V Bachledovej doline a okolí

2010-08-23 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Stredisko Ski Bachledova a jeho okolie ponúka aj toto leto bohaté možnosti športového vyžitia a relaxu.



Cyklistika, turistika, prechádzky v lese. To všetko pod štítmi najväčších slovenských hôr.

Pre všetkých sú pripravené možnosti využitia lanovej dráhy TS3 Bachledova dolina, trate pre crosscountry, trate pre downhill, požičovňa bicyklov, detské ihrisko, reštaurácia, hotel a mnoho ďalšieho.

Okrem adrenalínovej zábavy sú na okolí rôzne možnosti spoznávania Slovenska a tí, čo majú radi kultúru a históriu, môžu zájsť napríklad do Červeného kláštora,  do Vyšných Ružbách, na Spišský hrad, do kaštieľa Strážky či do Starej Ľubovne a jej skanzenu.

Za vodou sa vyberte na kúpaliská  Aquacity Poprad, Thermalparku Vrbov a na termálne kúpalisko vo Vyšných Ružbachoch.

Dovolenkové chvíle môžete stráviť aj obdivovaním neobyčajných prírodných krás, ktoré ponúka Zamagurie, severovýchodne od Vysokých Tatier cca 50 km. Kvôli jedinečnosti prírody boli Pieniny vyhlásené za národný park (1930). Malebný región ponúka bralnaté hrebene, bohatú faunu i flóru, zachovanú ľudovú architektúru, historické i kultúrne pamiatky, liečivé pramene a kúpele, turistiku.

Najväčšou atrakciou lokality je splav riekou Dunajec z Červeného Kláštora do obce Lesnica, na tradičných drevených pltiach v dĺžke 11 km a prekonaním výškového rozdielu 40 m, s pohľadom na vápencové bralá, skalné útesy a tiesňavy.

Dominantou Pienin je panoráma Troch Korún. Jánošíkov alebo Zbojnícky skok je najužším miestom Dunajca, najpomalším úsekom rieky je miesto s názvom Lenivé. Splav končí krásnym prírodným výtvorom – prielomom Lesnického potoka domácimi volaného Vylízaná. Splav trvá 70 - 90 minút. Pltnícka sezóna začína 1. apríla a končí 31. októbra.

Pod hradom Ľubovňa sa nachádza Ľubovniansky skanzen s ukážkami ľudovej architektúry Spiša a Šariša. Najcennejším exponátom je zrubový gréckokatolícky kostol sv. Michala archanjela z Matysovej z roku 1883.

V expozícii sú najpočetnejšie zastúpené drevené obytné domy zo začiatku 20. storočia, kde bol rešpektovaný spôsob života a "pomery" rodiny. Nájdete tu predmety dennej spotreby i výrobné nástroje doplnkových zamestnaní obyvateľov – remeselníkov, ako drotára, obuvníka, debnára, tkáčky, stolára.. V obytných domoch sú nainštalované aj ukážky ľudových zvykov: narodenia, svadby, Vianoce, Veľká noc. K obytným domom patria aj hospodárske stavby – stodoly, maštale, studne a tiež technické stavby, ako kováčska vyhňa či mlyn.

Počas letnej sezóny sa v prírodnom amfiteátri organizujú vystúpenia folklórnych skupín a súborov.
 

 

TIK STARÝ SMOKOVEC
adresa: Oblastné stredisko HZS Vysoké Tatry, Starý Smokovec 23, 062 01 Vysoké Tatry
telefón: +421 (0)52 442 34 40
e-mail:
smokovec@tatryinfo.eu

TIK TATRANSKÁ LOMNICA
adresa: TIK TATRANSKÁ LOMNICA, 059 60 Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry
telefón: +421 (0)52 446 81 19
e-mail:
lomnica@tatryinfo.eu

 

Zdroj/autor: sunbachledova, ždiar, drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa