EXTRA Nesplnený dubajský megasen

2009-09-10 15:30:00 |   |    | 

SAE/Dubaj/ video - Sen o obrovskom zábavnom parku v Dubaji sa zatiaľ nepremenil na skutočnosť. Za veľkou bránou Dubajlandu sa stále rozprestiera predovšetkým horúci púštny piesok a miesto návštevníkov sa tu preháňa vietor.



Obrovský zábavný park Dubajland sa na piesočnej periférii Dubaja v Spojených arabských emirátoch začal budovať pred šiestimi rokmi. Po dokončení by mal byť dvakrát väčší než americký Disneyland.

Návštevníci by tu mohli navštíviť rôzne tematické časti vytvorené napríklad spoločnosťami Universal Studios, Six Flags či Legoland, ďalej najväčší nákupný areál na svete  a golfové ihrisko navrhnuté profesionálnym golfistom Tigerom Woodsom.

Myšlienka Dubajlandu vznikla v dobe, kedy krajina prežívala rýchlu expanziu, stavala najvyššie mrakodrapy, luxusné domy a umelé ostrovy.

V súčasnosti však nie je jasné kedy – a či vôbec – bude zábavný park dokončený. Dubajland totiž postihli dôsledky celosvetovej ekonomickej krízy.

Cieľom obrieho projektu bolo zvýšiť počet turistov do roku 2015 zhruba na dvojnásobok. Ich doláre, eurá a rijály majú pomôcť udržať tunajšiu ekonomiku na vzostupe navzdory ubúdajúcim zásobám ropy.

Zábavný areál sa má rozkladať na viac než 259 kilometroch štvorcových púšte. Zatiaľ bolo postavených niekoľko domov, vrátane skromného nákupného strediska. Dubajland, ktorý sľuboval dinosaurov, vesmírne rakety, Spidermana a Shreka, sa tak stal zatiaľ len obchodným centrom na periférii mesta.

Niekoľko nápadov bolo už zdá sa prehodnotených. Jeden z najextravagantnejších projektov – výstavba parku s umelým snehom pod sklenenou kupolou – z webových stránok projektu v tichosti zmizol.

Oficiálne zdroje tvrdia, že:“v projekte Dubajlandu žiadne zmeny nenastali a všetky zamýšľané atrakcie budú postavené. Ich realizácia pokračuje podľa plánu v niekoľkých fázach a dokončená bude počas niekoľkých rokov.“

Pre medzinárodné firmy predstavuje Dubajland veľkú výzvu. V okolí sa totiž nenachádza žiadny iný zábavný park.

„Základný problém je, že Dubaj mal príliš veľkolepé plány na príliš krátke časové obdobie. Pripadá mi to trochu ako keby sa batoľa snažilo o šprint na 100 metrov, miesto aby sa radšej učilo chodiť pozdĺž nábytku,“ poznamenal riaditeľ stavebnej firmy, ktorá sa podieľala na príprave na príprave pôvodných návrhov.

 

Zdroj/autor: ap,čtk,drom



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 10. jún. 2024. Meniny má Margaréta, Gréta.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa