ČESKO Desať nových cestoviek

2010-02-15 10:50:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA – Klub cestovných kancelárií sa rozšíril od minulého roka o desať nových členov. Podľa štatistického úradu, koncom minulého roku pôsobilo na českom trhu 82 cestovných kancelárií a agentúr s viac než 20 zamestnancami.



Podľa riaditeľa analytickej spoločnosti  Mag Consulting J.Beránka, za vývojom treba vidieť pokračujúcu koncentráciu. Koncom roku 2004 bolo na trhu len 64 veľkých cestovných kancelárií. „Veľkí sa stávajú väčšími a ovládajú stále väčší podiel a malé firmy stagnujú alebo sa zmenšujú. Kríza tomu len pomohla.“, komentuje Beránek.

Gigantom na trhu cestovného ruchu je agentúra Student Agency, ktorá ako jediná má viac ako 500 zamestnancov. Tri cestovné kancelárie - Exim Tours, Čedok a Firo-tour, zamestnávajú viac ako 250 ľudí. Viac než 100 zamestnancov má celkovo 9 spoločností.

Väčšina kancelárií a agentúr ale spadá do kategórie malých firiem s menej než dvadsiatimi zamestnancami. „Veľký podiel majú aj cestovné agentúry – fyzické osoby, ktoré nemajú žiadnych zamestnancov a dokonca nevyvíjajú žiadnu činnosť. Živnosť majú len ako „zálohu“, uviedol Beránek.

Podľa Registra živností, bolo v decembri v Českej republike 1368 koncesovaných živností na prevádzku cestovnej kancelárie, čo je medziročne o 77 viac. Veľa nových cestoviek si založili cudzinci,  prepustených zo závodov a stavieb, aby mohli ďalej legálne žiť v ČR.

„Sú to skôr pseudokancelárie.“, tvrdí Beránek. Cestovných agentúr, ktoré môžu len „sprostredkovávať“ zájazdy, je na trhu niekoľko tisíc.

Vlani sa predalo v Čechách približne dva milióny zájazdov, o pätinu menej než predvlani. Úbytok klientov zaznamenali hlavne malé cestovky, veľké hlásia väčšinou stagnáciu.

 

Zdroj/autor: čsu,magconsulting,čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa