KATASTROFY Zrážka vlakov v Bruseli (2)

2010-02-16 08:00:00 |   |    | 

BELGICKO/ video - Rýchlovlaky do Bruselu nebudú premávať ani dnes. Doprava je prerušená od pondelkového rána, keď sa pri meste Halle juhozápadne od Bruselu čelne zrazili dva predmestské vlaky.



Záchranárske práce boli už v pondelok večer ukončené. Podľa guvernéra provincie Lodewijk De Witteho, strojvodca jedného z vlakov pravdepodobne prehliadol červenú.

Nešťastie sa stalo asi o 8:30 SEČ medzi Halle, ktoré leží 20 km na juhozápade od Bruselu a priľahlým mestečkom Buizingen. Jeden vlak spojoval Lovaň s mestom Braine-le-Compte, druhý mieril cez Brusel smerom na Lutych. V obidoch cestovalo asi 250 až 300 ľudí.

Prvé vagóny sa silou čelného nárazu vzpriečili a zakliesnili do seba. Práve cestujúci z prvých vagónov podľa svedkov umierali a utrpeli vážne zranenia. Jeden z ďalších vagóov zostal ležať na boku. Pri nehode bolo tiež vážne poškodené trolejové vedenie.

Premávka medzinárodných rýchlovlakov Eurostar a Thalys, ktoré spájajú Belgicko so susednými štátmi, bude aj v utorok úplne zastavená v súvislosti s odstraňovaním následkov tragickej nehody neďaleko Bruselu. Informovali o tom obe postihnuté spoločnosti, ktoré ponúkajú svojim cestujúcim vrátenie alebo výmenu lístkov.

Podľa aktuálnych oficiálnychj údajov pri nehode zahynulo 18 ľudí a ďalších 125 utrpelo zranenia. Ide tak o jedno z najhorších železničných nešťastí v histórii belgických železníc.

Úsek trate, ktorý blokujú zdemolované súpravy, využívajú aj spoje spoločností Eurostar a Thalys. Podľa vyjadrenia bruselskej prokuratúry môže pokračujúce vyšetrovanie znamenať, že vozidlá zostanú na mieste dva alebo tri dni. Nie je preto vylúčené, že prerušenie premávky sa predĺži.

 

--------------------------

BELGICKO/ 15.2.2010 / - Pri dnešnej čelnej zrážke dvoch vlakov počas dopravnej špičky na predmestí Bruselu prišlo o život minimálne 25 ľudí... Nejde však o definitívne číslo, pretože zdroje sa v počte obetí líšia. Podľa niektorých informácií ľudí, ktorí pri nehode zahynuli, bolo menej.

Národná železničná spoločnosť SNCB však pre rozhlasovú sieť VRT uviedla, že o život prišlo 25 ľudí. Starosta mesta, kde došlo k nehode, tvrdí, že mŕtvych je 20. Lodewijk De Witte, guvernér provincie Flámsky Brabant pre VRT uviedol, že o život prišli desiati cestujúci.

Vlaky sa zrazili za sneženia pred stanicou Buizingen v samospráve Halle asi o 8.30 ráno. Sila nárazu zatlačila jeden vagón do predku druhého, pričom sa následne zdvihli do výšky a preťali trakčné vedenie.

"Bola to nočná mora," povedal pre tlačovú agentúru AP 47-ročný Christian Wampach, ktorý sa v čase zrážky nachádzal v treťom vagóne vlaku smerujúceho do Bruselu. Utrpel zranenie hlavy, následne ho ošetrili v miestnom športovom komplexe, kam záchranári prevážajú ľahšie zranených. "Hádzalo s nami asi 15 sekúnd. V mojom vagóne bolo mnoho zranených ľudí, ale myslím si, že mŕtvi boli v prvom vagóne," povedal.

"Keď sme vyšli von, videli sme telá mŕtvych ležiace vedľa koľajníc, niektoré boli zohavené," povedala 40-ročná Patricia Lallemandová, ktorá bola v tom istom vagóne ako Wampach, no vyviazla bez zranení.

Dirk Pieters, starosta mesta Halle, pre VRT povedal, že "podľa najnovších informácií, ktoré máme, je 20 mŕtvych." Zatiaľ však presný počet zranených neexistuje. Pieters uviedol, že vážne zranených previezli do nemocníc a osoby s ľahšími poraneniami do športového komplexu v Buizingene.

Hovorkyňa prevádzkovateľa trate spoločnosti Infrabel Fanny Charpentierová uviedla po zrážke, že vlaky sa zrazili čelne. "Kolízia bola strašná, vlak nebrzdil," povedal nemenovaný cestujúci podľa internetovej stránky televízie RTL. "Vagóny sa prevrátili, mnoho ľudí je v šoku," dodal.

Pondelňajšia zrážka je najhorším vlakovým nešťastím v Belgicku od 28. marca 2001, keď vlak s cestujúcimi po tom, ako sa dostal na nesprávnu koľaj, narazil do prázdneho vlaku. O život vtedy prišlo osem ľudí.

 

MZV Pri nehode vlakov v Belgicku Slováci neboli

Medzi zranenými cestujúcimi z dvoch osobných vlakov, ktoré sa čelne zrazili v Belgicku, by nemali byť Slováci. "Zatiaľ nemáme informácie o zranení slovenských občanov," vyhlásil vedúci tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí SR Igor Skoček.  

 

Veľvyslanectvo SR v Bruseli  
Avenue Molière 195
1050 Bruxelles 
Belgicko/ Royaume de Belgique/Koninkrijk Belgie
Telefón: 003223464045 (spojovateľ), 003223401462, 003223463597 (konzulárne odd.),
0032-2/3401460 (sekretariát)
Mobilný telefón:  0032 475 /546147
Fax: 003223401464 (sekrerariát), 003223401467 (konzulárne odd.)
E-mail:
emb.brussel@mzv.sk
Internet:
www.mzv.sk/brusel  

 

 

Zdroj/autor: ap,rtl,sita,drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Čelná zrážka vlakov v Bruseli



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa