VÝLET Piaristický kláštor v Nitre

2010-07-08 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Piaristický kláštor s Kostolom svätého Ladislava je jednou z dominánt nitrianskeho Dolného Mesta.



Celý kláštorný komplex Rehole piaristov na Slovensku sa skladá z troch častí: kláštora piaristov, Kostola sv. Ladislava a gymnázia.

Rád piaristov, známy ako rehoľa zbožných škôl, prišiel do Nitry v roku 1698 s cieľom vychovávať a vyučovať deti chudobných.

O tri roky neskôr položil základný kameň svojho kláštora. Piaristický kláštor vznikal po etapách v súčinnosti s výstavbou barokového Kostola sv. Ladislava. Budova kláštora je dvojposchodová a objekt je prístupný z námestia dvoma hlavnými a dvoma vedľajšími vstupmi.

Na prízemí v jedálni je v južnom krídle pekný barokový interiér, klenby so štukovými motívmi, anjelmi, vencami. Dnes je budova hlavným sídlom Rehole piaristov na Slovensku.

Chrámová loď Kostola sv. Ladislava je do komplexu včlenená tak, že rozdeľuje vnútorné nádvorie kláštora na dve časti. Ozdobou interiéru kostola je rozmerný oltár baldachýnového typu z roku 1750.

Okrem hlavného je tu ešte ďalších šesť párových bočných oltárov. Pruské klenby nesú neskorobarokové nástenné maľby vytvorené umelcami z radov piaristov. Po roku 1940 ich doplnili o ďalšiu freskovú výzdobu s motívmi z dejín mesta Nitra. Ich autorom je nitriansky výtvarník Edmund Massani.

Na maľbách na stenách kostola nachádzame vyobrazenie Pribinovho kostola, príchod sv. Cyrila a sv. Metoda na Veľkú Moravu, ako aj námet z modernejších dejín mesta -vysviacku prvých troch slovenských biskupov v Nitre v roku 1921.

Okrem kláštora v Nitre sú na Slovensku v súčasnosti ďalšie piaristické kláštory a to v Prievidzi, Trenčíne a vo Svätom Jure.

 

 

Provincialát Rehole piaristov

Piaristická 8
949 01 Nitra
Tel.: +421 (0) 37/772 72 51
Fax: +421 (0) 37/741 80 95
E-mail: provincia@piaristi.sk
Web: www.piaristi.sk
  

Zdroj/autor: Dajama, nitra, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Vydavateľstvo Dajama

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa