DOMA Ako je na horách a cestách

2010-01-23 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dnes ráno bolo na horách jasno. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -15° C do -9° C. Fúkal slabý, na hrebeňoch Tatier čerstvý vietor východných až severných smerov s rýchlosťou do 35 km/h.



Za uplynulých 24 hodín pripadlo len miestami do 1 cm nového snehu. Hrúbka snehovej pokrývky, obzvlášť v polohách do 1700 m n.m., je naďalej podpriemerná. Snehová pokrývka vo vysokých polohách je na ojedinelých extrémnych, strmých svahoch len mierne spevnená.

Pod vrstvou naviateho doskového snehu sa nachádzajú nebezpečné vrstvy pohyblivého snehu (hranatozrnný sneh a dutinová inoväť), ktoré ležia na starom zľadovatelom podklade.

Predpoveď počasia na 23.01.2010 (Sobota) Prevažne polooblačno, v nižších polohách miestami, popoludní ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia teplota -7 až -2 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 st. Slabý, na západe juhovychodny, a východe severný až severovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Predpoveď počasia na 24.01.2010 (Nedeľa) Prevažne polojasno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie. Nočná teplota -7 až -13, v horských dolinách a kotlinách -13 až -19 st. Denná teplota -6 až -1 st. Juhovýchodný vietor do 5 m/s (do 20 km/h).


 

  • Vysoké Tatry
    Pozor na zľadovatené chodníky nielen v pásme lesa, ale aj nad ním. Pri zostupoch z vrcholov všetkých severných orientácií je veľká možnosť odtrhov snehových dosiek!!!
  • Západné Tatry
    Chodníky v nižších polohách, kde nenapadol nový sneh možu byť zľadovatené !
  • Malá Fatra
    Nad hranicou lesa odporúčame pohyb len po zimnom tyčovom značení.
  • Veľká Fatra
    Na hrebeni Veľkej Fatry sa nachádza nesúvislá pokrývka snehu miestami do 20 cm, pod ktorou je zmrznutý podklad a miestami može byť zľadovatený terén. POZOR pri zostupoch aj výstupoch sa šmýka! Doporučujeme používať zimnú výstroj!
  • Slovenský raj
    Úsek turistického chodníka ( zelená značka ) medzi Sokoliou dolinou a Klauzami je ťažko priechodný z dôvodu kalamitného polomu a chýbajúcich lavičiek. Ťažko priechodný je aj turistický chodník žltá značka na náhradnej trase v Kyseli, kde je časť chodníka pod Karoliního vodopádom dôsledkom erózie padnutá. Dbajte na zvýšenú opatrnosť. V tiesňave Suchá Belá, Piecky a Veľký Sokol je mierne zvýšeny stav vody, taktiež turistický chodník (modrá značka) v Prielome Hornádu je veľmi zľadovatený -doporučujeme použiť stúpacie železá. Pri túrach v Slovenskom raji doporučujeme používať zimnú turistickú výzbroj, prípadne lyžiarske palice.


Lavíny


Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá v polohách nad 1800 m.n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Možný je ojedinelý výskyt doskových lavín pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40°. Vo Fatrách je len malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň.
Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalý stav.

Zjazdnosť

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký. Cesty I.,II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou utlačeného snehu hrúbky do 2 cm.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, okrem HP Veľké Pole, Čertovica, Chorepa, Vernár, Podspády, Súľová, Huty a Jasná, ktorých povrch je miestami pokrytý vrstvou utlačeného snehu do 2 cm.

 

Upozornenia

  • Na vlhkých a mokrých vozovkách a na mostoch sa pri nízkych teplotách môže vytvárať poľadovica!
  • Na ceste I/72 v obvode Liptovský Hrádok je na vozovke zľadovatelý sneh v hrúbke 1 cm.
  • I/65- H.Beňadik: Olichov - Hronský Beňadik: Uzávierka cesty z dôvodu výstavby rýchlostnej cesty R1 - III. úsek Beladice - Tekovské Nemce.
  • Uzatvorený je len pravý jazdný pás od Nitry smer na Žarnovicu v km.34,605 po km.38,550 obchádzka je presmerovaná cez dediny Čaradice, Tekovské Nemce a Hronský Beňadik.
  • Lokalita:R1- Sereď - Nitra: Lehota - Nitra Kynek. Z dôvodu výstavby R1 Nitra - Selenec - Beladice - Tekovské Nemce je uzavretý ľavý jazdný pás rýchlostnej cesty R1 v smere Nitra - Trnava. Cestná premávka je vedená v pravom jazdnom pruhu s obojsmernou premávkou. Premávka je riadená dočasným dopravným značením a svetelnou signalizáciou. V úseku je obmedzená rýchlosť na 60 km/h.
  • D3 - tunel Horelica:V danej lokalite je znížená rýchlosť na 60km/hod. z dôvodu poškodenia zvodidiel a protihlukovej steny po dopravnej nehode. Miesto je označené dopravnými značkami.

 

 

SKI Nový sneh v Malých Karpatoch


V Malých Karpatoch napadlo 15 centimetrov nového snehu. Veľmi dobré podmienky hlási Pezinská Baba a Zochova chata – Piesok. Zaujímavé preteky počas nasledujúcich dní prebehnú v strediskách Donovaly, Košútka, Pezinská Baba a Vrátna.

Ako vyplýva z údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu, aj naďalej bude na slovenských horách prevládať pomerne priaznivé počasie na lyžovačku – polooblačno až oblačno a celodenné mrazy. Výdatné snehové zrážky v uplynulých dňoch zasiahli západné Slovensko.

Približne 60 lyžiarskych stredísk je podľa portálu SKI.sk v prevádzke. Najviac snehu má na svojich zjazdovkách lyžiarske stredisko na okraji oravskej obce Vitanová. Ski Vitanová - Vrchdolinky hlási 95 centimetrov snehu. V stredisku premáva 4-sedačková lanovka dlhá 968 metrov a dva lyžiarske vleky určené pre začiatočníkov a lyžiarsku školu.

Najviac nového snehu napadlo v Malých Karpatoch. Obľúbené lyžiarske stredisko Pezinská Baba hlási veľmi dobré podmienky (55 cm).

Aktuálne sú otvorené svahy pri lyžiarskych vlekoch VL-500 a EPV-300 v celkovej dĺžke 700 metrov. Bežkárov potešia upravené trate pre korčuliarsku techniku v dĺžke 7 kilometrov. „V prípade, že sa poveternostné podmienky nezhoršia, od soboty bude v prevádzke aj najdlhší lyžiarsky svah pri vleku VL-1000,“ informuje Ján Reisenauer, vedúci strediska

Občianske združenie LK Baba, ktoré prevádzkuje vleky na Pezinskej Babe, sa stará aj o stredisko Zochova chata – Piesok. Aj tu pripadlo 15 centimetrov nového snehu. Denne tu premávajú dva vleky od 9.00 do 16.00.

 

Podujatia a akcie  

Opäť prebehne pretek Tatry Ski Liga, tento krát v Tatranskej Lomnici na svahu Čučoriedky, a to v piatok 22. januára.

V sobotu 23. januára pripravujú atraktívne podujatie Big Air competition 2010 v Ski centre Košútka pri Hriňovej. Lyžiari aj snowboardisti budú súťažiť vo freestyle skokoch o peňažnú výhru 500 eur. Po akcii prebehne afterparty s DJ-om Scotty z Anglicka. Rovnaký deň sa uskutoční taktiež druhý ročník snoubordových závodov Baba cup 2010 na Pezinskej Babe pri Bratislave.

Počas celého víkendu budú prebiehať dve akcie v lyžiarskom stredisku Park Snow Donovaly. Rossignol demo tour ponúkne testovanie lyží, súťaže a zábavu priamo na svahu. „Druhá akcia, The North Face Ski Challenge Tour, je atraktívna súťaž mladých do 20 rokov vo freestyle a freeride. Najlepší majú možnosť postúpiť do finále vo Francúzsku. Jednotlivé výkony posúdia skúsení porotcovia,“ uviedol Miroslav Dobrota, marketingový riaditeľ strediska.

Začiatkom budúceho týždňa prebehne 29. ročník pretekov Interkritérium v stredisku Vrátna Free Time Zone, na ktorých budú súťažiť žiaci z rôznych krajín Európy v zjazdových disciplínach. Slávnostné otvorenie s programom pre širokú verejnosť je naplánované na pondelok 25. januára o 18.00

 

DONOVALY Otvorenie ďalších zjazdoviek

Aj keď tento rok príroda so snehom na Donovaloch šetrí viac než dosť, už od tohto víkendu spúšťa Park Snow v lokalite Nová hoľa ďalšie dve zjazdovky a vleky. Okrem 2 km zjazdovky z Novej hole bude k dispozícii pre náročnejších lyžiarov aj 800 m zjazdovka na Patočinách a pre tých, ktorí na lyžiach či snooborde ešte len začínajú, otvárajú modrú zjazdovku na Mišútoch.

 

 

 

Zdroj/autor: hzs,shmu,laviny,zjazdnost,ssc,ski.sk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: holidayinfo/sitour

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa