NA KRÍDLACH Internet v oblakoch

2010-11-18 12:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Cestujúci oboch najväčších nemeckých aerolínií budú môcť v blízkej budúcnosti počas letu surfovať po internete.



Zatiaľ čo nemecká dvojka Air Berlin sa chystá pripojenie k bezdrôtovému internetu ponúkať len na diaľkových linkách, spoločnosť Lufthansa ho chce svojim klientom poskytovať aj na vnútroštátnych letoch a trasách po Európe.

Na diaľkových linkách zavedie Lufthansa platenú službu Flynet podľa týždenníka Wirtschaftswoche už na konci tohto roka, najneskôr na začiatku budúceho. Využívať bude systém spoločnosti Panasonic.

Kedy si budú môcť pasažieri Lufthansy vybavovať e-maily aj pri kratších letoch, je zatiaľ nejasné. Je vraj potrebné ešte vyriešiť problém veľkého množstva poskytovateľov mobilného signálu po Európe.

Riešenie výhradne pomocou satelitu, ako u diaľkových trás, neprichádza podľa spoločnosti pri menších vzdialenostiach do úvahy. Plánuje ho preto skombinovať s pozemnými vysielačmi mobilného signálu.

Služba Flynet má podľa magazínu Focus umožňovať sťahovanie dát do laptopu alebo smartphonu rýchlosťou päť až 50 megabitov za sekundu a odosielanie dát rýchlosťou jedného megabitu za sekundu.

Dostupná má byť aj dátová komunikácia pomocou sietí GSM a GPRS, vďaka čomu budú môcť cestujúci posielať napríklad sms správy. Telefonovanie počas letu ale bude aj naďalej zakázané, pretože by vraj rušilo ostatných pasažierov.

Air Berlin pevný termín, od kedy bude na svojich linkách ponúkať internetové pripojenie, podľa hovorkyne spoločnosti ešte nestanovil. Príslušné zmluvy sú podľa nej len pred podpisom. S jeho zavedením aj na kratších letoch ale firma vraj zatiaľ nepočíta.

Lufthansa internet v oblakoch prvýkrát ponúkla v roku 2003. Bol založený na systéme Connexion amerického výrobcu lietadiel Boeing, ktorý ale jeho prevádzku pre stratovosť na konci roka 2006 ukončil. Podľa Lufthansy sa na sieť počas letu vtedy pripájalo asi 30 tisíc jej pasažierov mesačne.

Internet na palube lietadla v súčasnosti poskytuje už niekoľko leteckých spoločností. Na vnútroštátnych linkách ho môžu využívať podľa Wirtschaftswoche napríklad zákazníci amerických aerolínií Delta Airlines alebo Virgin America.

 

Zdroj/autor: wirtschaftswoche, focus, čtk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa