NA CESTÁCH Pláže v Riu bez futbalu

2009-11-20 14:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA/ video - Vyrástol tu nejeden z brazílskych futbalových kúzelníkov, aj napriek tomu v Riu de Janeiro od decembra začne platiť pre mnohých prekvapujúci zákaz.



Na plážach letoviska bude počas miestnej letnej sezóny zakázané hrať futbal.

Zákaz loptových hier na plážach je vraj súčasťou stratégie vedenia mesta, ktoré chce chaotickú metropolu, v ktorej sa obzvlášť dobre darí zločinu, spraviť príjemnejším miestom pre turistov. Futbal bude na plážach zakázaný od 8:00 do 17:00 hod. miestneho času počas juhoamerického leta, teda od decembra do polovice marca.

Na dodržiavaní zákazu majú dozerať stovky policajtov. Zákaz je namierený predovšetkým proti populárnemu driblovaniu s futbalovou loptou na pláži, ktorému sa v Brazálii hovorí – altinho. V meste, ktoré je jedným zo symbolov brazílskeho futbalu, to vyvolalo búrky nevôle.

„Je to absurdné. Hrať altinho nie je zločin. Hrať futbal na pláži je súčasťou našej kultúry,“prehlásil miestny obyvateľ Gustavo. Z Ria pochádzajú také futbalové hviezdy ako Ronaldo či Manuel Francisco dos Santos prezývaný Garrincha. Mnohí svoje žonglérske umenie trénovali práve na nekonečných plážach. Skauti futbalových škôl pravidelne vyrážajú na pláže Ipanema a Copacabana, kde hľadajú budúce futbalové hviezdy.

Podľa mestkých úradov, ale každý Brazílčan nie je futbalový kúzelník. Zákaz v Riu je vraj nevyhnutnýaj preto, že si sťažujú aj ženy a deti na nebezpečné  rany zo zablúdených lôpt. Ešte horšie než futbalové lopty sú vraj loptičky, ktoré sa používajú pri plážovom tenise. Aj ten bude na plážach Ria zakázaný. Milovníci hry frescoball, ktorá sa hrá hlavne vo vode, sa už pokúšajú zaistiť si vyhradené miesta...

Zákaz loptových hier na plážach je posledným zo série opatrení nového starostu Eduarda Paesa, ktorá do úradu nastúpil tento rok v januári. Paes si dal za cieľ vylepšiť obraz Ria. Polícia sa má tiež pridať a zasiahnuť proti divokým jazdám na vodných skútroch a priekupníkom drog, ktorí obchodujú na miestnych plážach.

Posledným impulzom pre starostu bol aj fakt, že Rio bolo pred mesiacom vybrané ako poriadateľ Olympijských hier 2016. Od dva roky skôr sa tu uskutočnia Majstrovstvá sveta vo futbale.

 

 

Zdroj/autor: thedailytelegraph,čtk,drom

VIDEO Ipanema

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa