10 DÔVODOV prečo cestovať do západného Francúzska (2)

2010-06-02 16:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Západné Francúzsko tvorí päť regiónov: Bretónsko, Normandia, Západná Loire, Poitou-Charentes a Údolie Loire. Ich letoviská každoročne lákajú tisíce turistov...



 

 

 

 

  • Honfleur
    Honfleur je malá rybárska dedinka nachádzajúca sa pri ústí rieky. Nie je isté, či dizajn tejto dedinky bol náhodný, alebo zámerne vytvorený. Podarilo sa však docieliť to, že pôsobí, akoby tu zastal čas. Prírodná a architektonická scenéria a tradičné zvyky sa nemenia niekoľko sto rokov. Mestečko našťastie v priebehu druhej svetovej vojny uniklo vážnemu poškodeniu a jeho rozvoj od tej doby pokročil len vo veľmi malej miere. Stále pôsobí ako stredoveký rybársky prístav. Aj napriek tomu, že kvôli náplavom rieky stratilo svoju pláž, je návšteva Honfleuru určite hodnotným zážitkom.
  • Deauville
    Deauville je jediným normandským rezortom, ktorý vyvoláva klamnú predstavu o veľkosti a vznešenosti. Nachádza sa v strede Normanskej riviéry, ktorá bola koncom 19. storočia veľmi populárna medzi elitou Paríža. Aj naďalej je známa ako "lady", čiže dáma francúzskeho pobrežia, veľmi módna a elegantná, presne ako línie modelov Coco Chanel, ktorá práve na tomto mieste začala budovať svoju kariéru. Keď si tu otvorila svoj malý obchodík (boutique - butik), v ktorom predávala avantgardné škatuľky a dámske klobúčiky v tvare zvona Edwardianským dámam, práve v tom čase vzrástla kvalita spoločenského postavenia Deauville ako prímorského dovolenkového mesta. Hoci je stále plné turistov a nádhera Edwardianu tým tak trochu zaniká, tradičná elegancia vkusnej Chanel prežíva práve v Deauville. V meste sa koná nespočetné množstvo rôznych udalostí, napríklad veslárske preteky alebo rytierske turnaje na koňoch. Ponúka však aj množstvo zábavy a rozptýlenia v kasínach, na golfových ihriskách. Nachádza sa tu pláž Plage de Deauville, ktorá je počas slnečných dní preplnená ľuďmi. Neďaleké Trouville je malou a menej čarovnou verziou Deauville.
  •  St. Malo
    Živý mestský rezort St. Malo sa pýši malebnou históriou a pamiatkami, napríklad opevnenou ostrovnou vežou. Ostrov bol počas obdobia pirátov uznaný za republiku. Dnes je toto miesto prístavom na kanáli La Manche s množstvom turistov, jeho ulice sú najmä v letných mesiacoch preplnené turistickými autobusmi a jeho prístav slúži pre trajekty a ľudí cestujúcich medzi Britániou, Francúzskom a Normandskými ostrovmi na sever. Kvôli stredovekého pôvabu tohto mesta sa množstvo návštevníkov rozhodne stráviť jednu, či dve noci pred odchodom trajektu práve tu. Vychutnávajú si príjemný pobyt za starými mestskými hradbami, vo zvláštnych hoteloch, reštauráciách, kaviarničkách a obchodoch. Iba na skok odtiaľto sa nachádzajú rozsiahle čisté pláže s hnedým pieskom, ideálne pre rodinnú zábavu. Prechádzkami po opevnení veľkých hradieb mesta počas západu slnka si uvedomíte, prečo je toto staré mesto v dnešnej dobe najpopulárnejším dovolenkovým a turistickým centrom v celom Bretónsku.
  •  Dinard
    Oproti St. Malo sa na vrchu skalnatého výbežku nad Rance nachádza Dinard, ktorý bol v Edwardianských časoch populárnym miestom oddychu Britov, ktorí ho aj v dnešnej dobe veľmi radi navštevujú kvôli jeho morskému vzduchu a prechádzkam pozdĺž promenád. Pobrežie je lemované viktoriánskymi budovami, ktoré vytvárajú elegantný a pokojný charakter mesta. Hlavnou plážou je La Grande Plage. Nachádza sa medzi dvomi polostrovmi a určuje okraje starého mesta. Je veľmi obľúbená a počas horúcich dní je úplne preplnená. O niečo menšia a viac izolovaná je pláž Plage de St-Enogat, vzdialená 20 minút chôdze východne cez dedinku St-Enogat, alebo Plage du Prieuré, vzdialená asi 10 minút chôdze od mesta. Je tu veľký rozdiel medzi vysokými a nízkymi prúdmi, medzi prílivom a odlivom. Bazény pozdĺž pláže Grand Plage a Plage du Prieuré chytajú počas vrcholov prílivu morskú vodu pre tých, ktorí sa rozhodnú pohodlne a bezpečne okúpať, ale zažiť pritom autentickú romantiku mora.
  • Perros-Guirec
    Ružové žulové pobrežie medzi Brestom a Rennes je jedno z najprívetivejších miest v Bretónsku. V tomto meste žije 8000 obyvateľov a je prímorským rezortom prístupným po celý rok. Nájdete tu veľa možností na prežitie voľného času a športové vyžitie. Príjemné chvíle ponúka aj Perros-Guirec. Mimo pobrežia Perros-Guirec sa vynára súostrovie Sedem ostrovov. V celej Európe je preslávené vďaka vtáčej rezervácii, ktorá je domovom množstva operencov, napríklad suly bielej, polárnych kačíc, alky malej, a pod. Žije tu viac ako 18 000 párov vtákov. Perros-Guirec má tri rozsiahle pláže s výborným, zlatistým pieskom a prekrásnym, čistým a priezračným morom, kde sa dá veľmi bezpečne plávať a potápať. Aktivita morských prúdov a prílivu a odlivu dáva tomuto prostrediu jedinečný charakter a kvalitu životného prostredia. Perros-Guirec je taktiež oblasťou čarovných svetelných efektov, pretože reflexné osvetlenie obrysu pobrežia z ružového granitu sa odzrkadľuje na morskej hladine. Vzniká tak úžasný optický jav. Navyše Perros-Guirec ponúka výborné a osviežujúce podnebie. Každý si tu príde na svoje, každý tu nájde to, čo hľadá.  Všetko, čo sa dá robiť na Perros-Guirec v júli a v auguste, sa tu dá robiť po celý rok.
  • Quiberon
    Quiberon je taktiež ostrovom Bretónska. Nachádza sa na Belle-ile, len niekoľko kilometrov od stredovekého mesta Auray. Quiberon je vďaka svojej výnimočnej pozícii medzi turistami veľmi obľúbený. Od roku 1967 je surfovanie v Quiberone veľmi frekventované hlavne na západnom pobreží. Zvláštnosť Quiberonského pobrežia je na jeho severojužnej strane. Zálivy Quiberonu, východné pobrežie a jazero Lemman sú počas roka zmietané vlnobitím. Krásny ostrov Belle-Ile je prejazdom k Teignouse a zároveň je prírodným vlnolamom, preto je toto miesto vhodné pre plavbu na plachetnici. Nie je však vhodný na surfovanie.
  • The Great Range
    Pláž lemuje Atlantický oceán z jeho južného okraja až po pevnosť Penthievre. Od Penthievre k Etel sa nachádzajú obrovské, rozsiahle a nekonečné piesočné duny. Pláže sú nedotknuté, nie sú prerušované rôznymi konštrukciami, nenachádzajú sa tu žiadne stánky s rýchlym občerstvením, žiadne supermarkety, nič, čo by rušilo romantickú idylu tejto oblasti. Nedostatok "civilizácie" však znamená aj nedostatok skutočnej infraštruktúry, bezpečnosti a dobrého prístupu.
  • Carnac
    Carnac, malé francúzske mestečko na juhu Bretónska, leží v strede hlavnej megalitickej koncentrácie v západnej Európe. Nachádza sa v zoskupení šiestich starovekých skalnatých stavieb, väčšinou orientovaných z východu na západ. Najväčšia z nich obsahuje 11 paralelných radov zložených z 1100 stojacich kameňov na úseku dlhom viac ako 2 km. Aspoň dve zoskupenia majú skalnaté okruhy na svojich koncoch. Datujú sa do obdobia 2000 rokov pred Kristom a mohli byť postavené kultúrou zvoncových pohárov, pravdepodobne pre astronomické účely. V blízkom okolí je hustá koncentrácia megalitických hrobiek a väčšina z nich sa nachádza na vrcholoch nízkych kopcov.
  • Vannes
    Historické Vannes, mesto umenia a histórie je zasadené v srdci zálivu Morbihan. Toto krásne stredoveké sídlo má dobre chránený opevnený kryt. Cesta so sprievodcom po jeho úzkych uličkách dokumentuje vášnivé dejiny tohto mesta. Záliv Morbihan je so svojim kontinentálnym morom a 40 ostrovmi a ostrovčekmi jedným z najkrajších zálivov na svete. Je taktiež dôležitým miestom hniezdenia morských i suchozemských vtákov. Tie môžete pozorovať počas prechádzok po pobrežných chodníkoch. Krásu tejto provincie si najlepšie vychutnáte potulkami po vyhĺbených lesných cestičkách. Bretónsko je dobre známe aj vďaka svojim legendárnym festivalom a slávnostiam. Vannes je oblasť prístupná všetkým hudobným žánrom, jazzu, rocku aj klasickej, vážnej hudbe, na tomto mieste ich všetky môžete počuť počas celého leta. Prechádzky po malebných a voňavých trhoch a objavovanie tajomstiev morbihanskej kuchyne, tu je gastronómia skutočným pôžitkom a pre domácich obyvateľov aj častou rodinnou tradíciou a profesiou. Galettes (palacinky z pohánkovej múky), crepes, kouign aman (druh mastného koláča), jedlá, na ktoré sa Vám začnú zbiehať slinky. Je tu dostatok dobrých reštaurácií s bohatými jedálnymi lístkami, ktoré vyhovujú každej peňaženke. Tunajší záliv je preslávený lovom morbihanských ustríc, miestnej špeciality najlepšej chute.
  • La Baule
    La Baule je jeden z najkrajších zálivov v Európe. Pobyt v ňom bude určite nezabudnuteľný. Výnimočné mierne podnebie a výborná, zlatá, takmer 9 km dlhá piesočná pláž predurčuje toto miesto na trávenie príjemných dovolenkových dní. Atlantický morský vzduch a rozvinutá infraštruktúra k tomu takisto prispievajú. V La Baule ste vždy vítaní a môžete si užívať nádheru tunajšieho zálivu, ďaleko od stresu a nástrah každodenného mestského života.
  • Pornichet
    Pornichet je špeciálnym miestom pre mladých ľudí. Je to jediná turistická destinácia v oblasti Loire-Atlantique, ktorá získala označenie ako "Stanica pre mládež". Na to, aby získala takýto prívlastok, bolo potrebné množstvo úsilia. Pornichet disponuje dômyselnou infraštruktúrou kvalitných služieb, zariadení a možností na aktívny i pasívny odpočinok pre deti a rodiny. V Pornichete nájdete množstvo aktivít pre celú vašu rodinu. Golf, priestory pre detské hry, plážové kluby, jachtárske kluby, rybolov v útesoch, špeciálne organizované výlety, či činnosti pre celú rodinu, hneď ako vyjde ráno slnko, je všetko pripravené pre spokojnosť a zábavu dovolenkujúcich hostí. V okolí Pornichetu si môžete pozrieť, ako sa zberá soľ, navštíviť podmorský svet, pozorovať žraloky alebo zažiť množstvo iných dobrodružstiev.
  • Les Sables d´Olonne
    Les Sables d´Olonne, prístavné mesto na západe Francúzska, je hlavným mestom obvodu v oblasti Vende na vstupe do Atlantického oceánu, vzdialené 23 km juhozápadne od La Roche-sur-Yon. V roku 1906 malo 11 847 obyvateľov. Mesto leží medzi oceánom na južnej strane a prístavom na severnej strane, kým na západe je od predmestia La Chaume oddelené kanálom. Les Sables d´Olonne stojí na úpätí rozsiahlych horských dún, až 65 stôp vysokých, ktoré zakončuje južný skalnatý polostrov L´Aiguille. Na tomto mieste sa nachádza krásna, hladká svahovitá pláž. Na sever od Sables sa nachádza jú soľné bažiny a loviská ustríc, ktoré vynášajú 6 až 8 miliónov kusov ročne. V Sables sa nachádza kostol postavený v neskorom gotickom slohu. Prístav pozostáva z prílivovej nádrže a mokrého doku a je prístupný pre plavidlá až do vztlaku 2000 ton, ale keď prevládajú juhozápadné vetry, je pomerne nebezpečný. Obyvateľstvo sa živí prevažne lovom sardiniek a tuniakov, dováža sa sem uhlie, drevo, ropa a fosfáty. Mesto má podprefektúru a súd prvého stupňa. Založené bolo baskickými alebo španielskymi námorníkmi a v roku 817 bolo prvým miestom v Poitou okupovanom Normandmi. Kráľ Ľudovít XI. v roku 1472 povolil obyvateľstvu slobodné obchodovanie a ďalšie privilégiá, ktoré zlepšili pozíciu tohto prístavu. Dal opevniť aj vjazd do mesta. Mesto sa neskôr stalo útočiskom neohrozených námorníkov a korzárskych lodí, najprv španielskych, neskôr aj anglických námorníkov. V roku 1696 bolo Sables bombardované loďstvom Anglicka a Holandska. V polovici 18. storočia poškodil hurikán veľkú časť mesta i prístavu.
  • La Rochelle
    S neobyčajnými 2400 hodinami slnečného svitu za rok je La Rochelle, spolu so susednými ostrovmi Re, Oléron, Aix a Madame, ideálnym miestom pre dovolenku na Francúzskej Riviére. Nádherné pláže, bujná vegetácia, poloha, kriedové útesy, to je krása a rozmanitosť, ktoré ho predurčujú profitovať zo životných radovánok. S viac ako 3 miliónmi návštevníkov ročne je La Rochelle tretím najnavštevovanejším miestom vo Francúzsku. La Rochelle je aj mestom športu. Vyniká najmä v rugby a plachtárskych disciplínach. Rugbyový štadión Rochelais bol asi 100 rokov jedným z najväčších vo Francúzsku. La Rochelle má viac ako 14 000 registrovaných športových nadšencov. Športová výchova a výučba je tu veľkou prioritou a má prednostné postavenie. Koncom 19. storočia tu bol otvorený jeden z prvých hlbokovodných námorných prístavov. Od roku 1930 je tento prístav prístupný aj pre tie najväčšie nákladné lode sveta.
  • Royan
    Pláže, zákutia a zátoky vytvorili z Royan a jeho okolia raj s obrovským množstvom slnečného svitu. Nad oceánom sa zdvíhajú mraky a odzrkadľujú sa na čistej hladine. Vzniká tak hra zvláštnych farieb a zeleného, ružového a purpurového svetla. V Royan sa nachádzajú rôzne fantastické pamätníky, vstupná brána, majestátne premostenie, alebo víťazné oblúky, ktoré sa týčia do výšky ako dvere k oceánu. Vzduch, lesy a piesok poskytujú dobré možnosti pre športové vyžitie a rôzne voľnočasové činnosti a aktivity. Plavba po mori, závody plážových plachetníc, veslárske preteky, športové púšťanie šarkanov, voľný a športový rybolov, squash, potápanie, ale i parašutizmus, plachtenie, lietanie na ultraľahkých lietadlách, vetroňoch, pešia turistika, jazda na koni, cyklistika, to všetko je Vám tu kedykoľvek k dispizícii.
  • Arcachon
    Na križovatkách medzi oceánom a pevninou sa nachádza mesto Arcachon, ktoré ponúka príjemnú zmes námorníckých a gaskonských vplyvov, okorenené štipkou španielskeho temperamentu. Prechádzky popri mori, nakupovanie, lesk svetiel a modrej oblohy zmiešanej s modrým oceánom alebo nočným osvetlením, vôňa borovicových lesov zmiešaná s vôňou húb, relaxačná thalassoterapia, liečba morskou vodou alebo športová plavba na plachetnici, golf, či jazda na koni v prírode, jazda na člnoch alebo labužnícke a gastronomické výlety, to všetko tu môžete zažiť. Počas víkendov sa dajú objavovať aj iné spôsoby ako uniknúť každodennému zhonu. Naplánujte si dovolenku podľa Vašich prianí a chuti, v dvoj- alebo trojhviezdičkových hoteloch na pláži, v centre mesta, alebo v prístave na 2, 3 alebo 5 dní. Milovníci jedla, prírody, športu, či ľudia jednoducho preťažení mestským životom, si tu ľahko prídu na svoje a majú možnosť stráviť nezabudnuteľné chvíle s množstvom atrakcií. Arcachon hýri všetkými farbami štyroch ročných období. Každá sezóna má svoje typické farby, ktoré dodávajú tomuto miestu osobité čaro. Arcachon a prímorské okolie v zátoke toho istého mena, svieži morský vzduchu, borovicové lesy a blízkosť železničnej trate inšpirovali miestnych obchodníkov, bratov Pereirovcov, k vytvoreniu tejto dovolenkovej oblasti.
  • Anglet
    Anglet je veľké mesto s dvoma pobrežnými miestami, Chibertou a Chambre d´Amour. Obe majú dlhé, rozpínajúce sa piesočnaté pláže, ktoré sú súčasťou Cote Basque. Centrum Anglet, situované medzi dvomi veľkými mestami Biarritzu (5 km južne) a Bayonne (3 km severne), spolu s mini tvorí to, čo sa tu nazýva BAB, Bayonne - Anglet - Biarritz. Stále si udržiava originálny pôvab a šarm dedinky s kostolom a s radnicou na veľkom vydláždenom námestí. Necelý kilometer severne od starej dediny sa nachádza veľké obchodné centrum, ktoré združuje niekoľko supermarketov, kde sa dá kúpiť všetko čo potrebujete. Asi 2 km severozápadne od centra Angletu sa nachádza veľká moderná baskická rezidencia, usadená na borovicovom rúbanisku, ale aj 18-jamkové golfové ihrisko, more, pláže a pieskové duny, kúpele, tenisový klub, jazdecké stredisko, prírodná rezervácia Foret du Pignada, klzisko, rôzne súkromné prístavy a niekoľko dvoj-, troj- a štvorhviezdičkových hotelov. Chambre d´Amour, vzdialené asi 2 km na západ od Angletu, ponúka domy, apartmány, štúdiá a malé hotelíky s kaviarňami, barmi a reštauráciami pozdĺž celého pobrežia. Je jedným z komerčných prímorských kúpeľov, podobne ako Biarritz a radi ho navštevujú mladé rodiny.
  • Biarritz
    Biarritz je veľké mesto s niekoľkými štvrťami. Je jedným z hlavných rezortov na Cote Basque a pravdepodobne je jednou z najznámejších častí Pays Basque. Biarritz sa ako turistické centrum preslávil uprostred 19. storočia, keď sa vládkyňa Eugenie, manželka Napoleona III., do tejto krajiny zamilovala a dala si postaviť rezidenciu priamo na pláži v Biarritz. Eugenie sem pozývala zahraničné kráľovské rodiny, napríklad anglickú kráľovnú Viktóriu, ale aj rozmarnú španielsku, švédsku, dánsku, nemeckú a ruskú šľachtu. Dnes je jej rezidencia jedným z najvýznamnejších hotelov tejto časti Francúzska. Neďaleko nej si ruské kniežactvo postavilo pravoslávny kostol. Architektúra v Biarritz nie je typicky baskická, bola veľkolepá a rozpínajúca sa, vytváraná z miestnych kamenných tehál. Ak by ste si dnes kupovali niektorý z tunajších domov, určite by ste natrafili na suseda s titulom knieža, vojvoda, barón, lord, markíz, a pod. Biarritz v dnešnej dobe ponúka viac, ako len krásne domy. Je to kozmopolitné mesto so zvučným menom, skvelými plážami, golfovými ihriskami a nespočetným množstvom športových areálov, samozrejme aj s možnosťou surfovania. Surfovanie vo Francúzsku začalo práve na tomto mieste, v Biarritze. Surferi z celého sveta sem prichádzajú "chytať vlny". Každoročne sa tu stretávajú surferi z Havajských ostrovov, Kalifornie, alebo Austrálie a organizujú tu vlastný festival.
  • Saint-Jean-de-Luz
    Saint Jean de Luz je živé a kozmopolitné mesto s prekrásnymi morskými kúpeľmi a činnými rybárskymi prístavmi, ležiace neďaleko od Španielskeho pobrežia. Centrum mesta St. Jean de Luz má stredoveké základy, nepochybne v minulosti veľmi ovplyvňované Španielskom. Španielsky vplyv sa odzrkadľuje hlavne v architektúre, ktorá má starosvetský šarm, v starých budovách, rybárskych prístavoch, ale dá sa pozorovať aj v typických úzkych uličkách so svojskou atmosférou. Aj keď je mesto plné turistov všetkých národností, každý sa týmito miestami rád prejde, hlavne v čase konania pouličných džezových slávností. Každý očakáva, že tu stretne D´Artagnana, Dona Quijota alebo Robina Hooda, usadených pri vedľajšom stole, pretože všetko má výraz akoby ste navštívili stredovek. V okolí hlavného námestia v centre mesta sa dá nájsť niekoľko reštaurácií s morskými špecialitami najvyššej kvality v celom Cote Basque. Môžete navštíviť aj tunajšie bary a terasy s krásnym výhľadom na námestie, na ktorom sa konajú pravidelne rôzne muzikálové predstavenia. Každú nedeľu ráno tu v letných mesiacoch vystupuje baskický chór. Počas prechádzok uličkami tohto mesta máte možnosť navštíviť množstvo obchodíkov, ktoré si niektoré neustále udržujú svoj pôvab ako za starých čias. Nachádza sa tu aj kasíno, elegantné obchody a predajne, či mestské kúpele. Základná architektúra tohto mesta je baskická, ale je veľmi ovplyvnená maurskou a taktiež španielskou a andalúzskou architektúrou.
  • Saint-Cyprien
    Široké piesočnaté pláže, súkromný prístav, rôzne zatienené terasy, stredozemná atmosféra až do neskorých nočných hodín, to je Saint-Cyprien, ocenený ako "Pavillon Bleu Européen" - Európskou modrou vlajkou za jeho prístav a prekrásne pláže. Každý týždeň odoberá lokálny hygienický ústav DDASS vzorky vody a testuje jej kvalitu, či je vhodná na kúpanie. Výsledky testov kvality vody sú prístupné v každej cestovnej kancelárii. Príťažlivá dedina St. Cyprien má historický základ, svedčia o tom úzke uličky, točiace sa až k zvonici z 12. storočia a časti opátstva s jeho presláveným organom. História mesta je úzko spätá práve s týmto opátstvom. Okolo roku 620 sa pustovník menom Cyprien usadil v jaskyni v údolí Dordogne. V tomto období začala rehoľná komunita vďaka nemu rásť. Invázia barbarských kmeňov v polovici 9. storočia spôsobila, že mnísi začali budovať opevnenie na obranu kláštora, ktorého zvonica sa dochovala až dodnes. V roku 1076 si tento kláštor vzal pod svoje ochranné krídla arcibiskup Bordeaux a neskorší pápež Clement V. Počas storočnej vojny trpel St. Cyprien svojou nechránenou polohou medzi Aquitaine a kráľovstvom Francúzska. V roku 1568, počas Reformácie, podpálili oddiely kalvinistov veľkú časť St. Cyprienu, ktoré však bolo v roku 1685 prestavané. V apríli roku 1791 bol kláštor vyhlásený za národnú pamiatku. V roku 1871 ho zničil štátny tabakový monopol, ktorý si z neho urobil skladisko.


 

Zdroj/autor: francuzsko.sk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa