DOMA Dažde zdvihli hladiny riek

2010-04-16 07:50:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vytrvalé dažde výrazne zdvihli hladiny vodných tokov v niektorých oblastiach stredného a východného Slovenska. Hrozia záplavy a v obci Gemerská Ves v okrese Revúca sa už z koryta vylial potok Turiec.



Tretí stupeň povodňovej aktivity upozorňujúci na nebezpečenstvo zaplavenia územia platí vo viacerých lokalitách Banskobystrického a Košického kraja. Vyplýva to z informácií hydrológov a zástupcov samospráv. 

"Na značnej časti územia Slovenska sme v súčasnom období zaznamenali výdatné zrážky. Maximálny úhrn do 47 milimetrov sme zaznamenali pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Vzostup až výrazný vzostup hladín bol na tokoch stredného a východného Slovenska," poznamenal hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Vlastimil Žáček. 

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí okrem Gemerskej Vsi aj na toku Muráň v Bretke, na Olšave v Bohdanovciach, na Roňave v Michaľanoch a na Bodve v Hosťovciach i Turni nad Bodvou

"Situácia u nás nie je dobrá. Už sa zdalo, že hladina klesá, ale zasa začala stúpať. Voda sa dostala k bytovkám, údajne prenikla aj do kostola. V minulosti sme takéto problémy nemávali," povedala  pracovníčka Obecného úradu v Gemerskej Vsi. Voda podľa nej začína robiť problémy aj v neďalekých obciach Polina či Leváre. 

Stúpajúce vodné toky v obciach podľa zistení ČTK zatiaľ zamestnávajú najmä dobrovoľných hasičov. Ich profesionálni kolegovia pomáhali odčerpávať vodu napríklad vo východoslovenskom Jasove. Dážď skomplikoval tiež premávku medzi obcami Lažany a Svinia v okrese Sabinov, kde došlo k podmytiu a prepadnutiu cesty tretej triedy.

Cesta tak bola prejazdná iba v jednom jazdnom pruhu. Obyvateľom stredného Slovenska narobil problémy i sneh. Podľa Stella Centra, ktoré mapuje premávku na cestách, museli pre sneženie dočasne uzavrieť horský priechod Čertovica

Žáček nevylúčil, že hladiny riek a potokov vo viacerých lokalitách Slovenska budú ešte počas dnešného dňa a piatka stúpať. Podľa predpovedí meteorológov by totiž na Slovensku malo naďalej prevládať oblačné počasie s dažďovými prehánkami. Niektoré prognózy naznačujú, že vyjasniť by sa malo počas víkendu.

 

KOŠICE Najkritickejšia situácia v Medzeve pominula, noc bola pokojná

Povodňová situácia v okrese Košice-okolie, ale aj na ostatných tokoch v Košickom kraji sa v noci upokojila. „Mali sme službu, noc však prešla pokojne. Našťastie nepršalo. Aj hladina Bodvy trošičku klesla, ale stále je ešte veľmi vysoko. Dúfame, že už nebude pršať,“ povedala dnes ráno v telefonickom rozhovore primátorka mestečka Medzev Valéria Flachbartová.

Rozvodnená rieka Bodva, ktorá sa vo štvrtok ráno vyliala z koryta, zaplavila jedenásť domov, dvory a záhrady, ohrozovala aj materskú školu. Obyvatelia sa snažili odraziť vodu stavaním hrádzí z vriec naplnených pieskom a betónových kvádrov. V obci Jasov voda zaplavila časť domov a záhrady v miestnej rómskej osade.

Na dolnom toku rieky Bodva – pri Turni a v Hosťovciach, aj dnes platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Tretí stupeň je aj na riečke Roňava, no voda neohrozuje ľudské obydlia. Druhý stupeň je na rieke Hornád pri Kysaku a pri Ždani, na dolnom toku rieky Torysa pri Košických Olšanoch, a na riečke Olšava pri Bohdanovciach.

Ako dnes pre agentúru SITA uviedol dôstojník operačného strediska Hasičského a záchranného zboru Michalovce, hasiči vo štvrtok zasahovali v obci Ruská pri Veľkých Kapušanoch, kde došlo k prietrži mračien a voda zaplavila časť obce. Hasiči ťahali vodu z troch pivníc rodinných domov a čistili jednu studňu.

 

BANSKÁ BYSTRICA Prestalo pršať, situácia na tokoch sa ustálila

Situácia na vodných tokoch v Banskobystrickom kraji sa po skončení viacdenných dažďov ustálila, postupne budú hladiny klesať. Týka sa to aj juhovýchodu kraja, kde potoky Blh, Muráň a Turiec a ich prítoky spôsobili na viacerých miestach lokálne záplavy.

Pre agentúru SITA to uviedol vedúci vodohospodárskej prevádzky a dispečingu banskobystrického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku František Rigo. Povodňová aktivita zatiaľ zostáva v platnosti. Potoky, ktoré sa vyliali z korýt, zaplavili hlavne polia mimo obcí. Blh a Turiec však zaplavili aj časti obcí Uzovská Panica v okrese Rimavská Sotoba a Gemerská Ves v okrese Revúca.


 

 

Zdroj/autor: shmu,čtk,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa