DOMA Ako je na horách a cestách

2009-12-31 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO -Dnes ráno na horách bolo takmer všade zamračené, miestami ešte slabo snežilo alebo bola hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7° C do 2° C. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor západných smerov s rýchlosťou do 9 m/s (do 35 km/hod.).



Za posledných 24 hodín pripadlo do 5 cm nového prachového snehu, za poslednú periodu sneženia do 15 cm.

Nový sneh sa nachádza na zmrznutom starom podklade. Vietor ho previeva do žľabov a múld, kde sa vytvárajú nebezpečné snehové útvary (dosky a vankúše). Vplyvom silného vetra sú hrebene miestami vyfúkané na trávu a zmrznutý podklad. Celková výška snehu neumožňuje lyžiarske túry. Pešie túry si vyžadujú zimnú horolezeckú výstroj (mačky, čakan, paličky).

Počasie dnes: oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie, na podhori dážď alebo dážď so snehom, popoludní ustávanie zrážok, juhozápadný až západný vietor na podhorí 2 až 5 m/s, v stredných polohách 4 až 8 m/s a vo vysokých polohách 9 až 14 m/s (do 50 km/hod.), teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m od -5° C do +2° C. 

 

Lavínová situácia

Vo vysokohorskom teréne Tatier od nadmorskej výšky 1800 m je mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na niektorých extrémne strmých svahoch len mierne spevnená.

Možný je ojedinelý výskyt lavín pri veľkom mechanickom zaťažení na svahoch nad 40 stupňov. Väčšie samovzniknuté lavíny sa neočakávajú. Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Na zmrznutom podklade sa nachádza niekoľko cm nového prachového snehu. Nepredpokladá sa výskyt lavín s výnimkou malých snehových splazov a dosiek v extrémne strmom teréne so sklonom nad 40 stupňov.

Pri túrach najmä v žľaboch a muldách, je potrebné zhodnotiť lokálne lavínové nebezpečenstvo, ktoré môže byť väčšie ako je vyhlásené pre celé pohorie!

Predpokladaný stupeň lavínového nebezpečenstva na nasledujúci deň: v Tatrách mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

 

Na cestách

Všetky sledované diaľničné úseky (SSC) a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý.

Cesty I.,II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, vo vyšších polohách stredného Slovenska pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 4cm.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 3cm, okrem HP Pezinská Baba, Branisko, Dargov, Ďurďošík, Javorník, Príslop, Zbojská, Fačkov, Skýcov, Homolka, Dobšiná, Soroška a Havran, ktorých povrch je mokrý.

 

Upozornenia

 

  • V dôsledku mrznúceho mrholenia je možnosť tvorenia poľadovice v okresoch Poprad, Kežmarok , Levoča.
  • Na vlhkých a mokrých vozovkách a na mostoch sa pri nízkych teplotách môže vytvárať poľadovica
  • I/65- H.Beňadik: Olichov - Hronský Beňadik: Uzávierka cesty z dôvodu výstavby rýchlostnej cesty R1 - III. úsek Beladice - Tekovské Nemce. Uzatvorený bude len pravý jazdný pás od Nitry smer na Žarnovicu v km. 34,605 po km.38,550 obchádzka bude presmerovaná cez dediny Čaradice, Tekovské Nemce a Hronský Beňadik.


 

V lavíne pod Ostrým Roháčom zahynul horolezec

V lavíne v Západných Tatrách včera prišiel o život slovenský horolezec. Záchranári Horskej záchrannej služby v Západných Tatrách prijali dnes o 15:30 volanie o pomoc od zraneného horolezca, ktorý spolu s kamarátom liezol na Ostrý Roháč v Západných Tatrách. Počas zostupu z vrcholu sa pod nimi odtrhla lavína a strhla ich do Jamníckej doliny. Namiesto nešťastia vyrazili horskí záchranári zo Západných a Vysokých Tatier. Po príchode na miesto nešťastia našli záchranári oboch horolezcov.

Jeden z dvojice už nejavil známky života. Druhý muž utrpel pri páde lavíny vážne vnútorné zranenia, poranenie hlavy a zlomeniny končatín. Horskí záchranári zraneného na mieste ošetrili a na nosidlách transportovali do Jamníckej doliny, odkiaľ ho prevezú do nemocnice. Pre zložitosť terénu a náročnosť akcie jeho záchrana potrvá ešte niekoľko hodín.

 

Lavína v poľských Tatrách, dve obete, traja zranení

Dvaja ľudia včera zahynuli a ďalších troch museli so zraneniami previezť do nemocnice po tom, čo sa v poľských Tatrách v stredu zosunula lavína. Ako informoval hovorca Tatranskej dobrovoľnej záchrannej služby Marcin Witek, lavína turistov zasiahla na úpätí Rysov (2503 metrov nad morom). Totožnosť obetí zatiaľ nezverejnili.

 

 

Zdroj/autor: hzs,laviny,zjazdnost,ssc,sshmu,sita,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: holidayinfo

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa