ORBIS PICTUS

2010-01-18 17:00:00 |   |    | 

HAITII - Provizórny tábor haitských obyvateľov postihnutých zemetrasením z pohľadu záchranného vrtuľníka Canadian Forces v Port-au-Prince, 17.1.2010. Zdroj/foto:sita/ap/ T.Anderson



 

 

 

 

 

Záchranári vyslobodili z trosiek troch živých ľudí

Záchranári po piatich dňoch od zemetrasenia vyslobodili v nedeľu z trosiek zrútených budov najmenej troch živých ľudí. Medzi zachránenými bolo 7-ročné dievča, 34-ročný muž a 50-ročná žena. Podľa šéfa záchranného tímu z Floridy Joseph Fernandez mali len ľahké zranenia. Ďalší záchranári z USA sa spolu s tureckým tímom pokúšajú vyslobodiť štvrtého človeka spod niekdajšieho supermarketu, pričom ďalší vykazuje známky života pod zvyškami hotela.

V teréne pracuje celkovo 43 medzinárodných tímov zložených zo 1 739 záchranárov, ktorí majú k dispozícii 161 pátracích psov. V zničenej metropole Port-au-Prince sa im doteraz podarilo spod hôr betónu vyslobodiť viac než 70 ľudí. V súčasnosti už ide o boj s časom, keďže prežiť v týchto podmienkach bez vody a jedla je už veľmi ťažké. Haitská vláda odhadla, že pri nešťastí zahynulo viac než 50 tisíc ľudí a 250 tisíc ďalších utrpelo zranenia.

Bez strechy nad hlavou ostalo 1,5 milióna ľudí. Zemetrasenie s magnitúdom 7,3, zasiahlo Haiti v utorok, pričom otrasy metropolu Port-au-Prince prakticky zrovnali so zemou.

 

WFP Haiťania už dostali viac ako 105 tisíc potravinových dávok

Viac ako 105 tisíc potravinových dávok dostali obete haitského ničivého zemetrasenia od spustenia záchranných operácií na začiatku minulého týždňa, informoval v pondelok úrad pre potravinovú pomoc Organizácie Spojených národov. "Na konci dňa očakávame, že bude rozdelených viac ako 200 tisíc dávok v oblasti Port-au-Prince," uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa Svetového potravinového programu (WFP) Emilia Casellová.

"Dnes sa zameriavame na pomoc 95 tisícom ľudí vo ôsmich oblastiach v hlavnom meste a v jeho okolí," povedala hovorkyňa. Každá spomínaná potravinová dávka by mala jednému človeku vydržať jeden týždeň.

Na Haiti sa momentálne v rámci mierových síl OSN nachádzajú brazílsky, srílanský a jordánsky prápor, ktoré ponúkli svoju pomoc pri distribúcii jedla spolu s tromi mimovládnymi humanitárnymi organizáciami, dodala Casellová.

 

Zdroj/autor: sita,sp,afp,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa