CHORVÁTSKO Náboženská turistika

2010-08-09 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Každý rok viac než 300 miliónov pútnikov z celého sveta smeruje do množstva pútnických miest. Tie najznámejšie – ako Lurdy alebo Fatima ročne prilákajú 5 až 8 miliónov pútnikov.



V segmente náboženskej turistiky má Chorvátsko tiež čo ponúknuť. Jedna z najznámejších a najnavštevovanejších chorvátskych svätýň sa nachádza v Mariji Bistrici, ktorú ročne navštívi asi 800 tisíc pútnikov.

Do tohto krásneho a pokojného zagorského mestečka smerujú púte už 314 rokov. Jedným z dôvodov pre príchod do Marije Bistrice je drevená socha Panny Márie, ktorej sa pripisuje zázračná moc.

V cirkevných dokladoch sa uvádza, že od 1688 do 1786 roku bolo zaznamenaných 1109 zázračných udalostí, ktoré boli uznané až po dôkladnom výskume. Pôsobivá je aj “bistričska Kalvária” - 15 zastávok krížovej cesty, z ktorých je každá cenným umeleckým dielom.

Okolo Marije Bistrice – v ktorej bol nedávno otvorený špičkový hotel Kaj - Bluesun Hotels – je vyznačená aj cyklotrasa dlhá 8 km a peší chodník “pre dušu a telo” v dĺžke 15 km. Súčasťou je i Park skulptúr, ktorý je výsledkom dlhoročných drevorezbárskych kolónií.

Oblasť okolo mesta Karlovac má od roku 1987 svätyňu Svätého Jozefa na Dubovci. Najvýznamnejšia púť sa koná 19. marca, v deň svätého Jozefa.

Známou je aj tradičná púť na sviatok Nanebovzatia Panny Márie do kostola sv. Márie Snežnej do Kamenska, vzdialeného 4 km od Karlovacu. Ludbrešská svätyňa Svätej krvi Ježišovej odhaľuje legendu, ktorá aj dnes láka návštevníkov.

Podľa tradície, v roku 1411, keď kňaz vyriekol slovo premeny, všimol si krv v kalichu. Dnes je uložený v špeciálnom relikviári vo farskom kostole a hlavná púť sa koná prvú septembrovú nedeľu.

Sviatok Panny Márie sa v meste Sinj oslavuje od roku 1715, keď 700 ľudí z Cetinského kraja nieslo obraz Matky Božej, unikajúc pred tureckými útočníkmi. Ukryli sa v meste, v pevnosti nad dnešným mestom Sinj.

Keď už bol istý jeho pád, Turkom sa, ako vraví legenda, ukázala biela ženská silueta osvetlená jasným svetlom, po čom sa Turci dali na útek.

Námorníci a pútnici navštevujú aj mariánsku svätyňu Panny Márie Trsatskej. K svätyni vedie 561 schodov a to, čo sú Marija Bistrica a Sinj vo svojich oblastiach, tým je Trsat pre Kvarner a jeho okolie.

Taktiež obyvatelia chorvátskeho Primorja (Senj a okolie) a oblasti Liky na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie tradične usporadúvajú púť k svätyni v Krasnom.

V októbri roku 1998 pápež Ján Pavol II. navštívil solinskú svätyňu, kde bol prvý kostol postavený v 10. storočí.

V deň Narodenia Panny Márie - 8. septembra, navštevujú mnohí pútnici aj svätyňu Vepric v Makarskej, zasvätenú narodeniu Panny Márie.

 

Zdroj/autor: chtz,croatia,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa