ZDRAVIE Horúčka z údolia Rift

2010-05-06 11:00:00 |   |    | 

JUŽNÁ AFRIKA - Svetová zdravotnícka organizácia varuje turistov smerujúcich do Juhoafrickej republiky pred zvýšeným nebezpečenstvom nákazy krvácajúcou horúčkou z údolia Rift, ktorá si pri nedávnych epidémiách v Keni vyžiadala už stovky životov.



Turisti a návštevníci futbalového šampionátu by si mali dávať pozor na uštipnutie komárom a vyvarovať sa styku so zvieratami alebo surovým mäsom.

Južná Afrika, ktorá bude od 11.júna do 11.júla 2010 hostiť Majstrovstvá sveta vo futbale, evidovala za posledný rok 172 prípadov nákazy horúčkou z údolia Rift (Rift Valley Fever, RVF), z ktorých pätnásť skončilo smrťou.

Nákaza touto krvácavou chorobou bola zatiaľ potvrdená v provinciách Slobodný štát, Východné Kapsko, Západné Kapsko, Severné Kapsko a v Severozápadnej provincii.

Podľa hovorcu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je nutné zvýšiť opatrnosť pri návštevách prírodných rezervácií.

Horúčka z údolia Rift, spôsobuje len mierne komplikácie podobné príznakom chrípky, pri závažnejších prípadoch môžu pacienti upadnúť až do kómy a najnebezpečnejšie je ochorenie v krvácajúcej forme, kedy na jej následky zomiera polovica nakazených.

Choroba napadá predovšetkým zvieratá a na človeka sa prenáša:

 

  • kontaktom s nakazenými živočíchmi,
  • konzumáciou nedostatočne spracovaného mäsa a mlieka alebo
  • uštipnutím komára (Aedes Mosquito.)

Minulý mesiac bola nákaza horúčkou z údolia Rift potvrdená u nemeckej turistky. Rovnaké príznaky boli objavené u troch nemeckých výletníkov, všetci štyria boli úspešné vylečení...

 

Zdroj/autor: who,čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa