RAKÚSKO Za vínom do južného Štajerska

2010-09-29 15:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO/ video - Kvôli reliéfu krajiny s vynikajúcim vínom dostalo južné Štajersko (Steiermark) prívlastok "štajerské Toskánsko".



Južné Štajersko zaberá v podstate veľkú časť okolia Leibnitzu a časti západoštajerskej a východoštajerskej pahorkatiny.

Podnebie regiónu je zvyčajne ovplyvnené prúdením od stredozemného mora a je teda veľmi mierne. Predovšetkým v zime ovplyvňujú oblasti vysokého tlaku z Jadranu i čoraz dlhšie pretrvávajúce obdobia pekného počasia.

Práve preto sú tu priaznivé podmienky pre pestovanie viniča. Darí sa tu predovšetkým odrodám ako Blauer Zweigelt, žltý Muškát alebo Sauvignon Blanc, Biele burgundské a Rizling vlašský. Za značku regiónu sa považuje Schilcher, špeciálna odroda Rosé.

Pozdĺž troch vínnych ciest sa tiež dodržiava kultúra viech a vinárstva a oslavuje sa vinobranie, napríklad prvý víkend v októbri v Gamlitzi na Juhoštajerskej vínnej ceste, Sausalskej vínnej ceste a Klapotetzkej vínnej ceste, pomenovanej po drevenom, vzduchom poháňanom veterníku, ktorého rapkanie má "vyháňať" vtáky z vinohradov.

Južné Štajersko je tiež zaujímavé nielen ako vinohradnícky kraj, ale aj bohatou ponukou termálnych prameňov. Ak sa rozhodnete navštíviť tento región, nezabudnite sa pozrieť aj do kúpeľných miest Bad Gleichenberg a Bad Radkersburg, kde je najviac slnečných dní do roka zo všetkých miest v Rakúsku.

Na milovníkov cyklotúr tu zase čakajú aj zaujímavé cyklistické chodníky, či už ide o Sterzradweg, Römerradweg, Weinlandradweg alebo Sulmtalradweg. Na každom z nich sa vám otvoria nádherné výhľady na krajinu.

 

 

Steiermark Tourismus – Steirische Tourismus GmbH
St. Peter Hauptstraße 243
8042 Graz
Tel.: +43 (0) 316 4003-0
Fax: +43 (0) 316 4003-60
E-mail:
sales@steiermark.com
Web: www.steiermark.com

 

Zdroj/autor: austriainfo, drom

VIDEO Štajersko



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa