EXTRA Tutanchamónov starý otec (2)

2010-10-10 15:00:00 |   |    | 

EGYPT/ video - Egyptskí archeológovia odhalili hornú časť vápencovej dvojsochy faraóna Amenhotepa III., ktorý vládol starovekému Egyptu pred takmer 3 400 rokmi.



Odhalená časť sochy je vysoká 1,3 metra a takmer meter široká. Bola vykopaná v zádušnom chráme Amenhotepa III. v juhoegyptskom Luxore. Tento chrám patril k najväčším v meste.

Socha predstavuje Amenhotepa s dvojitou korunou Horného a Dolného Egypta, sediaceho na tróne v spoločnosti boha Amóna, jedného z najvýznamnejších v egyptskej mytológii. Bádatelia predpokladajú, že po vykopaní celého diela dosiahne socha výšku troch metrov.

Starý otec slávneho Tutanchamóna Amenhotep III. vládol v 14. storočí pred naším letopočtom v období Novej ríše. Egypt sa počas jeho panovania rozkladal od Núbie na juhu až po Sýriu na severe.

Faraónov chrám bol z veľkej časti zničený, možno pri záplavách, a zachovali sa fakticky len časti muriva. Archeológom sa ale v jeho areáli podarilo vykopať množstvo artefaktov i sôch. Medzi nimi boli vlani i dve sochy Amenhotepa z čiernej žuly.

 

--------------------------------------------------------------

EGYPT / 18.9.2010 - Archeológovia našli v Egypte ohromnú viac ako tri tisíc rokov starú kamennú hlavu faraóna Amenhotepa III., starého otca slávneho Tutanchamóna. Je to vraj najlepšie zachovaná skulptúra tváre Amenhotepa III., ktorá bola doteraz objavená.

Asi 2,5 metra vysokú hlavu z hladko leštenej červenej žuly zachycujúcu faraónove "mladistvé rysy" našli archeológovia v ruinách faraónovho zádušného chrámu v juhoegyptskom Luxore.

"Ostatné sochy mali vždy niečo zlomené, napríklad špičku nosa, a tvár erodovala," povedala nemecko-arménska archeologička Hourig Sourouzianová, ktorá od roku 1999 vedie na miestach nálezu egyptsko-európsku expedíciu. "Ale hlava faraóna Amenhotepa III. je prekrásne vytesaná a nič nie je zlomené," upozornila.

Hlava je časťou torza sochy Amenhotepa III. nájdeného pred niekoľkými rokmi. Socha sa v súčasnosti reštauruje a bude s hlavou čoskoro spojená.

Amenhotep III., egyptský faraón 18. dynastie a syn Tuthmosa IV., vládol približne v rokoch 1387 až 1348 pred naším letopočtom na území rozkladajúcom sa od dnešného severného Sudánu k Sýrii. Vybudoval Théby a odtiaľ upevnil egyptskú nadvládu nad Asýriou a Babylonskom.

Počas jeho vlády spadajúcej do obdobia Novej ríše staroveký Egypt prosperoval a remeselníci mali podľa Sourouzianovej vtedy príležitosť zdokonaľovať svoje remeslo. Odtiaľ pravdepodobne pramenia symetrické rysy odkrytej hlavy. Podľa archeologičky však nie je vylúčené ani to, že Amenhotep III. možno vyzeral rovnako ako socha. "Mohol to byť veľmi pekný muž," dodala.

Z faraónovho rozsiahleho zádušného chrámu, kde archeológovia hlavu našli, sa zachovali len zvyšky múrov. Expedícia v jeho ruinách ešte našla okrem hlavy faraóna aj ďalších 83 artefaktov.

 

Zdroj/autor: ap, čtk, drom

VIDEO Amenhotep III.



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa