ORBIS PICTUS Antická loď

2009-08-02 18:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jaroslav Matejka a Peter Vozárik na palube repliky antickej lode 31. júla 2009 na hraničnom priechode Drietoma - Starý Hrozenkov.



Unikátna replika antickej lode z doby železnej dnes absolvovala cestu z českého Přerova na Oravskú priehradu, kde predtým, ako zakotví v prístavisku trenčianskeho Yacht klubu, absolvuje plavebné skúšky.

Podľa Jaroslava Matejku, šéfa trenčianskeho združenia Bludní rytieri, ktoré si dalo repliku starogréckej veslice postaviť v Přerove u Radima Zapletala, je loď dlhá 17 metrov, široká 3,6 metra, má 8-metrový sťažeň a jej posádku bude tvoriť asi 25 ľudí.

"Ide o celosvetovo unikátny projekt a podľa našich informácií podobná funkčná loď na svete momentálne nepláva. Mala by fungovať ako plávajúce múzeum. Nepôjde o vyhliadkové plavby v klasickom ponímaní. Pôjde skôr o interaktívnu šou, počas ktorej návštevníci pri vstupe na palubu vstúpia vlastne do staroveku - do antiky.

Dostanú podrobný výklad o staroveku, Grécku, ale aj o dobe železnej u nás. Dozvedia sa o čulom obchodnom ruchu medzi Egejskou oblasťou a severskými oblasťami prostredníctvom Jantárovej cesty, ktorej súčasťou bola aj rieka Váh," povedal Matejka s tým, že podobné veslice brázdili moria zhruba pred 2600 rokmi.


 

Zdroj/autor: tasr, R.Stoklasa

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa