KATASTROFY V Iráne spadol Tupolev (2)

2009-07-15 14:45:00 |   |    | 

IRÁN/ video - Na palube civilného lietadla spoločnosti Caspian Airlines, ktoré sa dnes zrútilo v severozápadnom Iráne, sa podľa predbežných informácií nachádzali občania Iránu, Arménska a Gruzínska.



Ako uviedol hovorca MZV SR Peter Stano, "na základe nám dostupných informácií môžem potvrdiť, že na palube lietadla sa nenachádzal žiadny slovenský občan."

     
K havárii stroja smerujúceho z Teheránu do arménskeho Jerevanu došlo po 16 minútach od štartu z letiska v iránskej metropole. Lietadlo Tupolev TU-154 dopadlo neďaleko mesta Kazvín v rovnomennej provincii. "Na palube lietadla bolo 151 dospelých, dve deti a 15 členov posádky," uviedol zástupca Caspian Airlines v Jerevane Arlen Davudjan pre agentúru Reuters.
     
Nemenovaný predstaviteľ aerolínií pre agentúru povedal, že väčšinu pasažierov tvorili Arméni, na palube sa tiež nachádzali Iránci a Gruzínci.
     
Lietadlom Tupolev TU-154 cestovalo aj osem mladých iránskych džudistov s dvoma trénermi. Iránska štátna televízia uviedla, že národný mládežnícky tím mal trénovať v Arménsku a 6. augusta sa mal v Maďarsku zúčastniť na džudistickom turnaji.
      
Príčina havárie zatiaľ nie je zatiaľ jasná, objasniť by ju mal záznam z čiernej skrinky.
     
Polooficiálna agentúra Fars citovala predstaviteľa provinčných úradov, podľa ktorého malo lietadlo technické problémy a pokúšalo sa o núdzové pristátie. "Nanešťastie, lietadlo vo vzduchu zachvátil požiar a zrútilo sa," povedal.
     
Irán v minulosti postihli časté letecké havárie v dôsledku zlého technického stavu starnúcich lietadiel. Teherán z tohto stavu vinil Spojené štáty, ktorých sankcie bránili Iránu získať náhradné súčiastky na niektoré stroje.
    
Aerolínie Caspian Airlines vznikli v roku 1993 ako spoločný iránsko-ruský podnik, ktorý na prepravu používa lietadlá ruskej výroby. Dnešná tragédia je v Iráne v poradí treťou smrtiacou haváriou TU-154 od roku 2002. Vo februári 2006 tento stroj v službách spoločnosti Iran Airtour havaroval v Teheráne počas pristávania. O život vtedy prišlo 29 zo 148 ľudí na palube.

Ďalší Tupolev rovnakej spoločnosti sa zrútil v roku 2002 v horách pri západoiránskom Chorramábáde, pričom zahynulo všetkých 118 cestujúcich a členov posádky.
     

--------------------

Stroj spoločnosti Caspian Airlines smeroval z Teheránu do arménskeho Jerevanu. Lietadlo Tupolev sa zrútilo 16 minút po štarte z iránskej metropoly.
     
V čase havárie sa v ňom nachádzalo 153 cestujúcich a 15 členov posádky. Pre iránsku televíziu to uviedol hovorca štátnej organizácie pre leteckú dopravu.
     
K havárii došlo blízko mesta Kazvín v rovnomennej provincii. Televízne zábery ukázali veľký kráter v poli, ktorý vznikol po dopade. Trosky lietadla náraz a výbuch rozmetal na veľkom priestore.

Šéf miestnej záchrannej služby uviedol, že lietadlo bolo úplne zničené a zvyšky zachvátil požiar. Polooficiálna agentúra Fars citovala predstaviteľa provinčných úradov, podľa ktorého malo lietadlo technické problémy a pokúšalo sa o núdzové pristátie
     
Aerolínie Caspian Airlines vznikli v roku 1992 ako spoločná iránsko-ruská spoločnosť.
     

 

Zdroj/autor: reuters,ap,cnn,tasr,drom

VIDEO Havária lietadla Caspian Airlines



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap/cnn

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa