DOMA Leto v Slovenskom národnom múzeu

2010-07-18 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenské národné múzeum pozýva všetkých počas letných prázdnin na podujatia a aj do zákulisia svojich múzeí od Myjavy až po Svidník. Svet hračiek v Bratislave.



Deťom a dospelým prinesie vo svojich 18 pobočkách po celom Slovensku v júli a v auguste množstvo zaujímavostí.

Múzeá ponúknu totiž nielen oddych a zábavu, ale všetkých zoznámia aj s ich významom, s potrebou uchovávania kultúrneho dedičstva.

Napríklad na hrade Modrý Kameň počas leta pripravili Nočné prechádzky. Hrad Červený Kameň zas pozýva nahliadnuť do života detí šľachty.

Kaštieľ Dolná Krupá láka krásnymi ružami, no medzi iným i výstavou o fujare. Bojnický zámok zas na leto pripravil napríklad aj detské prehliadky.

Pobyt na Spišskom hrade každý víkend spestria šermiarske vystúpenia, dobová hudba, ochutnávka v hradnej kuchyni a iné prekvapenia. Múzeum Slovenských národných rád v Myjave otvorí 21. júla výstavu pri príležitosti 130. výročia narodenia M. R. Štefánika a na 25. júla organizuje k výročiu Celonárodné slávnosti.

 

Svet hračiek v Bratislave

Po úspešnej výstave S drôtom v hlave o ľudovom bábkovom divadle a kočovnom živote bábkarov sa v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží udomácnila česká výstava Hračky našej Katky.

Predstavuje dôležitú súčasť života detí vyrastajúcich v medzivojnovom Československu. Hračka ako jeden z významných fenoménov prvej polovice 20. storočia je pre nás zdrojom informácií o danom období. Zatiaľ čo dievčatá obliekali svoje bábiky podľa vzoru dobovej módy, chlapci prostredníctvom hračiek sledovali technický pokrok.

Výstava je preto rozdelená na dve časti, na svet chlapčenských a na svet dievčenských hier. Hračky našej Katky ponúknu starším návštevníkom možnosť zaspomínať si na svoje detstvo. Pre deti a mladých zas môže bude zaujímavé zoznámiť sa s detským svetom svojich rodičov a prarodičov.

K ukážkam typických dievčenských hračiek prvej polovice 20. storočia patria bábiky s porcelánovými hlavičkami, takzvané izbičky, malý riad a podobne. Chlapci sa hrali s vláčikom Merklinom, sadrovými vojačikmi, autíčkami, motorkami a populárnou stavebnicou Merkur.

Vystavené sú aj obľúbené nadčasové hračky ako vĺčik, drevené hračky určené na ťahanie na kolieskach, leporelá, karty, vystrihovačky a didaktické hry. Detský svet je doplnený o dobové reklamy na detské pochutiny ako čokoládu, cukríky a mlieko, ukážky detskej módy z módnych časopisov, reklamné rozprávky a fotografie.

Výstava Hračky našej Katky (Hračky naší Kačky) v roku 2009 úspešne doplnila v pražskom Národnom múzeu výstavný projekt Republika, ktorý videlo vyše 150 tisíc návštevníkov.

V SNM na Vajanského nábreží 2 v Bratislave je svet hračiek prístupný do 25. januára 2011, denne okrem pondelka od 9:00 do 17:00, počas júla a augusta od 10:00 do 18:00. Posledný vstup na výstavu je vždy polhodinu pred záverom otváracích hodín. Výstava vznikla v spolupráci s Národným múzeom v Prahe a Vojenským historickým ústavom Praha.


 

 

 

Slovenské národné múzeum
Vajanského nábrežie 2
810 06 Bratislava
Tel.: +421 2 59 34 91 11, +421 2 59 34 91 21
Fax: +421 2 52 92 43 44
E-mail:
sekretariat@snm.sk
Web: www.snm.sk

 

Zdroj/autor: sita, snm, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa