NA CESTÁCH Lákavá Sýria

2010-04-25 15:00:00 |   |    | 

SÝRIA/ video - Iránski pútnici sa modlia vedľa Arabov v umajjovskej mešite z 8.storočia, jednej z najväčších svätýň islámu. V neďalekej ulici sledujú európski turisti reštaurovanie paláca z časov osmanskej ríše...



„Ešte som nevidela taký kontrast medzi obrazom a realitou,“ hovorí nemecká turistka Anna, ktorá si prezerá sýrske umenie v jednej damšskej galérii. „Sýria je na západe zobrazovaná ako stredisko terorizmu, ale je kľudná a moderná.“

Napäté vzťahy Sýrie so Západom spôsobili, že sa do krajiny vôbec necestovalo. Len málo ľudí počulo o nádherných ruinách ruinách v Dura Europos, grécko- rímskom meste, ktoré prezývajú tiež púštne Pompeje, alebo Krak des Chevaliers,  ktorý patrí medzi najväčšie križiacke hrady na svete.

Ale zbližovanie so Západom – Sýria tento mesiac pozvala na jednanie do Damašku amerického prezidenta Baracka Obamu – a postupná liberalizácia hospodárstva pomáhajú Sýrii, aby sa zbavovala povesti vyvrheľa.

Vlani vzrástol počet turistov o 15 percent a minister turistiky Saadalláh Kalá očakáva, že počas troch rokov sa počet turistických lôžok zvýši z terajších 487 tisíc o ďalších 40 tisíc.

Minister povedal, že dopyt rastie tak rýchlo, že sýrska turistický priemysel môže uniknúť dopadu súčasnej hospodárskej krízy, ktorá zasiahla toto odvetvie po celom svete. Turistika sa už na sýrskom hrubom domácom produkte podieľa 13 percentami a stane sa ešte významnejším, pretože klesá produkcia ropy.

Sýria doteraz lákala návštevníkov z iných oblastí Blízkeho východu, ktoré jej imidž tak neznepokojovali a ktorí sa viac zaujímajú o jej prímorské letoviská. Vlani tvorili dve tretiny návštevníkov Arabi, ale propagačné kampane štátov a touroperátorov sa už vlani zamerali na zámožných Európanov.

Sýria bola stáročia strediskom obchodu a priťahovala európskych dobrodruhov, ako bol Lawrence z Arábie. Ale je moderným dejinám dominoval boj s Izraelom a politika v sovietskom štýle. Prevrat, ktorým sa v roku 1963 dostala k moci strana Baas, z nej naviac  spravil z ekonomického hľadiska zapadákov.

V roku 2004 zaviedli Spojené štáty voči Sýrii sankcie a sýrska vláda je predmetom vyšetrovania OSN, aj keď v posledných mesiacoch sa napútie znížilo a v júni Washington oznámil, že po 40 rokoch znovu vyšle do Damašku veľvyslanca.

„Obchodné prostredie v Sýrii je stále horšie než u susedov, ale je tu panenský trh a to, že prichádza toľko investorov, ukazuje, že stojí za to brať na seba riziko,“ povedal riaditeľ internetového bulletinu Syria Report Džihád Jazídží.

Katarská spoločnosať Diyar stavia na stredomorskom pobreží hotelový komplex za 350 miliónov dolárov, kuvajtská skupina Kharafi zase hotel s 361 izbami v Damašku, svoje rozvojové plány tu vraj majú hotelové podniky ako Mövenpick, Kempinski a Holiday Inn.

V starom Damašku teraz západní turisti kupujú koberce a chodia od hrobky vládcu Bajbara k starým domom s dvorom, z ktorých samedzičasom stali hotelové butiky.

A preč sú časy, kedy sa mohol návštevník túlať ruinami starovekého mesta Palmyra, zjavujúcom sa ako prelud vo východnej púšti - a nestretnúť ani človeka...

 

Zdroj/autor:  syriareport,reuters,drom

VIDEO Sýria



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa