EXTRA Odkazy lásky vo Verone

2010-09-19 15:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Radnica v talianskom meste Verona prehĺbila tradíciu odkazov, ktoré zamilovaní ľudia nechávajú na stene pod balkónom, kde údajne Rómeo dvoril Júlii (Casa di Giulietta).



Z odkazov, ktoré návštevníci zanechávajú na stene alebo na drobných papierikoch, vytvoril britský umelec obrazy, ktoré sa budú vystavovať v múzeu venovanom Shakespearovým milencom a poputujú i do výstavných sál po celom svete.

Zástupcovia mesta, ktoré je domovom najznámejšieho mileneckého páru v dejinách literatúry, prestali proti odkazom bojovať už predvlani v júli. "Možno to nie je umenie, ale graffiti na stene pod Júliiným balkónom je súčasťou tradície rovnako ako hádzanie mincí do rímskej fontány di Trevi," uviedol starosta Verony Flavio Tosi.

Odkazy inšpirovali britského umelca Marca Quinna, ktorý tu na výstave inštaloval niekoľko bielych plátien, na ktorých mohli návštevníci zanechať svoje odkazy. Z plátien husto posiatych srdiečkami potom Quinn vybral tie najkrajšie časti a vytvoril z nich sériu obrazov, z ktorých jeden venoval múzeu.

"Na týchto odkazoch sa mi páči predovšetkým to, aká je v nich túžba a duševná čistota," komentoval svoje dielo umelec, ktorý sa preslávil najmä sochou telesne postihnutej výtvarníčky Alison Lapper umiestnenej na Trafalgarskom námestí v Londýne. Ostatné obrazy budú vystavené v galériách po celom svete.

Dom, v ktorom mala prebývať mladá hrdinka Shakespearovej drámy a kde pod balkónom jej mal najmladší zo znepriateleného rodu Montekovcov vyznávať lásku, je veľkým turistickým lákadlom Verony.

Napriek tomu, že historici sú veľmi skeptickí ohľadom toho, či sa tu milostná tragédia skutočne odohrala, prináša údajné sídlo rodu Kapuletovcov mestu nemalé zisky. Okrem odkazov na stene si návštevníci zvykli tiež prikladať pre šťastie ruku na ľavý prsník bronzovej sochy Júlie pred domom.

 

Casa di Giulietta (Juliet's House)
Via Cappello, 23
37121 Verona, Verona (Veneto), Italy 

 

Zdroj/autor: čtk, ansa, drom

VIDEO Dom Júlie - Verona



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa