KATASTROFY Hladiny riek kulminujú

2009-06-24 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ ČR/ RAKÚSKO/ NEMECKO - Na rieke Dunaj v stanici Devín v Bratislave platí 1. stupeň povodňovej aktivity. Stavy riek a potokov kulminovali, ale stav ohrozenia v Čechách trvá. Pre dažde uzavreli vyše päťdesiat ciest v Rakúsku. Výdatné dažde a sneh v Nemecku.



Výška hladiny Dunaja v stanici Devín dnes o 07.00 h bola 652 centimetrov a na Morave v stanici Devínska Nová Ves 514 centimetrov.

     
Hladiny oboch riek od posledného merania o 06.00 h stúpli. SHMÚ vydal výstrahu I. stupňa pred povodňami, ktorá sa týka územia v okolí slovenského úseku Dunaja a trvá do 12.00 h dnešného dňa.
     
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) prijal v utorok 23. júna opatrenia v prípade, ak by sa na slovenskom úseku Dunaja prejavila povodňová vlna z Nemecka a Rakúska. Vodohospodári vypratali stavenisko protipovodňovej ochrany v mestskej časti (MČ) Devínska Nová Ves.

"Sme pripravení vyskúšať mobilnú protipovodňovú ochranu na Slovanskom nábreží v MČ Devín a na parkovisku na Fajnorovom nábreží v MČ Staré Mesto," povedal pre TASR Peter Minárik, technický námestník SVP, Odštepný závod v Bratislave.
     
Rieka Morava sa vyliala do polí pri Devínskej Novej Vsi, ale obyvateľov neohrozuje, uviedol dnes pre TASR člen krízového štábu a veliteľ Obecného hasičského zboru v tejto MČ Jozef Dzurilla. Dodal, že hasiči sú pripravení zasiahnuť.


ČESKO Stavy riek a potokov kulminovali, ale stav ohrozenia trvá


Stavy potokov a riek na juhu Čiech a na severe Moravy dnes kulminovali, ale tretie povodňové stupne platia naďalej.
     
Podľa Českého hydrometeorologického ústavu varovanie pred lokálnymi povodňami platí až do štvrtka. Už teraz sú pod vodou nielen niektoré lúky a miestne komunikácie, ale ojedinele aj záhrady, garáže a rodinné domy.
     
Podľa meteorológov by na väčšine českého územia malo pršať aj počas stredy. Až 60 milimetrov zrážok zaznamenali prístroje od pondelka na Šumave. Rekord však patrí Novohradským horám juhovýchodne od Českého Krumlova, kde na stanici Staré Hutě dosiahol zrážkový úhrn takmer 97 milimetrov.
     
Hasiči v priebehu dňa zasahovali nielen kvôli vode, ale aj pri odstraňovaní kmeňov stromov z komunikácií. Nárazy vetra, ktoré na horách dosahovali rýchlosť až 100 km/h, sa od pondelňajšieho večera podpísali v Libereckom kraji pod asi 30 výjazdov hasičov. Až tri desiatky porúch na elektrickom vedení riešili v tomto kraji energetici. Desiatky výjazdov hasičov a energetikov hlásia aj ďalšie české kraje.
     
Vrtochy počasia si v Česku zatiaľ nevyžiadali žiadne zranenia. O šťastí však môžu hovoriť cestujúci z osobného vlaku v okrese Česká Lípa, ktorý dnes ráno narazil do stromu zvaleného na koľajniciach, ako aj posádka osobného auta v okrese Liberec, na ktoré dopadla vyvrátená lipa.

 

RAKÚSKO Viaceré oblasti Dolného Rakúska zasiahli povodne

 

Viaceré oblasti Dolného Rakúska zasiahli dnes popoludní povodne. Hasiči museli zasahovať v 13-tich z 21 okresov. V nasadených bolo 68 hasičských súprav s 900-člennou posádkou. K budovám a na brehy riek umiestnili vrecia s pieskom. Hasiči a miestni obyvatelia museli pumpovať vodu z pivníc a garáží. Ťažisko nasadenia ležalo pozdĺž riek v regióne Mostviertel, pozdĺž Dunaja a v oblasti Predalpska a Viedenského lesa. V meste Tulln zriadili hlavný koordinačný štáb. 

 

Pre dažde uzavreli okolo 50 ciest

V dôsledku dlhotrvajúcich dažďov uzavreli v noci nadnes rakúske úrady ďalšie cestné komunikácie. V najväčšej miere postihlo v tomto ohľade krajne nepriaznivé počasie spolkové krajiny Horné a Dolné Rakúsko.

V hornorakúskom meste Steyr sú od utorka v dôsledku hroziacich povodní uzavreté nábrežné cesty a zastavená bola premávka aj na diaľnici medzi mestami Traunkirchen a Altmünster. V Dolnom Rakúsku z rovnakého dôvodu uzavreli aj frekventované cesty medzi Melkom a Kremsom a mestami Frankenfels a Hofstetten.

Na území Korutánska bude v dôsledku zosuvu pôdy pravdepodobne až do sobotňajšieho večera uzavretá cesta medzi mestami Lieserbrücke a Gmünd. Vozidlá môžu zablokovaný úsek obísť po Tauernskej diaľnici (A10).

 

NEMECKO Výdatné dažde a sneh

 

Na niektorých miestach Bavorska spadlo podľa meteorológov od pondelka rána 74,5 litra vody na meter štvorcový. Výdatné dažde by mali podľa predpovede v Bavorsku trvať do stredy. Tamojšie úrady pre živortné prostredie upozornili na to, že hladiny riek budú výrazne stúpať. Prvé záplavy sa objavili už dnes v noci.

Na vrchole najvyššej nemeckej hory Zugspitze pribudlo 60 centimetrov nového snehu. Celkom je tam teraz 275 centimetrov silná snehová pokrývka.

     


Zdroj/autor: apa,tasr,shmú,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa