Dolné Ponitrie

2009-09-24 10:45:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dolné Ponitrie leží v juhozápadnej časti Slovenska v bezprostrednej blízkosti rieky Nitra, ktorej dolný tok dal priľahlému územiu aj jeho názov.



Nitra preteká naprieč týmto regiónom od severu na juh a pri Apálskom ostrove neďaleko Komárna ústi do Váhu. Na tomto mieste sa nachádza aj najjužnejší a najnižší bod celého územia (108 m).

Západnú hranicu regiónu tvorí Váh a východný okraj lemuje Žitava. Severná hranica je zároveň administratívnou hranicou okresu Nové Zámky, ktorý s rozlohou 1 347 km² patrí medzi najväčšie okresy na Slovensku. Okolie Nových Zámkov má prevažne rovinatý charakter. Nachádza sa na Podunajskej rovine, ktorá na severovýchode regiónu prechádza do Podunajskej pahorkatiny.

Napriek prevahe poľnohospodárskej pôdy sa tu vyskytuje množstvo prírodovedne zaujímavých a chránených území (...)

 

Prírodné zaujímavosti a chránené územia

Na dolné Ponitrie nezasahuje ani jedno veľkoplošné chránené územie. Nachádza sa tu však niekoľko zaujímavých maloplošných chránených území. Hneď v južnej časti územia (administratívne v okrese Komárno) možno nájsť viaceré prírodné rezervácie zamerané na ochranu lužného lesa a vodných a mokraďových spoločenstiev.

Najjužnejšie položený Apálsky ostrov je národnou prírodnou rezerváciou vyhlásenou z dôvodu zabezpečenia ochrany spoločenstiev vŕbovo-topoľového a nížinného lužného lesa a mnohých vzácnych, ohrozených a chránených lužných a mokraďových druhov flóry a fauny.

O niečo severnejšie sa nachádza Prírodná rezervácia Martovská mokraď so zvyškami vŕbovo-topoľového lužného lesa ovplyvňovaného vysokou hladinou podzemnej vody. Rastie tu najmä vŕba biela, vŕba krehká, topoľ biely a topoľ sivý. Územie je významné aj z ornitologického hľadiska.

V katastrálnom území Martoviec sa nachádza významná Prírodná rezervácia Gémeš s viacerými druhmi pobrežného a močiarneho vtáctva. V medzihrádzovom priestore Žitavy leží Prírodná rezervácia Alúvium Žitavy s porastmi trste obyčajnej. Je vhodným priestorom na hniezdenie vtákov.

V katastrálnom území západnejšie položenej Vrbovej nad Váhom sa nachádza Prírodná rezervácia Listové jazero. V porastoch lužného lesa v okolí jazera majú hniezdiská vzácne druhy vtákov. Z rastlín tu dominuje lekno biele a leknica žltá.

Aj v okrese Nové Zámky možno nájsť prírodné rezervácie s podobným charakterom. Napríklad Prírodnú rezerváciu Čierna voda pri Šuranoch vyhlásili na ochranu mŕtveho ramena s bohatým výskytom leknice žltej.

Žitavský luh zasa predstavuje posledný zvyšok pôvodného meandrujúceho toku, kde každoročne hniezdia mnohé chránené vtáčie druhy. Zároveň je stanoviskom pri migrácii vodného vtáctva. Milovníkov prírody zaujme aj starý tok Žitavy s brehovými porastmi či vodný biotop Torozlín pri Komjaticiach s výskytom chránených a zriedkavých druhov rastlín a živočíchov (...)

 

Viac sa dočítate v aktuálnom čísle Krásy Slovenska 9-10/2009

 

Zdroj/autor: Dajama, Krásy Slovenska, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa