EXTRA Najdrahšie nákupné ulice sveta

2010-01-27 16:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ SLOVENSKO/ video - Centrum Bratislavy je spomedzi najdrahších hlavných nákupných ulíc sveta na 42. mieste s aktuálnou výškou nájomného 960 eur za meter štvorcový ročne.



Vyplýva to z rebríčka 2009, ktorý každoročne spracováva poradenská firma v oblasti nehnuteľností Cushman & Wakefield. Oproti predchádzajúcemu roku teda centrum hlavného mesta zostúpilo o tri priečky nižšie, pri nezmenenej výške nájomného.

To, že sa bratislavská pešia zóna mierne prepadla na svetovom rebríčku neznamená, že sa maloobchod na Slovensku výrazne zhoršil v porovnaní s ostatnými štátmi, ale to, že iné pešie zóny v zahraničí sa vyvíjali v rokoch 2008 až 2009 rýchlejšie a tak predbehli Bratislavu. Krátkodobé spomalenie trhu by nemalo dlhodobo ovplyvniť záujem maloobchodníkov prichádzať a expandovať na slovenskom trhu.

Podľa správy Cushman & Wakefield bola viac než polovica prestížnych svetových nákupných tried ovplyvnená celosvetovým ekonomickým poklesom, keď 54 % z 274 monitorovaných ulíc zaznamenala pokles nájmov. V tomto roku poklesli podľa publikácie realitnej poradenskej spoločnosti nájmy na hlavných nákupných uliciach najviac za 24 rokov, odkedy je táto publikácia spracovávaná. Iba v 18 % prípadoch nájmy v tomto roku rástli.

 

  • Najväčší nárast hladiny nájmov medzi najlepšími desiatimi ulicami sveta zaznamenal Mníchov s Kaufingerstrasse, keď si so svojím 7,1-percentným nárastom polepšil z dvanástej na deviatu priečku.
  • Najväčší pokles medzi najlepšími desiatimi ulicami zaznamenala Grafton Street v Dubline, ktorá vďaka poklesu nájmu až o 22,5 % spadla na deviatu pozíciu v rebríčku.

 

Najdrahšou nákupnou ulicou sveta je podľa uvedeného rebríčka už ôsmy rok po sebe:

 

  • 5th Avenue v New Yorku s ročným nájomným vo výške viac ako 13 tisíc eur za meter štvorcový. V prvej trojke sa tiež umiestnili
  • Causeway Bay v Hong Kongu (11,7 tisíc eur) a
  • Avenue des Champs Elysées v Paríži (7,7 tisíc eur).

 

V strednej Európe si najlepšie viedla Praha, ktorá si ale oproti minulému roku pohoršila o dve pozície, keď sa umiestnila na 22. mieste s výškou ročného nájmu 1,98 tisíc eur za meter štvorcový. O štyri miesta nižšie sa ocitla Budapešť, ktorá obsadila s ulicou Váci utca 34. miesto v nájomnej cene 1,2 tisíc eur. Varšava sa s ulicou Nowy Swiat taktiež posunula v rebríčku nižšie a to na 38. miesto s cenou nájmu 1 008 eur za štvorcový meter.

Rebríček Hlavné nákupné ulice sveta porovnáva výšku nájomného v maloobchodných jednotkách v 60 krajinách sveta. Každá krajina je zastúpená ulicou s najvyšším nájomným. Rebríček zostavuje realitná poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield na základe podkladov, ktoré získava od svojich expertov v jednotlivých krajinách a je v ňom monitorovaných 274 ulíc. Zber dát pre aktuálny rebríček sa uskutočnil v mesiaci jún tohto roku.

 

Zdroj/autor: Cushman & Wakefield, sita, drom

VIDEO 5th Avenue - New York



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa