor Beránek
Mobil: +421 903 181 051
Tel.: +421 52 442 23 14
Chata nemá mobilný signál, preto je lepšie zaslať SMS.


 

Zdroj/autor: sita, chatapodrysmi, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 22. máj. 2024. Meniny má Júlia, Juliána, Rita.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa