GRÉCKO Zakázali fajčenie

2010-09-08 08:50:00 |   |    | 

GRÉCKO - Prvého septembra vstúpil v Grécku do platnosti zákon, podľa ktorého je úplne zakázané fajčenie vo verejných uzavretých priestoroch...



Ide už o tretí protifajčiarsky zákon od roku 2002. Jeho cieľom je dosiahnuť uplatnenie zákazu fajčenia, ktorý už platí od roku 2009, ale nebol dodržiavaný, kvôli nedostatočnej kontrole a chýbajúcim sankciám.

Za fajčenie v akomkoľvek uzavretom verejnom priestore hrozí pokuta od 50 do 500 eur. Majitelia priestoru môžu dostať pokutu od 500 do 10 tisíc eur. Ak sa bude priestupok opakovať, môže byť jeho zariadenie aj uzavreté. Zároveň bude zakázaná akákoľvek forma reklamy na tabak.

Fajčiari mali doteraz výhodu, že je teplo a mohli fajčiť na terasách podnikov. Podľa úradov, prevádzkovatelia kasín a diskoték budú majú mesačnú lehotu, než budú podliehať sankciám.

Mnoho majiteľov reštaurácií už pohrozilo, že sa novému zákonu nepodriadi. Kritizovali toto opatrenie, ktoré ich podľa nich môže zruinovať v čase ekonomickej krízy, ktorá už aj tak výrazne znížila návštevnosť.

„Neprichádza do úvahy, aby sme sa vzdali ktoréhokoľvek klienta, nikdy predtým sme ich tak nepotrebovali, ako dnes,“ vyhlásil generálny tajomník Asociácie reštaurácií a barov Jannis Tsakos.


Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v pohotovosti budú všetci policajti a zriadená bude bezplatná linka, na ktorej budú môcť občania vyjadrovať svoje sťažnosti a menovať porušiteľov zákazu.

Úplný zákaz fajčenia v uzavretých priestoroch platí v Európe: vo Veľkej Británii, Francúzsku, Írsku, Islande, Cypruse, Litve, Lotyšsku, Macedónsku, Holandsku, Nórsku, Turecku a Vatikáne.

 

Zdroj/autor: ap,čtk,drom

   

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa